Заболявания на млечната жлеза и тяхната профилактика

22 сеп 2012
Снимка: .drhamawy.com

Има болести, за които избягваме да споменаваме, за да не предизвикаме бедата. Но в този случай точната информация в точното време може да стане залог за благополучно оздравяване.


Днес в просветителските мероприятия за борба с рака на млечната жлеза, започнати още през 1992 г. от корпорацията Estee Lauder, участват бизнесмени, артисти, политици. Защо точно ракът на гърдата привлича такова внимание? Затова, защото от една страна броят на заболяванията непрекъснато расте, а от друга – в условията на съвременната диагностика на онкологичните патологии на млечните жлези, на практика те могат да бъдат победени.

Има няколко въпроса, чиито отговори всяка жена би искала да знае:

От каква възраст трябва да започнем да посещаваме мамолог?

Колкото по-рано, толкова по-добре. Желателно е първото посещение на мамолога да стане около петнайстата година на девойката. По това време гърдите са още в стадий на развитие. Но и на този етап е възможно да се установят, например, малформации на млечните жлези, което само по себе си не е опасно, но в някои случаи може да доведе до развитие на доброкачествени тумори – фиброаденоми. Следователно, момичето трябва да бъде под наблюдение. Ако във вашия регион няма мамолог, обърнете се към гинеколог, хирург или онколог.

Какво означава „под наблюдение на специалист”? И изобщо, какво ни дава такова наблюдение?

Проблемът се състои в това, че много заболявания на млечните жлези имат „вълнообразен” характер – могат ту да затихват, ту да преминават в по-сериозна форма. Това е свързано с колебания в хормоналния фон, предизвикани както от бременността, раждането или менопаузата, така и от обичайните стрес, депресии, вълнения и др. Например, при 50-70% от жените се наблюдава дифузна фиброзно-кистозна мастопатия – незначителни уплътнения без ясни очертания. Те съвсем не са опасни. Но понякога дифузната форма преминава във възлова – в млечната жлеза се образуват огнища, край които се уплътняват тъканите, образуват се кисти, напълнени с течност, които с годините могат да се увеличат. За да не се пропусне моментът, когато подобни изменения стават необратими, трябва редовно да бъдете следени от специалист.

Какви изследвания са необходими?

Естествено, главната диагностична процедура – това е мамографията. Но понеже в този случай се използват рентгенови лъчи, специалистите не препоръчват да се извършва без особени показания преди 30-35 години. Младите жени в профилактичните центрове се подлагат на ултразвуково изследване (УЗИ), което много добре показва доброкачествените изменения. Затова по правило трябва да се проверявате два пъти годишно, ако лекарят не настоява за по-чести процедури.
Женските списания ни запознават с методите на самоизследването. В същото време има мнения, че е безполезно да се преглеждат млечните жлези самостоятелно: така или иначе патологичните изменения може да забележи само специалист. Какво да мислим за това?
Редовните самоизследвания, естествено, са необходими. Но палпацията, даже и проведена от лекар, не е особено чувствителен метод. Най-първоначалните изменения на тъканите могат да се установят само с помощта на УЗИ и мамография. 
Но е добре всяка жена да преглежда сама гърдите си веднъж на 1-2 месеца между посещенията на мамолог. Това трябва да се прави между 6 и 12 ден от менструалния цикъл. Застанете пред огледалото. Вдигнете ръце нагоре, погледнете дали няма изменения на кожата на гърдите – зачервявания, отоци, хлътвания на зърната. Проверете дали не са увеличени лимфните възли под мишниците. След това започнете да опипвате гърдите спираловидно. Така могат да се открият уплътнения, ако съществуват. Обърнете внимание дали няма секреция от зърната. Особено внимание обърнете дали отделените секрети не са абсолютно прозрачни, като сълза, или обратно, кръвенисти или с тъмен цвят (те могат да свидетелстват за интрадуктални папиломи – не се притеснявайте, това са доброкачествени заболявания).

Коментар на мамолога:
Много жени си мислят, че болестите могат да се случат на всеки друг, освен на тях. И е много обидно, че днес смъртността при рака на млечната жлеза стои на едно от първите места сред онкологичните заболявания. А навреме откритият рак на гърдата може да се излекува в 90% от случаите! Потресаващ е фактът, че жените редовно посещават козметичката или стоматолога си, а при мамолог ходят тогава, когато вече е твърде късно. Още повече, че съвременните методи позволяват в ранните стадии да се правят органосъхраняващи операции, при които гърдите не губят своята привлекателност.

2678 | 22 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате