Влиянието на цигарите върху женския организъм

22 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu/profile/vjeran2001


Днес пушещата жена е обичайно явление. По статистика българките са на едно от първите места по брой пушачи в Европа. 40-50% от бременните жени у нас пушат и по време на бременността. Тези цифри плашат, защото пушещата жена вреди не само на собственото си здраве, но и на здравето на своите деца.
Цигарата се оказва между устните на жената по различни причини – кой се опитва да преживее стреса, кой пуши за компания, кой намира в нея вдъхновение... Въпреки това, независимо от причините, които я карат да започне да пуши, всяка една от жертвите на тютюна трови тялото си и намалява шансовете си да бъде здрава съпруга и майка.
Въпреки че женският организъм е биологично по-силен от мъжкия, пушенето нанася повече вреди на дамите, отколкото на представителите на по-силната половина от човечеството. Обемът на белите дробове е по-малък, скоростта на метаболитните процеси е по-висока, затова процесът на отравяне на организма протича по-бързо.

Пушене и красота

Кожата първа издава закоравялата пушачка.

Пушенето представлява вдишване на активни вещества, обикновено от растителен произход, които се усвояват чрез дихателните пътища и насищат организма. Повърхностните кръвоносни съдове се свиват под въздействието на никотина, храненето на епидермиса се влошава и в резултат на това любителката на цигарите става собственик на съсухрена и увредена кожа с тъмни кръгове под очите.
Постоянният кислороден глад предизвиква появата на преждевременни бръчки.
Ноктите и косите също страдат от пагубния навик на своята собственичка. Косата става накъсана, безжизнена и дехидратирана. Пушачките побеляват много по-рано от тези, които се въздържат от пушене. Ноктите стават разслоени и чупливи, цветът им също се променя.
Зъбите са индикатор за стажа на пушача. Нездравото пожълтяване, неприятният мирис и проблемните венци са верни "приятели" на любителките на цигарите.
При вдишването на цигарения дим се поврежда зъбният емайл, в резултат на което се развиват кариеси, стоматити и гингивити.

Пушене и ПМС

Учените са установили, че системно пушещите жени са два пъти повече подложени на възникване на предменструалния синдром.

Резултатите от изследванията са доказали, че основните симптоми на ПМС – болките в коремната област, подпухването и болезнените усещания в гърдите, появата на пъпки се усилват в случаите, когато жената е пушачка. Пагубният навик спомага умерените прояви на синдрома да се заменят с много по-силни и болезнени усещания. Колкото по-рано е започнала жената да пуши, толкова по-голям е рискът да получи целия спектър от прояви на ПМС в особено остра форма.

Пушене и майчинство

Негативните последствия от пушенето се проявяват не само у жената, но и у нейното дете – вече роденото или бъдещото.

Цигарите въздействат особено негативно на яйцеклетките, стартирайки програма за тяхното унищожение. Шансовете за забременяване на пушещата жена са значително намалени, способността за раждане на здраво дете е влошена. Пушенето при младите жени е съпоставимо с отстраняването на единия яйчник. То може да предизвика нарушения в менструалния цикъл, а също и да съкрати продължителността на детеродната възраст.
Рискът от раждане на дете с вродени дефекти, с вродени пороци на развитието нараства с всяка изпушена цигара. Безпристрастната статистика показва, че спонтанните аборти при пушачките се случват с 25-30% по-често, отколкото при непушачките, също така при тях нараства пет пъти вероятността от раждане на мъртво дете. Токсикозата на бременността, слабостта на родовата дейност – също спадат към списъка от възможните усложнения при пушещите жени.
Даже жената да остави цигарите непосредствено след установяването на бременността, вече има повишен риск от вродени дефекти у детето. Според лекарите, отказът от тютюнопушенето трябва да се осъществи минимум половин година преди настъпването на бременността, за да може организмът да се изчисти от вредните вещества.
 

9073 | 22 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате