Опасностите, които крият декоративните (цветните) лещи

21 сеп 2012
Снимка: morguefile.com


Как да избегнем рисковете?

Декоративните (цветни) лещи на пръв поглед изглеждат достатъчно безвредни, сравнени с коригиращите, които са медицински безопасни и носени от милиони хора.
Но нека видим какви са реалните опасности, които се крият под тонираната им повърхност.
Евтините цветни лещи могат да причинят на младите, неопитни и водени от модата хора сериозни вреди, болезнени инфекции и дори постоянна загуба на зрението.
Когато закупуват този вид лещи, повечето потребители не осъзнават, че те биха могли да бъдат потенциално опасни и вредни, а търговците с радост ги продават без уточняващи въпроси.
В крайна сметка ние боядисваме косите си, ноктите си, слагаме си ботокс – защо цветните лещи да са нещо по-специално по пътя към съвършенството?
Факт е, че всички контактни лещи – декоративни или не, са междинни приспособления, които трябва да се продават с рецепта. Проектирането и изработването на цветните лещи е сложен процес, но е важно да осъзнаем, че няма универсален размер, който да е подходящ за всички.
Повечето наранявания се получават при поставянето на лещите. Плъзването им по гладката повърхност на роговицата може да доведе до ожулвания, а те - до язви по роговицата. Язвите по роговицата могат да причинят временни или вътрешни инфекции, които трудно се лекуват, и да се стигне до най-лошото - трайна загуба на зрението.

FDA предупреждава и за други рискове за очите, свързани с използването на декоративни контактни лещи, включително:

- конюнктивит (инфекция на окото)
- оток на роговицата
- алергична реакция
- корнеалнаабразия
- намаляване на зрителната острота и други зрителни нарушения

Лещите трябва да се държат в специални контейнери и в разтвор, който да се подменя според указанията (обикновено на всеки 2-3 дни).
Тъй като съществува риск от изсушаване на очите, което може да навреди на роговицата, използвайте изкуствени сълзи.
Има хора, чиито очи не понасят лещи и не бива да носят такива.
Спазвайте указанията за срок на годност както на самите лещи, така и на разтвора. Не носете лещите след изтичане на срока на годност, тъй като по тях се натрупват различни вещества, съдържащи се в естествения състав на сълзите, които могат да създадат дискомфорт и да причинят инфекции.
Ако почувствате дразнене, изплакнете добре лещите в разтвора. В случай че дразненето продължи, огледайте лещите за дефекти и деформации. Ако забележите такива, не ги слагайте повече.
Правете редовни очни прегледи, през шест месеца.
За препоръчване е да закупувате лещите от лекарски кабинет или оптика. Специалистите разполагат със запас от красиви и безопасни възможности за всеки, който иска да промени външния си вид, и ще са щастливи да ви помогнат в избора на чифт, който е подходящ точно за вас.
Те, също така, ще са в състояние да ви покажат как да поддържате и съхранявате контактните си лещи.
Изразете себе си, но да е по начин, който ще ви гарантира щастие и здраве в дългосрочен план.

6658 | 21 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате