Как да облекчим болките в гърба

18 сеп 2012
Снимка: .hopkinscommunications.ie

Жените и мъжете еднакво често страдат от болки в гърба, но докато при мъжете те обикновено се получават след вдигане на някаква тежест, при жените най-често се дължат на седящата работа.


„Второто по разпространение място заемат болките в гърба при тези, които работят седнали, а това в болшинството си са жени, които по цял ден седят зад бюрото и компютъра.” – твърди Шейла Рейд, координатор на службата по реабилитация към Института за лечение на гръбначни заболявания в Нова Англия.
Най-често хората страдат от болки в кръста, които се появяват в резултат на пренапрягане на мускулите и тъканите, които свързват костите и хрущялите. Рязкото движение, при което се задействат уморените и нетренирани мускули, може да предизвика внезапна болка.

Износването на бебето и грижите за него също създават голямо натоварване на гръбнака. „По време на двата последни триместъра плодът премества центъра на тежестта, увеличава се изкривяването на гръбначния стълб и в резултат се появява болка в гърба. – отбелязва Дебора Каштан, лекуваща болките в гърба чрез изработването на правилна стойка. – Ако не предприемете мерки, с годините болките в гърба ще станат още по-силни”.

След раждането се прибавят и болките, предизвикани от постоянното навеждане, както и от вдигането на тежкото дете. При жените мускулната маса е с 1/3 по-малко, отколкото при мъжете, затова им се налага да напрягат повече мускулите си при изпълнение на една и съща работа.
Повечето жени се замислят сериозно, преди да вдигнат 25-килограмова тежест във фитнеса, но изобщо не се замислят, преди да вдигнат детето си или препълнената торба с продукти, докато в другата ръка държат чанта с книги и документи. Всичко това води до пренапрягане на мускулите на гърба.
Ако лекарят потвърди, че вашите мъки са предизвикани от болезнени съкращения на мускулите или хронични болки в кръста и не са свързани с междупрешленните дискове, можете да въздъхнете с облекчение, защото в този случай всичко е напълно поправимо.

Йогата помага

Йогата не само разтяга и укрепва мускулите, но и помага на жените да узнаят повече за своето тяло и своите емоции. Тя може да ви помогне да намалите болките в гърба, защото вие ще осъзнаете какво ги е предизвикало.

Против болките в гърба помагат грейката или ледът, приложени на болното място, внимателното протягане, подлагане на възглавница под кръста.

За да не се мъчите на работното си място, на всеки половин час ставайте да се поразтъпчете.
Запазете спокойствие. В повечето случаи болките в гърба преминават след няколко дни или седмица, даже нищо да не предприемете. Вдишайте дълбоко и спокойно издишайте колкото се може повече въздух. Това снема нивото на стреса и помага да се ускори оздравяването.

Осигурете си почивен ден.

При болки в гърба вие не чувствате в себе си сили да направите много неща. И не се опитвайте. Останете в леглото и си починете.
Починете си 1-2 дни, но не повече. Продължителната почивка ще донесе повече вреди, отколкото ползи, считат специалистите. Даже да не го считате за важно, имате нужда да се движите активно. Ако лежите повече от 2 дена, ще се забави кръвообращението, мускулите и ставите ще станат по-малко подвижни и така ще нанесете повече вреда на гърба си.
Лекувайте се с топлина. За да облекчите болката, налагайте болното място с грейка или електрическа възглавничка.
Лекувайте се със студ. Понякога жените забелязват, че за да се избавят от болката най-добре им помага ледът. Приблизително на всеки час налагайте болното място за 5-10 минути.
Приемайте обезболяващи лекарства. Всяко безрецептурно обезболяващо средство, съдържащо аспирин, ибупрофен, ацетаминофен или кетопрофен, може да облекчи болките в гърба.

Опитайте се да разтегнете гърба.

Внимателното разтягане може да помогне бързо да влезете в норма.
Легнете на гръб и се опитайте да приближите коленете към гърдите. След това ги притиснете с малко усилие. Отпуснете. Ако не изпитвате болка, повторете упражнението няколко пъти. При възникването на болка спрете.
Оставете цигарите. Изследванията показват, че при непушачите болките в гърба възникват по-рядко и не са толкова силни, колкото при пушачите. Освен това цигарите водят до ускорено стареене на междупрешлените дискове, защото гърбът получава по-малко кръв и кислород.

Съвети за бременните и майките с малки деца

Болките в гърба често се появяват по време на бременността и грижите за малките деца. Ето какво е полезно за вас в тези случаи:
Помолете акушер-гинеколога си да ви каже какви упражнения да правите при болки в гърба. Физическите упражнения са ключ към решението на проблема. Колкото по-силни са мускулите ви, толкова са по-големи шансовете те да се окажат в състояние да издържат тежестта на плода. Ходете. Плувайте. Всякакъв вид аеробика ще помогне на гърба ви, затова се занимавайте до този момент, в който не започнете да изпитвате неприятни усещания.

Удобната дреха може много да помогне в борбата с болките в гърба. Избирайте такива дрехи, които ще ви помогнат да се навеждате и доближавате повече до обекта на работата си. Колкото по-малко се накланяте встрани, толкова по-малко ще се напряга гърбът ви. Носете ниски и удобни обувки. Токчетата с височина над 4 см влияят зле на гърба ви.

Осигурете поддръжка на гърба си. При кърменето на детето слагайте възглавничка зад гърба си, за да ви бъде по-удобно. Приближавайте детето към гърдите си, не се навеждайте вие към него, напрягайки гърба си. Креслото, в което кърмите, трябва да има удобна облегалка.
Ползвайте люлеещ се стол. Удобно е да се кърми в люлеещо се кресло с подлакътници. Такова положение на тялото намалява натоварването на гърба и не напряга ръцете.
Използвайте поставка за краката. Чрез нея краката ви ще си починат, а гърбът ви ще заеме по-удобно положение и няма да се напряга.

Бъдете внимателни към гърба си у дома и на работа

Ако веднъж вече сте имали болки в гърба, едва ли ще пожелаете те да се повторят. Затова пък лекарите могат да ви предложат цял куп профилактични мерки.

Старайте се да държите по-близо до себе си предметите, които вдигате. Колкото сте по-близо до това, което предстои да вдигнете (било то дете, чанта с продукти или кутия с канцеларски материали), толкова по-малко натоварване ще приложите на мускулите си. При повдигане на тежестта се старайте да не се накланяте. Краката ви трябва да са стъпили стабилно, единият да е леко изнесен пред другия. Обхванете товара с ръцете си, придържайте го по-близо до корема си. Следете натоварването да е еднакво и за двете ръце.
Първо вдигнете, а след това се завъртете. Ако се опитвате да вдигнете чанта и да я сложите в багажника или да поемете детето от леглото му с едно движение, вие правите голяма грешка. След време такива движения ще ви създадат проблеми с междупрешленните дискове. Правилното действие е първо да се вдигне товарът и чак след това да се завъртите, придвижвайки краката, а не само чрез извиване на бедрата.

Носете свободни дрехи. Ако ви предстои да вдигнете някаква тежест, свободните поли и панталони осигуряват по-голяма свобода на движенията, отколкото тесните поли, които ви принуждават да държите коленете прибрани.

Ползвайте чанти и куфари на колелца. Портфейлите са тежки. Чантите през рамо също не са леки. Дърпайки рамото надолу, те създават неравномерно натоварване на гръбначния стълб, което води до болки в гърба.

Кога е необходимо да се обърнем към лекаря

При болки в гърба в течение на една и повече седмици или ако болката ту се появява, ту изчезва ежедневно, трябва да се обърнете към лекар. Ако болките започнат да преминават към краката или почувствате отслабване и изтръпване в тях, посещението при лекаря трябва да стане веднага.

Носете по-малко неща в дамските си чанти. Повече можете да носите в раничкана гърба или в чанта с колелца.

Организирайте правилно работното си място. Удобният стол трябва да е напълно регулируем, за да може да седите удобно в него и удобно да работите. За да не се напряга гърбът, стъпалата трябва да стоят на пода, а гърбът да е облегнат назад. Коленете трябва да бъдат съвсем малко по-ниско от бедрата или на едно ниво с тях. Не трябва да протягате шия, за да следите изображенията на монитора.

Движете се. На всеки половин час ставайте, за да не се схващат мускулите и гръбнакът ви.

Опитайте да ползвате възглавничка зад кръста. Купете си такава от санитарните магазини или просто подпъхнете една нагъната хавлия.

Носете обувки с ниски токчета. Не много високите обувки понякога са полезни за свода на стъпалото, но токчета, по-високи от 4-5 см, водят до изменение на извивката на гръбнака, което може да предизвика болки в гърба. Ако ви се налага да носите обувки на високи токчета, обувайте ги само в особени случаи.

2755 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате