Кефир – здравословната напитка от Тибет

16 сеп 2013

       Кефирът е вид млечна напитка, особено популярна както сред народите от Централна Азия (монголци и тибетци), така и в Русия и бившите съветски републики.

      Традиционно той е резултат от поставяне на кефирни зърна в прясно мляко (обикновено се използва краве, козе или овче, но може да употребявате и неживотински млека – соево, оризово, кокосово). Сместа престоява на стайна температура (до 22о) за около 24 часа, далеч от пряка слънчева светлина, до получаването на леко кисела газирана и слабоалкохолна (от 0.08% до 2%) напитка, подобна на айрян.

        Съотношението кефирни зърна към мляко обикновено е 1:10, а при по-ниски температури достига до 1:5. Колкото повече от тибетската гъба използвате, толкова по-гъста и газирана консистенция ще получите. Ако не желаете газиран кефир, може да извършвате процедурата без да затваряте буркана с капачката.

        След като вече е готов, кефирът се прецежда с помощта на гевгир или марля (важно е да не използвате метални съдове, цедки и лъжици, понеже металните йони убиват полезните бактерии на гъбата) и се оставя 1 – 3 дни да доузрее в хладилника. Това е особено полезно за хора с лактозна непоносимост, тъй като по този начин лактозата в кефира намалява значително.

        Кефирните зърна се изплакват нежно под течаща хладка вода и се поставят отново в необходимото количество мляко.

        През особено горещите летни дни, когато температурата е над 30о, можете да ферментирате напитката в хладилника, но за повече от 24 часа.

        Препоръчва се да пиете по 200 мл кефир сутрин на гладно или вечер – 30 – 40 минути преди лягане. През първите две седмици на консумация рязко се повишава активността на стомаха, което може да доведе до по-високо ниво на газоотделяне, а понякога и до разстройство. У хората с болни бъбреци и черен дроб често се появява напрежение в тези области, което обаче скоро отшумява.

        Обикновено се редуват 20 дни употреба на кефир – 10 дни почивка, като по време на паузата гъбата се покрива с мляко и престоява така до 7 дни, след което я изплакваме с вода и я поставяме в ново мляко. След около месец тибетската гъба увеличава обема си почти двойно и тогава можем да я споделим с близки и приятели.

        Освен приятен и освежаващ вкус, кефирът е с доказано благоприятно действие при множество здравословни проблеми. Той регулира кръвното налягане, почиства червата, поддържа здрава имунна система, лекува кожни заболявания и акне, балансира стомашната флора и лактозната интолерантност. Също така повишава енергията, намалява безпокойството, депресията и дефицита на концентрация, лекува колит и някои видове алергии. Редовната употреба на тази напитка осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система.

        Кефирът снабдява тялото с всички необходими на организма ни витамини, аминокиселини и минерали:

·         триптофан – аминокиселина, която действа релаксиращо

·         калций и магнезий – важни минерали за здрава нервна система

·         фосфор – подпомага пълноценното усвояване на белтъчините, мазнините и въглехидратите

·         витмини от В-групата (В1, В12 и др.), свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, а също и за доброто състояние на кожата

3227 | 16 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате