Микроклиматът в дома

21 сеп 2012
Снимка: morguefile.com


Жизненоважен фактор за нашето здраве

Температурата на въздуха е водещ фактор за определяне на топлинното състояние на човека, намиращ се при стайни условия.


Между температурата на човешкото тяло и тази на околната среда съществува винаги известна разлика. Докато температурата на тялото е сравнително постоянна, в околната среда тя е променлива. Чрез непрекъснато отдаване на топлина в околната среда човешкото тяло регулира собствената си температура, което е възможно само в определени граници на температурата на въздуха.
Отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации имат основна цел да поддържат в помещенията постоянна температура и чувство на комфорт, благоприятстващи жизнените функции на човека и неговата работоспособност независимо от промените на външните температури през годината.
Микроклиматът в жилищните помещения е жизнено важен за здравето на хората. Основните фактори, които го характеризират като здравословен, са температурата и влажността на въздуха, както и скоростта му на движение в помещението.

 

Температурата

 

За комфортна се смята следната температура на въздуха в помещенията: за зимата 20–22°С, за лятото 22-24°С.
Температура от 21°С се смята за най-подходяща за помещенията през деня.
Учените са установили, че най-здравословната стайна температура през нощта е 18°С - 19°С. Това гарантира здравословен сън и понижава до 50 % използваната топлинна енергия, с което разходите за отопление намаляват с поне 6 процента.

Средно изчислителни параметри на микроклимата: лято 24° (+- 2°), Зима 22° (+- 2°). В зависимост предназначението на обслужваното помещение:
- коридори: 16°С;
- спални, кухня: 18-19°С;
- всекидневна: 20-22°С;
- детски стаи, бани: 20-23°С.

Правилото гласи: Един градус по-малко намалява с шест процента разходите за отопление.
За климата в нашата страна най-благоприятната вътрешна температура в помещения за обитаване е 20±5°С, в зависимост от предназначението на помещението и състоянието на човека. Когато повърхностната температура на стените в една стая е висока, за осигуряване на комфорт, температурата на въздуха трябва да бъде по-ниска и обратно.

Как температурата на въздуха влияе върху съня

Експертите са съгласни, че температурата в спалнята и това, колко комфортно се чувствате, влияят на качеството и количеството сън.
Защо?
Прекалено студена или обратното, прекалено гореща температура в стаята може да доведе до неспокоен сън.
Когато спите, вътрешната температура на тялото пада до най-ниското си ниво – обикновено около четири часа след като заспите. Учените смятат, че хладната спалня може да бъде най-резултатна за сън, тъй като имитира естественото падане на температурата на тялото.

Вие спите добре, когато в спалнята ви е по-хладно, е, за бебето не е различно. Дръжте стаята на бебето по-топла през деня, а през нощта по-хладна. Оптималната температура за сън в стаята на детето е между 18-20°С. Температурата може да е малко по-висока, но не повече от 22ºС, тъй като по-високите градуси водят до изсушаване на въздуха, запушен нос, дишане през устата, раздразнена лигавица, а и средата става благоприятна за развитие на инфекции.
Носете леки пижами и използвайте по-тънки материи за спалното бельо в по-топлите сезони, а по-плътни в по-студеното време. Купете си матрак с покритие от естествени влакна като вълна или органичен памук.
Ако отсъствате по-малко от 2 часа, не е нужно да намалявате температурата в стаята, тъй като енергията, която се използва за достигане на предишната температура по-късно е повече, отколкото се изразходва по време на двата часа на отсъствие. При отсъствие от 3-4 часа може да намалите температурата с 2ºС, а при 5-10 часа – с 4ºС.
При една и съща температура, но при различна влажност на въздуха, възприятието за "стайна" температура е различно. Оптималното съотношение е 18-22°С и 30-60% относителна влажност.

Влажността

 

Вредна за здравето е както ниската, така и високата влажност. Повечето хора се чувстват добре, когато въздухът е сух и прохладен.
Влажните стени имат ниска температура и усилват процеса на топлоотдаване от организма.

Висока влажност 

Прекомерната влага през зимните месеци е често срещано явление, особено в стари къщи, приземни етажи, домове с неправилно поставена топлоизолация или лоша вентилация. Тя е предпоставка за развитието вредни за здравето бактерии и плесени. Най-застрашени са хората с белодробни и сърдечно-съдови заболявания, понижен имунитет и малките деца.
Повишената влажност стимулира и размножаването на различни видове гъбички. Известни са около 350 вида, които могат да предизвикат алергия. Ако влажността от 30% се увеличи до 80%, нивото на гъбичното замърсяване в помещенията нараства повече от 3 пъти. Изследвания сочат, че в домовете на хора, страдащи от алергия, нивата на спорите на влажността на въздуха и плесените са многократно по-високи от тези, които са измерени в жилищата на здрави хора.
Признаци: Във влажните помещения се усеща силно чувство за хлад, а въздухът има тежка миризма. В ъглите се забелязват мокри петна, а в последствие се развива и плесен.
Как да намалим влагата: често проветрявайте помещението и дърпайте завесите, за да влезе колкото се може повече слънчева светлина.

Ниска влажност

Сухият въздух е характерен за новите жилища, които се отопляват денонощно и рядко се проветряват.
Признаци: Собственото ни тяло започва да губи влага – първи се изсушават лигавиците. В носа се образуват сухи секрети, устните се напукват, гърлото ни стърже, дразни ни на очите, а гласът ни често е дрезгав.
При ниска влажност на въздуха кръвта по-трудно се насища с кислород и дори е възможно да изпитаме характерните симптоми на кислороден глад – сънливост, нарушения в паметта и понижение на умствената активност.
Заради сухия въздух, в помещенията се натрупва повече статично електричество и прах, което тежко се понася от хората с алергии, бронхиална астма и малките деца.

Как да повишим влажността

Най-икономичният и сигурен метод е често да почистваме помещението по влажен способ, на радиаторите да поставяме влажни кърпи, а около тях съдове с вода. Озеленяването на дома е друг начин да се преборим със сухия въздух в дома – трайно и естетично.
Малко по-скъпа, но не изискваща особени усилия е употребата на битови овлажнители за въздух. Те позволяват поддържането на постоянна влажност в помещението и често са комбинирани с йонизатор за въздух.

 Йонен състав

 

Това е съотношението на позитивните и негативни йони. Отрицателните йони влияят добре върху самочувствието на хората, затова трябва да надвишават положителните. Те нормализират кръвното налягане и влияят добре на хората със сърдечно-съдови заболявания и заболявания на дихателните пътища. Важни са при повишено умствено и физическо натоварване.
Ако във въздуха преобладават положителните йони, човек усеща “недостиг на кислород”, умора, главоболие. Екраните на телевизорите и компютрите, климатиците и дори обикновените жизнени процеси на човек повишават концентрациите на положителните йони.
Оптималното им ниво е 600 йони/сm3.
В чистия атмосферен въздух се съдържат около 1000 отрицателни йони и 1200 положителни йони на кубичен сантиметър въздух.
Много важен е постоянният приток на чист въздух. Проветрявайте три или четири пъти дневно за кратко време, но обстойно. Четири минути са достатъчни, за да влезе нужното количество свеж въздух.
 

3450 | 21 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате