Интимното здраве след антибиотици

21 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Употребата на антибиотици убива не само болестотворните, но и полезните бактерии в организма.
Днес всеки знае, че след курс с антибиотици е необходимо да се приемат препарати за възстановяване на чревната микрофлора. Но не всички знаят, че приемът на антибиотици влияе пагубно не само на чревната, а и на нормалната вагинална флора, чиято роля за интимния комфорт е неоценима.

Какво причинява неприятностите

Обикновено по вагиналната лигавица живеят полезни млечнокисели бактерии (лактобактерии). Те изработват млечна киселина и други вещества, които стимулират локалния имунитет и създават физиологически кисела среда.
Тази кисела среда, на свой ред, служи като защитен фактор и въпрепятства ръста на „вредните” бактерии. При приема на антибиотици лактобактериите се потискат, а тяхното място заемат „чужди” микроби, в това число и болестотворни.
Това състояние се нарича дисбиоза или дисбактериоза. Нарушаването на естествената бариера се проявява във вид на сърбеж и парене във влагалището, неприятен мирис и дискомфорт по време на интимна близост.
Жените, сблъсквали се със симптомите на интимния дискомфорт, започват усилено да ползват дезинфекциращи препарати, в това число и промивки. По този начин те правят вагиналната среда по-алкална и продължават да убиват защитната микрофлора, усложнявайки ситуацията. Такова състояние на дисбактериоза е не само мъчително и неприятно, но и може да доведе до развитие на възпалителни процеси.

 

Естественото решение

В периода на прием на каквито и да е антибиотици е важно да се поддържа киселата среда, оптимална за лактобактериите. Пазарът е богат на лекарствени средства, предназначени да нормализират естествената микрофлора и да осигурят нужното кисело рН. Много от тях притежават допълнително антисептично и противовъзпалително действие, подпомагат овлажняването на влагалището и осигуряват чувство за комфорт.

3488 | 21 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате