Дребни промени за по-добро здраве

26 дек 2012
Снимка: adria.richards/Foter

Често правим нещата рутинно и без да се замисляме какво отношение могат да имат те към здравето ни, тялото ни и самочувствието ни. Понякога, обаче, дребни наглед промени в ежедневния ни ритъм могат да ни накарат да се чувстваме по-добре. Така че си струва, нали?

Иска ви се: да имате по-безболезнен менструален цикъл
Говорете с личния си лекуващ лекар, ако страдате от крампи през онези дни – предотвратяването на болките е много по-ефикасно от третирането им впоследствие.
Обичайно се предписва нестероидно обезболяващо на основата на ибупрофен и се взима ден преди началото на цикъла. Смята се, че най-ниската възможна доза обезболява крампите и е доста ефикасен начин да се намалят болезнените усещания по време на цикъл.

Иска ви се: най-после да отидете във фитнеса, каквото ще да става.
Може би се опитвате да се стимулирате да посещавате редовно спортни занимания с помощта на месечна карта и после тя отлежава неизползвана? Стига толкова. Пригответе строен „боен план“: разпечатайте си седмичен календар с часовете, в които искате да спортувате. Отбележете ги и в календара на телефона си и нагласете алармата да звъни. Преди тренировка си пуснете тонизираща музика – на компютъра, в колата или на телефона – за да се заредите с настроение за предстоящата спортна сесия. Пригответе си сака за фитнес/спорт – дрехи, обувки и тоалетни принадлежности (за да нямате никакви извинения!)  и го сложете до входната врата. Единствено остава да отидете в залата!

Иска ви се: да спите необезпокоявани.
За да е здрав сънят ви, изпийте последната си чаша кафе осем часа преди времето за лягане (тоест, ако си лягате в 22 ч. вечер, последното кафе трябва да е не по-късно от 14 ч. следобед). Българите често имат навик да пият късно следобедно кафе, но то се отразява на спокойния сън през нощта. Ако не можете да се удържите, заменете кофеиновото кафе с безкофеиновата му версия. Приключете с яденето два часа преди лягане, за да не стоите будни поради храносмилателни неразположения. И най-накрая, спрете телевизора, компютъра и други светещи екрани 30 минути преди лягане – светлината им може да задейства „системите за събуждане“ на тялото.

7434 | 26 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате