Съвети за здравословен декември

02 дек 2011
Снимка: .stockfreeimages.com

Всяка година, щом дойде зимата, хората започват да действат така, сякаш студът, болестите и дискомфортът са нещо ново и неочаквано.
Дните са по-къси, пресните плодове и зеленчуци не са в изобилие, възможностите за дейности на открито намаляват, а освен това, декември е един от най-натоварените месеци от годината.
Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да останете здрави:

 

Не подценявайте силата на слънчевото греене.

Циркадният ни ритъм до голяма степен се регулира от излагането на светлина и докато през юни светлите часове са 15, то през декември са само 9. Освен това, голяма част от тези светли часове децата прекарват в детската градина или в училище.
Трябва да се опитате да компенсирате ограничения достъп до слънчева светлина. Обличайте децата топло и им позволявайте да прекарват повече от свободното си време в игри навън. Децата обичат зимата. Тя също ги обича - щипе бузките им и ги калява.

Хигиенни стратегии

Когато вашето дете или друг член на семейството има настинка или кашлица, има няколко изключително важни стъпки в допълнение към честото миене на ръцете, които могат да намалят риска от разпространение на инфекцията. Някои експерти наричат тези стратегии „хигиена на дишането” и могат да бъдат много ефективни, ако се следват внимателно. Например, за да предотвратите разпръскване на секрети във въздуха, които могат да се пренесат върху други хора, играчки и предмети:
- Насърчете детето си да кашля или киха върху салфетка.
    - Детето не трябва да покрива устата си с ръце, докато кашля или киха, защото това ще остави микроби по ръцете му, които може да разпространи чрез докосване на хора или предмети. Най-често микробите се разпространяват чрез ръцете.
    - Научете го да изхвърля салфетките в най-близкото кошче или контейнер, непосредствено след всяка употреба.

Почистване и дезинфекция

Почистването на дома може да не е сред най-приятните дейности, но ако го правите всекидневно, особено в кухнята и банята, то може да убие микробите и да спре разпространението им.
Когато сте готови с приготвянето на храната, измивайте работния плот с топла сапунена вода и дезинфекцирайте, като използвате разтвор на белина или друг дезинфектант.
В храни като суровото месо могат да виреят инфекциозни бактерии.
В банята също почиствайте и дезинфекцирайте мивката, тоалетната чиния и другите повърхности. Това е особено важно, когато някой член от семейството ви е болен от инфекциозно заболяване, особено такова, което причинява диария.
Ако имате бебе, често почиствайте и дезинфекциайте мястото, където сменяте памперсите му, включително масата за повиване. Ползвайте маска и избягвайте да сменяте пелените в помещение, където се приготвя или консумира храна.
Някои микроби могат да оцелеят в продължение на часове, затова след като почистите със сапун и дезинфектант повърхностите, подсушете с домакинска хартия или чиста кърпа. Разбира се, след като почистите, не забравяйте да измиете ръцете си.

Хранене

Децата трябва да се хранят начесто, с добре балансирани храни – пълнозърнести, пресни плодове и зеленчуци, риба, протеини и да пият много вода.
Консумирайте повече мазна риба през зимните месеци или приемайте добавки от рибено масло, които съдържат витамин А и витамин D.

Много течности

Хидратацията е друг ключов момент за здравето.
Хората са склонни да пият много вода и течности през лятото, но през зимата също може да се дехидратирате, тъй като сухият въздух и вятърът изсушава кожата, лигавиците на носа, гърлото и белите дробове. Ако използвате овлажнител в дома си, проверявайте какво е нивото на влагата. Нормалната влажност поддържа лигавиците хидратирани и намалява шансовете да се заразите от заболявания, преносими по въздуха.
Ако в дома ви е твърде влажно, това може да насърчи растежа на мухъл, а ако въздухът е твърде сух, ще ви направи по-податливи към заболявания.

1044 | 02 дек 2011

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате