Апитерапията

11 сеп 2013

Пчелният еликсир е мощен натурален имуностимулатор, използван от древността до днес както в козметиката, така и в народната медицина. Апитерапията е методът на лечение и разкрасяване, който използва изцяло меда и неговите производни като средство за подобряване на състоянието на организма, повишаване на нивото на имунната защита, подобряване на състоянието на кожата...

Пчелният еликсир е комбинация от 5 пчелни продукта:

·        Пчелен мед – той е жива храна, директно се усвоява от човешкия организъм, без да са необходими ензими за разграждането му.

·        Цветен пчелен прашец – продукт с висока биологична стойност. Той е източник на ферменти, витамини, микроелементи. За пълното му усвояване претърпява млечнокисела ферментация.

·        Пчелно млечице – мощен натурален имуностимулатор.

·        Прополис – събира се от пъпките на дърветата. С него пчелите поддържат стерилен пчелния кошер. За човека той има много полезно действие: антибиотично, антимикотично, регенериращо, обезболяващо, антирадиационно.

·        Апиларнил – биологично активно вещество, което се получава от търтиевите личинки. Той стимулира психиката, повишава устойчивостта на стрес.

Пчелният еликсир стимулира отделянето на ензими, а оттам и обмяната на веществата, повишава жизнения тонус и имунната защита.

Лечебни продукти, ползвани от апитерапията: 

·        Натурален прополис – Ползва се предимно външно при мазоли, брадавици, кокоши тръни, болен зъб, както и като изходен продукт за прополисова тинктура.

·        Прополисова тинктура – Може да се използва при парадонтоза, язва, гастрит и колит.

·        Прополисово-восъчен вазелин – Използва се външно за намазване на шипове, изгаряния, труднозарастващи рани, хемороиди, екземи, псориазис.

·        Аерозол за гърло – Обикновено се приготвя като билкова отвара от живовляк, смрадлика, жълт кантарион, прополис, мед, отвара от босилек, цвят дървен бъз. Използва се при хрема, възпалено гърло, кашлица, фарингит. 

Лечебни хранителни добавки с пчелни продукти 

·        Пчелен цветен прашец – Източник е на белтъци, въглехидрати, витамини, ензими, микроелементи. Влияе благотворно върху дейността на стомашно-чревния тракт и жлезите с вътрешна секреция. Препоръчителната доза за възрастни е една супена лъжица.

·        Перга – Представлява смес от мед и прашец, претърпяла млечнокисела ферментация в резултат на ензимната обработка от пчелите. Неслучайно се нарича още и „пчелен хляб“. Усвоява се безпроблемно от човека.

·        Мед със сусамов тахан – Стопроцентовият сусамов тахан съдържа калций и витамин Д3, което го прави незаменим продукт за доброто изграждане на здрав и плътен скелет при подрастващите, както и при борбата с остеопорозата и други ставни заболявания при възрастните.

·        Вощина  – Смес от мед, прашец, прополис, пчелно млечице и восък. Използва се за изчистване и избелване на зъбите, укрепване на венците. 

1711 | 11 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате