Рискови фактори за развитие на зъбния кариес

10 май 2013
Снимка: sxc.hu

   Зъбният кариес е многофакторно заболяване, тъй като не се причинява от една-единствена причина, а от сбор от такива.
  

Едни от главните рискови фактори за развитие на кариес са:

  •  Въглехидратите и приемът им между основните хранения
  •  Подсладените напитки
  •  Некачествената орална хигиена
  •  Високата кариозност на родителите

  Честият прием на въглехидрати повишава многократно риска за развитие на кариес. Въглехидратите, особено при хора, които не поддържат добра устна хигиена, осигуряват нужната храна за метаболизма на микроорганизмите в плаката. Те започват производството на киселини, които увреждат минералната структура на зъба.

  За да се избегне този процес, е необходимо регулиране количествата и начина на прием на въглехидратните храни и течности, особено при децата. Трябва да се създадат правила в семейството, които да позволяват този вид лакомства веднъж или два пъти в седмицата. Задължително трябва да се изключат всякакви междинни похапвания. Приемането им трябва да става в рамките на основното хранене. Всяко основно хранене трябва да завършва с почистване. Ако нямате възможност да използвате четка и паста, може да изплакнете с вода, да хапнете парче сирене или кашкавал или да използвате дъвка за 7-8 минути.

  Задължително е поддържането на перфектна орална хигиена два пъти на ден, което ще намали отлагането на плака по зъбните повърхности. Необходимо е използването на флуорна паста за зъби, провеждането на професионална орална хигиена и посещения при денталния лекар два пъти в годината.

  Кариознността на родителите, от която децата се влияят, също има определящо значение. Голям процент от родителите имат засегнати от кариес зъби. Това е доказателство за предаване от родители на деца на неправилните орално-хигиенни навици, неправилен прием на въглехидрати и нерационално хранене.

  Средният социален статус у нас все още не е на необходимото ниво, за да осигури добра и надеждна протекция срещу риска от кариес. Децата не са обучавани за начина на хранене, приема на въглехидрати и спазването на стриктна орална хигиена. Те не се ограничават нито в количествата приети въглехидрати, нито знаят как да ги приемат, за да намалят рисковото им действие. В учебните заведения се предлага предимно въглехидратна храна.

Научете вашите деца да се хранят правилно и да спазват стриктна орална хигиена, защото това има значение не само за зъбния кариес, но и за организма като цяло.

2280 | 10 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате