Домашни лекарства, които наистина действат

20 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu/photo/65924

шш

Модерната медицина постига чудеса и това е безспорно. Но има ситуации, когато не можем или не желаем да се възползваме от тях. Тогава на помощ идват продукти, които могат да се намерят във всеки дом и, макар че ни се вижда невъзможно понякога, те наистина действат.


Ето някои обяснения защо това е така:

Маслини срещу морска болест

Един от симптомите на морската болест е увеличеното слюноотделяне. Според американски медици, това е показател, че тялото иска да защити зъбите от по-големите дози киселини, предхождащи повръщането. Няколко маслини могат да помогнат, защото съдържат танини – вещества, които ще потиснат образуването на слюнката и ще подсушат устната кухина. След като елиминирате симптома, тялото реагира в обратен ред и гаденето преминава.
Това “лекарство” има недостатък: то действа само в началните стадии на гаденето, когато се увеличава слюнката. Докато търсите маслините, може да пропуснете момента.

Овесена каша против екзема

Овесът притежава антиинфламаторни свойства и затова не е странно, че баните с овесена каша облекчават състоянието на болните от екзема. Медиците твърдят, че той има и антихистаминен ефект.
За да направите овесена вана, ви е необходима една чаена чаша овесени ядки и кафемелачка или блендер. Ядките трябва да се смелят съвсем фино. За да тествате дали овесеното брашно е готово, разтворете 1 с. л. от него в една чаша топла вода. Ако се разтваря лесно, водата добива млечен вид и между пръстите си усещате копринен допир, брашното е готово.
Разтворете смлените ядки във водата за къпане. За ваничката на бебето може да използвате само 1/3 ч.ч.
За да има ефект, банята трябва да е с минимална продължителност 15 минути. Бъдете изключително внимателни, тъй като ваната е много по-хлъзгава от обичайното!

Кисело мляко против лош дъх

Лошият дъх може да се дължи на редица заболявания, но най-често се причинява от бактериите в устната кухина и стомаха.Според проучване, огласено наскоро, живите бактерии в киселото мляко, по-специално Streptococcusthermophilus и LactobacillusBulgaricus, могат да имат благоприятен ефект върху бактериите, причиняващи лош дъх в устата. За целта на изследването, в продължение на шест седмици 24 доброволци са яли по лъжица мляко два пъти дневно. В края на периода учените са взели проби от микрофлората в устата на участниците и са установили, че бактериите, които произвеждат съединения на сероводорода, са намалели с 80%.
Въпреки че са нужни и допълнителни изследвания, киселото мляко се оказва вкусен, безопасен и ефективен начин за борба с лошия дъх. Разбира се, то няма да помогне, ако той е предизвикан от болести на черния или белия дроб.

Лъжичка захар против хълцане

Хълцането се причинява от свиване на диафрагмата и обикновено изчезва спонтанно.
През 1971 г. Едгар Енгелман е провел изследване, с което да докаже, че поглъщането на лъжичка захар може да помогне за спиране на хълцането. На 20 пациенти, някои от които хълцали от часове, а осем от тях – за период от денонощие до шест седмици, била дадена по една лъжичка захар, която да глътнат на сухо. При 19 човека ефектът е бил моментален. Андре Дюбоа, гастроентеролог от Мериленд, в свой доклад смята, че захарта навярно променя нервните импулси, които се изпращат до мускулите на диафрагмата, като по този начин прекратява спазмите.

Молив между зъбите лекува главоболието

Когато сме стресирани, ние стискаме зъби, но според лекарите, така напрягаме мускулите, свързващи челюстите с черепа и това може да предизвика главоболие. Придържането на молив между зъбите може да помогне за отпускането на челюстните мускули, а това ще намали главоболието. Това е домашно лекарство срещу главоболие, причинено от пренапрежение и стрес и не помага срещу болки, които се дължат на мигрена или възпалени синуси.

Гаргара със солена вода против възпалено гърло

Според експертите, солта в гаргарата временно облекчава отока и болката във възпаленото гърло. Отоците обикновено са пълни с вода и солта я извлича чрез осмоза. Овен това тя убива бактериите, които са се разпространили в топлата, влажна среда.
Разтворът се приготвя от 1 с. л. сол на чаша вода. Помнете, че гаргарата лекува само симптомите, но не и болестта и прекалено дългото третиране на гърлото може да изсуши лигавицата.

14530 | 20 сеп 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2012 12 06 #1
    miglenski1   

    За маслините може да се каже още нещо: техните костилки са единствените, които се разтварят под въздействието на стомашните сокове, което ги прави изключително ценни за регулиране на работата на този орган. Така че, ако нямате проблем с големината на костилката, гълтайте ги смело, полезни са.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате