•   Пречистващ ден (детоксикация)

  BB-Team

  Все по–често в хранителните режими се говори за ден за детоксикация. Като пример за такъв режим най–популярен напоследък е "водният ден" на 90-дневната диета, но принципът е доста по–стар. Детоксикацията е режим на хранене, при който се ограничава напълно или почти напълно храненето и се консумират много течности. Идеята е да се активират процеси на разграждане и отделяне и заедно с това да се намали натоварването върху черния дроб. Целта е организмът да се изчисти от токсините. Вариантите са много и варират от еднократна детоксикация веднъж в месеца до концепцията за "лечебен глад".

  Прочети още 26 авг 2012 0 коментара

 •   Градските лъчения

  BB-Team

  Лъченията са фактор навсякъде около нас, който видимо ни помага в работата и невидимо се намесва в живота ни. Колко опасен може да бъде? От енергетична гледна точка съществуват два типа електромагнитно лъчение: йонизиращо и нейонизиращо, което е свързано със съответното основно биологично действие. Към първия тип принадлежат рентгеновите (X-) лъчи, гама-лъчите, твърдите ултравиолетови (UV) лъчи. При тях енергията на кванта на съответното лъчение се оказва по-висока от енергията на най-слабите молекулни връзки. В резултат това лъчение е в състояние да разрушава директно биологични тъкани, като йонизира молекулите и атомите на клетките им.

  Прочети още 19 авг 2012 0 коментара

 •   Бакопа мониери (Брахми)

  BB-Team

  Бакопа мониери е една от малкото билки, която успешно конкурира постиженията на Гинко билоба, сред които са подобряване на паметта и способността за заучаване. Освен всичко останало, подобрява функциите на нервната тъкан и пази мозъка от свободни радикали, като забавя стареенето. По всичко личи, че в комбинация с листа от японското дърво ще даде отлична комбинация, но нека видим дали действително е така.

  Прочети още 25 юли 2012 0 коментара

 •   Креатин - повелителят на експлозивната сила

  BB-Team

  Креатинът е една от най-известните и ефективни добавки в силовите спортове. Масово разпространен, той предоставя много плюсове и по-долу може да научите как и вие да се възползвате от тях.

  Прочети още 07 юли 2012 0 коментара

 •   Бленди със скрит профил (proprietary blends)

  BB-Team

  На етикета на огромна част от новите добавки може да прочетете думите "proprietary blend" или така наречената бленда със скрит профил на дозировките. Това дори е вече най-често срещаното етикиране.

  Прочети още 29 юни 2012 0 коментара

 •   Инсулинов индекс

  BB-Team

  Често с цел сравняване се създават индекси за категоризиране на храни по определен показател. Почти всички са чували за гликемичен индекс, а някои знаят и за възпалителен индекс, индекс на ситост и т.н. С цел наблюдаване на диабета и затлъстяването на населението е създаден и параметърът, който ще разгледаме в тази статия.

  Прочети още 27 юни 2012 0 коментара

 •   Ортези

  BB-Team

  Ортезите (от гръцки "орто" - прав, изправен) са ортопедичен предмет, който служи за корекции на функцията на крайниците или торса. Основната цел на ортезата е да компенсира физически недостатък по механичен начин. Няма да е преувеличено да се каже, че ортезите са истинско произведение на изкуството. Тяхната изработка изисква отлични знания по математика, инженерство, анализ на походката, анатомия и физиология, патофизиология и биомеханика.

  Прочети още 25 юни 2012 0 коментара

 •   Индийски жен-шен (Ашваганда)

  BB-Team

  Освен подмладяващо действие Ашваганда среща научна подкрепа в качествата си на адаптоген. Много от популярните свойства на най-ценената аюрведична билка вече срещат научно разбиране. Отскоро билката намира своето място като адаптоген в спорта, като увеличава относителната сила с до 10%. Приложението й в лечението на невродегенеративни и ракови заболявания е в начален етап, затова пък показва изключителен потенциал при тестовете с животни и човешки клетки. А има ли странични ефекти?

  Прочети още 22 юни 2012 0 коментара

 •   Ортопедични обувки и стелки

  BB-Team

  Ортопедичните обувки са предназначени за деформирани, болни или изцяло ампутирани ходила. Назначават се от лекар, специалист в областта, и се изработват от ортопедичен майстор по индивидуална поръчка. В тази статия ще се запознаем по-задълбочено с тях, както и с ортопедичните стелки.

  Прочети още 21 юни 2012 0 коментара

 •   Колани за отслабване - термоколани

  BB-Team

  Коланите за отслабване спадат към онази категория аксесоари, които ви обещават намаляване на телесните мазнини на точно определени места. Възможно ли е това и до каква степен тези пособия могат да ни помогнат? А безопасни ли са за нашето здраве?

  Прочети още 16 юни 2012 0 коментара

 •   Верижно разклонени аминокиселини (ВРАК, BCAA)

  BB-Team

  Дойде моментът да обърнем внимание на един знаков суплемент, с който буквално са израснали поколения трениращи. Можем да считаме BCAA за добавки от златен клас, заради високата им проученост и поколенията опит в употребата им. Нещо повече, те така или иначе присъстват в храната ни, дори и да не ги взимаме в добавка.

  Прочети още 07 юни 2012 0 коментара

 •   Термичен ефект на храната (TEF)

  BB-Team

  Термичен ефект на храната е понятие, което все по-често се среща във фитнес средите. Нека научим за какво става дума и как може това да ни е от полза.

  Прочети още 16 май 2012 0 коментара

 •   Адаптогени

  BB-Team

  Адаптогените са клас вещества, които подпомагат адаптацията на тялото към стреса, като поддържат хомеостазата и асистират на нервнaта система да отговори на шокови въздействия. Това включва както психологически стрес като този по време на състезания, така и чисто метаболитен (стрес от продължителни натоварвания) или физиологичен - максимални силови опити.

  Прочети още 15 май 2012 0 коментара

 •   10 храни с отрицателен калориен баланс

  BB-Team

  Концепцията за храни с отрицателен калориен баланс (ОКБ) не е мит. Невъзможно е дадена храна да е с негативен калориен баланс (тъй като всяка храна съдържа поотделно или в определени съотношения белтъци, въглехидрати и мазнини, които са източници на енергия), но на практика се получава, че при храните с ОКБ са нужни повече калории за разграждането им, отколкото съдържат.

  Прочети още 03 май 2012 0 коментара

 •   Протеин (част втора)

  BB-Team

  В първата част на този материал научихме основното за източниците и количествата на белтъка в храната. Тук ще разгледаме и сравним различните източници, ще изясним какви функции има протеинът, освен да ни храни. Каква храна и протеин да изберем за менюто си, можете да научите в края на статията. Не на последно място, за онези от вас, които искат да прочетат пропуснати неща,в тази статия смислово сме свързали всички публикации на темат белтъци и хранене в изданието.

  Прочети още 02 май 2012 0 коментара

 •   Протеин (част първа)

  BB-Team

  Представяме ви първата част от обновената и разширена версия на статията "Протеин". Препоръчвам ви да я прочетете, понеже много от поднесената информация е опростена в таблици. Добавена е нова фактология, която предсказва края на стереотипите в приема на белтъци и без съмнение ще изправи мнозинството от вас пред дилемата: "Да намаля приема на белтък/ден или да го оставя непроменен?"

  Прочети още 09 апр 2012 0 коментара

 •   Гликемичен индекс

  BB-Team

  Гликемичният индекс (ГИ) е феномен, който все по-бързо набира скорост в масовите медии и специализираната литература. Храни с нисък ГИ биват настойчиво предлагани като помощ при свалянето на излишните мазнини, а също така са препоръчвани на диабетици. От друга страна, пудри с висок ГИ (декстроза, малтодекстрин, Витарго и т.н.) биват добавяни към пред- и следтренировъчни продукти с цел подобряване на спортните постижения.

  Прочети още 04 апр 2012 0 коментара

 •   Какво измерва Вега тестът?

  BB-Team

  Електродермалното тестване за "поносимост на храните", по-известно у нас като "Вега тест", e противоречива практика, която обаче влияе силно върху поведението на тестваните хора. Това добре ли е или зле? Преди всичко трябва да се запитаме "какво измерва", "достоверно ли е" и "кой следва да провежда електродермални тестове"?

  Прочети още 06 мар 2012 0 коментара

 •   Опасните диети (втора част)

  BB-Team

  Храненето е в основата на живота, а качественият живот изисква да подбираме внимателно как и с какво се храним. След като разгледахме опасностите при диетите, тук ще обърнем внимание на основните цели на храненето и на подходите, с които се постигат. Ще изясним връзките и противоречията между здраве, хранене и дълголетие, как и кога дадени диети могат да бъдат животозастрашаващи, а друг път - животоспасяващи. Целта на тази статия е не да изясни всичко, а да ви помогне да се ориентирате в света на диетите и храненето.

  Прочети още 23 фев 2012 0 коментара

 •   Опасните диети (първа част)

  BB-Team

  Искате да отслабнете с 10-15 килограма. Какво правите? Търсите в интернет хора, които са отслабнали, питате и четете за диети по сайтове и форуми. Четете модерни книжни и електронни списания, където кльощави мацки съветват как да се отслабне с примерна диета. Това е масовият подход, който, уви, е най-лошият по отношение трайността на резултатите и излага здравето ви на риск. А има ли друг начин?

  Прочети още 15 фев 2012 0 коментара

 •   Витамин D

  BB-Team

  Знаете ли, че са били необходими повече от 200 години, за да бъде доказана жизненоважната роля на мастноразтворимия витамин D, част от една от най-важните групи на хранителните микроелементи за човешкия организъм? Като първият намек за това било откритието, че консумацията на масло от черен дроб на треска повлиява изключително благоприятно състоянието рахит.

  Прочети още 10 фев 2012 0 коментара

 •   Вегетарианско хранене - балансиране на менюто

  BB-Team

  Всеки вегетарианец има своите причини да се откаже от една или няколко групи животински продукти или да избере да не консумира изобщо храни с животински произход. Общото при всички обаче е, че изхвърлянето на богатите на микро- и макро-нутриенти животински продукти следва да се замести с подходящи растителни храни и хранителни комбинации, за да се постигне балансирано меню. В противен случай вегетарианството може да носи и здравни рискове.

  Прочети още 04 фев 2012 0 коментара

 •   D-аспарагинова киселина (D-Aspartic acid или DAA)

  BB-Team

  Кой не е чувал за изомерната форма на Л-аспарaгина? В момента е хит на спортния пазар на добавки. Тя има специфичен метаболизъм, свързан с група рецептори в предния дял на мозъка, като се превръща в N-Метил-D-Аспартат или NADA. И всичките тези сложни имена, само за да кажем, че качва лутенизиращия хормон, гонадотропина и фоликулостимулиращия хормон. По-просто? Качва тестостерона, а мускулите и силата растат. Само дето това може да ви струва мозъчни клетки.

  Прочети още 29 яну 2012 0 коментара

 • Страница 2 oт общо 2