За болестта рак

21 сеп 2012
Снимка: .chicgalleria.com

Странно е, че колкото и да знаем за рака, за неговите симптоми, за профилактиката и лечението му, все още има митове за него, които живеят собствен живот, независимо, че са оборени от медицинските специалисти.

 • Рискът да умреш от рак се увеличава с всяка година.
  В днешно време много хора са с онкологични заболявания, но науката и медицината не стоят на едно място и качеството на живот, както и показателят за преживяемостта на пациентите, се подобряват. Петгодишната преживяемост за всички видове рак се е повишила значително през последните 30 години и вече 60% от пациентите остават живи над 5 години след поставяне на диагнозата. Единственото изключение е ракът на гърдата, при който няма промяна в този показател.
 • Замърсеният градски въздух носи по-голям риск от рак на белия дроб, отколкото пушенето.
  Дишането на замърсен градски въздух води до рак, но много по-рядко, отколкото активното или пасивно пушене. Цифрите са красноречиви: при 87% от случаите или болният е пушач, или съпругът му е такъв.
 • Използването на определени видове дезодоранти, шампоани и други средства за лична хигиена увеличават риска от рак на гърдата.
  Слуховете се основават на това, че вредните субстанции проникват в организма чрез кожата. Според известния израелски онколог ЦвиБернщайн, засега няма сериозни изследвания, които да потвърждават тези слухове.
 • Младите не боледуват от рак на гърдата.
  Ако преди 15 години от рак на гърдата са боледували дами над 40-те, сега има случаи на болни 18-20 годишни девойки. Наистина, с възрастта рискът расте, но ракът може да бъде провокиран от травми на гърдите, силен стрес, гинекологични заболявания, аборт..., а те се случват на всяка възраст.
 • Мъжете не боледуват от рак на гърдата.
  Около 1% от болните от рак на гърдата са мъже. Американската Ракова Асоциация е установила, че около 1450 мъже всяка година получават диагноза „агресивен рак на гърдата“, а от тях 470 умират, т.е. смъртността при мъжете е по-висока, отколкото при жените.
 • Самоизследването не е нужно, щом няма болка.
  Лекарите препоръчват самоизследването да се прави ежемесечно в периода между 5-я и 12-я ден от началото на менструалния цикъл.
 • Ракът не може да се намери “навреме”, той е нелечим.
  Съвременните методи за диагностика позволяват да се открие и отстрани тумор с големина 3 mm, като петгодишната преживяемост в този стадий е 90%!
 • Мобилните телефони предизвикват рак на мозъка.
  Засега не е открита зависимост между възникването на рака на мозъка и употребата на мобилни телефони и други устройства с електромагнитно излъчване. Изследванията продължават, но засега резултатите показват минимален риск.
 • Има лечение за рака, но фармацевтичните компании и лекарите го крият.
  Този мит се опровергава от факта, че химици, биолози и медици, търсещи средство за лечение на рака, боледуват и умират от онкологични заболявания. Освен това, идеята за панацея е абсурдна, защото не може да има универсално средство за лечение на всички видове рак – всеки от тях реагира на различен тип лечение.
 • Ракът винаги е съпроводен с болка.
  Много видове рак или причиняват само леко неразположение, или протичат без болки, особено в ранните стадии. Затова за ранната диагностика на онкологичните заболявания е изключително важно да се обръща внимание на симптомите и да не се пропускат редовните профилактични прегледи.

Кои са най-разпространените симптоми?

Различните видове рак се проявяват с различни симптоми, но всички те имат характерни признаци, които могат да се окажат незначителни и безвредни, но, погледнати общо, да очертават съвсем друга картина.

Предупредителни сигнали за мъжете

Ракът на простата е най-разпространеният вид сред мъжете и те трябва да могат да го разпознаят навреме. Според Майкъл Фисч, доктор на медицинските науки, завеждащ катедрата по онкология в Тексаския университет, промяната в цвета на урината е най-разпространеният симптом. Мъжете трябва да забележат някакви изменения в отделянето и. Като правило, това заболяване се проявява с чести и нетърпими позиви за уриниране. Но тези симптоми могат да са показател и за временни смущения в работата на простатата. Лекарят ще каже дали това е така, затова не отлагайте посещението си при него.

Предупредителни сигнали за жени

Сред жените е най-разпространен ракът на гърдата и самоизследването не бива да се пренебрегва като метод. Появата на уплътнения или секреции от гърдите, както и някаква промяна във вида им са повод да посетите лекаря си.

Общи симптоми:

Болка
Болката е симптом, който кара всеки човек да посети лекаря си. Тя е показател за нещо нередно в организма и ние не можем да сме сигурни дали тя се причинява от рак или от някакво обичайно заболяване. И все пак, съществуват типове болка, които биха могли да са сигнал за онкологично заболяване:
- Не прилича на преживявана по-рано.
- Настойчива е и не е на пристъпи.
- Остра е.
- Усеща се и насън.
- Свързва се и с други симптоми.

Умора и загуба на тегло
Ако усещате умора без видима причина, въпреки че не сте болни и сте спали достатъчно, това ви дава повод да се замислите. Умората прилича на тази при грип, но без останалите негови симптоми.
Ако сте на диета и губите по два килограма на месец, това е нормално. Но ако загубата на тегло е била неочаквана и твърде бърза, това е тревожен сигнал.
Както вече споменахме, тези признаци може да са лъжливи. Но е по-добре да посетите лекаря си, отколкото да се колебаете дали е това, или онова... С особено внимание трябва да се отнасят хората от рисковите групи – пушачи, такива с нездравословен начин на живот или наследствено обременени.
Вслушвайте се в тялото си и не се страхувайте да споделите притесненията си с лекаря си. Ако се обърнете навреме към него, вероятността да избегнете фаталните последствия е много голяма.

5762 | 21 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате