Инхалациите

21 сеп 2012
Снимка: .cam-tm.com

Какво трябва да знаем преди да пристъпим към тях?

Инхалационната терапия е един от най-старите начини за лечение на широк спектър от заболявания, като за някои от тях е и най-ефективен. Специалистите смятат, че инхалациите помагат най-много при остри респираторни заболявания, когато симптомите включват сухота на лигавицата на носоглътката, кашлица, дразнене в гърлото.
Инхалацията не е метод за сваляне на температурата, но може да се включи в комплекса оздравителни процедури: ако приемът на антипиретик не облекчава общото състояние, инхалациите, заедно с аспирин или парацетамол, при много от заболяванията могат да спестят антибиотика. Доказано е, че те ускоряват процеса на оздравяване от вирусни и простудни заболявания до два пъти.
Терапията е популярна не само за профилактика или лечение на простудни заболявания. Тя е незаменим помощник при проблеми с дихателните пътища, сред които са хроничният бронхит, ларингитът, фарингитът, бронхиалната астма. Медицинските специалисти смятат, че за болните от тази група е задължително да притежават инхалатор.

Какви са преимуществата на инхалациите?

Най-голямото предимство е непосредственото въздействие на лекарствения препарат върху лигавицата на дихателните пътища. Ако основният проблем на организма е концентриран там, най-добре е да се лекуват само те чрез вдишване на лекарственото средство във вид на пара или аерозол. Под формата на малки частици, лекарството има по-голяма контактна повърхност, като по този начин съприкосновението с лигавиците е на по-голяма площ, бързо навлиза в кръвта и съответно – действието му се ускорява. Много инхалационни разтвори подобряват т.нар. “мукоцилиаренклирънс” – дихателните пътища са покрити с власинки, които извършват движения отвътре навън, като по този начин избутват микробите и други частици, които трябва да се изведат извън организма. Като овлажняват дихателните пътища, те подпомагат този процес.

Противопоказания
Инхалациите са противопоказни при:
- температура, по-висока от 37,5°С;
- кръвотечение от носа или предразположеност към тях;
- при заболявания на сърцето и белите дробове, които биха довели до сърдечна или дихателна недостатъчност.

Инхалациите се назначават от лекар за всеки конкретен случай!

 

Правилно приложение

Процедурите се провеждат не по-рано от 1-1,5 часа след хранене при съблюдаването на няколко правила:
- вниманието да не се отвлича с разговори или четене;
- при заболявания на носа трябва да се вдишва и издишва през него без напрежение, а при заболявания на гърлото, трахеята, бронхите и белия дроб – през устата;
- дрехите не бива да са стегнати и затрудняващи дишането;
- до около час след инхалацията не бива да се разговаря, а още по-малко – да се приема храна или нещо за пиене.
В лечебните заведения тези процедури се провеждат чрез специални инхалатори, в които лекарственото вещество се разпръсква чрез компресор или с ултразвуков източник и се приема от пациента с помощта на маска. В домашни условия се използват компресорни или ултразвукови инхалатори, преобразуващи лечебната течност в пара или аерозол, като по този начин тя прониква не само в горните, а и в долните дихателни пътища (което не може да се каже за джобните инхалатори).

Парни инхалации

При някои остри и хронични заболявания на горните дихателни пътища, задължително след предписание на лекар, в домашни условия могат да се провеждат парни инхалации. Лечебният им ефект се изразява в проникването в дихателните пътища на топла и дори гореща пара, наситена с лесноизпаряващи се лекарствени вещества. Парните инхалации се провеждат над съд с гореща вода (4-5 чаши), в която са разтворени лечебните препарати. На децата НЕ се провеждат парни инхалации! За съжаление, лекарите се сблъскват с последици от такива “лечебни процедури”, довели до изгаряния на горните дихателни пътища. За бебета до година се препоръчват влажни (до 30°С), а за по-големите – топло-влажни (35-40°С) инхалации. За целта в чайник се налива вода с необходимата температура и се добавя лекарството. Към чучура на чайника се прикрепя фуния от картон, като колкото е по-малко детето, толкова тя е по-дълга. Преди да започнете, изпробвайте температурата! Продължителността на процедурата е от 1 до 3 минути, прави се 1-2 пъти дневно.

3617 | 21 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате