Помощ в трудните дни

18 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu


Предменструалният синдром

 

Това се случва всеки месец. Уж  всичко в живота ни е прекрасно и – ето ти на! – за седмица или две преди началото на критичните дни настроението се скапва, появяват се раздразнителност, депресия, напрежение, главоболие, отпадналост, затруднена концентрация на вниманието.


Само при 1-5% от жените предменструалният синдром (ПМС) е толкова силно изразен, че им пречи да работят и да живеят нормално или в крайна сметка, да бъде забелязан от околните. 

Проблем, без който не можем да живеем

Не се вълнувайте, наличието на предменструален синдром не означава, че вие страдате от неврастения или че не всичко с психиката ви е наред. И това не е задължително свързано с аномалии в хормоналния фон. Учените предполагат, че ПМС може да се развие вследствие на незначителни изменения в съдържащия се в мозъка серотонин – вещество, влияещо на настроението, или поради някаква друга сходна причина.

Лекарите-жени предлагат следните средства за облекчаване на дискомфорта:

Откажете се от кофеина.

Кафето или продукт, съдържащ кофеин, може да повиши раздразнителността и напрегнатостта, предизвикани от предменструалния синдром. Освен това кофеинът влошава съня, което засилва проявите на синдрома. Затова при приближаването му пийте декофеинизирани напитки и билков чай.

Контролирайте употребата на сладкиши.

Много жени преди началото на менструацията изпитват силно влечение към сладкото, но сладкарските изделия и бонбоните могат само да добавят нови неприятности, предизвиквайки значително повишаване нивото на захарта в кръвта. Затова яжте ябълки, вместо шоколад.

Яжте по-малко и по-начесто.

Когато ядете по малко, съдържанието на кръвната захар остава постоянно. Това успокоява и предотвратява прекомерната нужда от сладко.

Яжте спагети.

Специалната диета, богата на сложни въглехидрати, които се намират в спагетите и в пълнозърнестия хляб, може да понижат апетита и да намалят неустойчивостта на настроението. Сложните въглехидрати повишават нивото на триптофана, необходим за производството на серотонин.

Обърнете внимание на минералните вещества.

Ежедневната употреба на 200 г магнезий преди началото на менструацията може да подобри състоянието ви. А ежедневната употреба на 1 200 мг калций може да облекчи главоболието и другите прояви на ПМС.

Приемайте витамини.

Според изследванията, ежедневният прием на 50-100 мг витамин В6 по време на предменструалния синдром може да облекчи депресията, понеже има отношение към метаболизма на серотонина. Ако преди началото на менструацията приемате по 150-200 IU витамин Е, това също може да подобри вашето състояние.

По-малко сол.

Диетата с понижено съдържание на сол може да облекчи симптомите на метеоризма. Освен това тя влияе благоприятно върху главоболието и подобрява концентрацията на вниманието, защото при жените, страдащи от предменструален синдром, може да се получат отоци на мозъчните тъкани.

Повече физическа активност.

Физическите занимания подпомагат изработката на ендорфини, което ви кара да се чувствате по-добре. Важна е не толкова интензивността на физическите занимания, а тяхната редовност. Достатъчно е 3-4 пъти в седмицата да бягате или да ходите пеш в продължение на половин час.
По-интензивните физически натоварвания при появата на ПМС могат да облекчат много симптоми. Тогава е добре да увеличите количеството или времето на разходките.

Повдигнете настроението си с ярка светлина.

Депресията, свързана с предменструалния синдром, може да се намали чрез ярка светлина. Това е доказано от изследване, направено в Калифорнийския университет, в хода на което на жени, страдащи от ПМС, са предлагали в течение на 7-10 дни преди началото на менструацията да стоят на 1 м от източник на ярка светлина и от време на време да гледат към него. Това е трябвало да се извършва или от 6.30 до 8.30 часа сутринта, или от 19.00 до 21.00 часа вечерта. Много жени потвърдили, че след тези сеанси депресията им е отслабнала. Изследователите считат, че подобряването на настроението може да бъде обусловено от увеличаване на производството на определени хормони, в резултат на изменението на денонощния биологичен ритъм.

Как да се избавим от ПМС завинаги?

Много от нас страдат от ПМС. Но специалистите знаят как можем да избегнем неприятните симптоми. Да се вслушаме в техните съвети, за да се почувстваме по-добре в тези периоди:

Гинекологът: Ако имате пристъпи на болки, консултирайте се с вашия гинеколог и той ще ви препоръча подходящи болкоуспокояващи средства. Ако те не ви помагат винаги, поговорете с него за възможния прием на орални контрацептиви, защото повечето от тях отстраняват много от проявите на ПМС.

Диетологът: Изследователите предполагат, че употребата на 1200 мг калций ежедневно може да намали проявите на различните признаци на ПМС, в това число и болките ниско в корема. Затова включете в менюто си повече нискомаслени млечни продукти и сокове.

Иглотерапевтът: Точковият масаж може да отслаби дискомфорта по време на ПМС. Използвайки палеца и показалеца на дясната си ръка, натиснете точката между палеца и втория пръст на крака си и задръжте така в течение на една минута. След това повторете с другия крак. Освен това е полезно да пиете повече билкови отвари, които могат да намалят спазмите и да подобрят кръвообращението.

1171 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате