Вълшебната точилка

08 ное 2012
Снимка: sxc.hu

Връща се леко подпийнал мъж вкъщи, а зад вратата го причаква жена му с точилка в ръка…
Виц? О, не! Просто съпругата познава вълшебното свойство на своята точилка - не само да разточва тънки кори, но и активно да подпомага при нужда процеса на възпитание на мъжа и децата.

Оказва се обаче, че има още една, неподозирана полза от обикновената домашна точилка – с нея можете да уплашите не само купонджията от вица, но и вашите проблемни зони. Масажът с точилка е древен метод за лечение, който напоследък  се радва на заслужен ренесанс. Неслучайно много от съвременните масажори са устроени на същия принцип.
За целта можете да използвате най-обикновена точилка, но по-добър ефект ще постигнете със специално предназначените за тази цел уреди, които се продават под префърцуненото име „масажор“.
За този вид процедури не се изисква специално време – можете да се занимавате вечер пред телевизора или докато седите на компютъра. Просто хванете точилката с ръце и бавно, без да бързате, започнете да я търкаляте по тялото си. Не натискайте много, защото рискувате да се сдобиете със синини. Но дори те не трябва да ви плашат, защото могат да се появят само на първо време, когато тялото ви още не е привикнало, а и преминават бързо. Присъщи са за хората със слаби капиляри, а редовният масаж с точилка помага за укрепването на капилярната система.

Най-ефективни са масажите, когато тялото е предварително затоплено.

Например, след душ или вана. Още по-добре е, ако за целта използвате мед, сметана, зехтин или билкови отвари. Така ще въздействате не само върху целулита, но ще подобрите и състоянието на кожата си – тя ще стане по-еластична и копринено мека.
Много полезно упражнение за краката е да търкаляте точилка с ходилата си. Това подобрява кръвообращението и служи като прекрасна профилактика на варикозата и ангиопатията. Най-хубавото е, че можете да правите упражненията, докато работите на бюрото. Седнете на стола, поставете точилката на земята и опрете стъпалата си върху нея. Започнете да я търкаляте първо с петите, после преминете постепенно до самите пръсти. Свийте ги и се опитайте да я хванете с тях. Търкаляйте точилката с външната и с вътрешната страна на стъпалото. Тези упражнения ще ви помогнат още да предотвратите образуването на костни израстъци, подутини и мазоли по пръстите на краката.

Ако страдате от болки в гърба, смело използвайте точилката за масажирането му.

Легнете на твърда повърхност по гръб и наместете точилката под проблемното място. След това започнете да се движите напред-назад, все едно се опитвате да се почешите. Друго упражнение е да свиете краката в коленете и да започнете да ги извивате вляво и вдясно, опитвайки се да докоснете пода с коленете. Дръжте гърба прилепнал към пода, извивайте само таза. Още едно упражнение, с което можете да облекчите болките в гърба и да наместите гръбнака си, е да свивате последователно левия и десния крак, придърпвайки с ръце коляното към гръдния кош.

Ако работите с компютър или извършвате друга ръчна работа, трябва по-често да търкаляте точилка между ръцете си.

Масажирайте първо дланите и ръцете до лактите, после попляскайте малко с ръце (не за да се поздравите, а като част от упражнението) и продължете да търкаляте точилката.
Когато изпълнявате упражненията, имайте предвид, че при високо кръвно налягане трябва да масажирате от горе надолу – от главата към краката, а страдащите от ниско кръвно налягане, обратното - от долу нагоре.

Да обобщим: 

 

Точилката помага за подобряване на кръвообращението, укрепва капилярите, помага в борбата с подкожните мазнини, подобрява тонуса и еластичността на кожата.

Докато масажирате целулита си, не забравяйте, все пак, и за мъжа си – посрещайте го редовно с точилка в ръка. Не, не за да го пребиете, а защото и той заслужава един хубав масаж на гърба.

3476 | 08 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате