Заплаха от рак принуди Анджелина Джоли да оперира гърдите си

14 май 2013
Снимка: Gage Skidmore

Холивудската звезда Анджелина Джоли се е подложила доброволно на двойна мастектомия (изрязване на гърдите или част от тях), за да намали заплахата от рак на гърдата. Това съобщи самата Джоли в писмо до авторитетния „Ню Йорк Таймс”, по повод слуховете, които се носят от месеци.

 

Сред мотивите си Анджелина изтъква, че при нея има 87% риск от рак на гърдата и 50% риск да развие рак на яйчниците, тъй като е носител на рисковия ген BRCA1.

„Реших да съм активна и да намаля риска до минимум”, написа за нюйоркския вестник звездата. В писмото ѝ се казва, че е започнала тези процедури през февруари и ги е завършила през април. Анджелина пише още, че майка ѝ се е борила с рака на гърдата повече от десетилетие и накрая е била победена от него на 56-годишна възраст.  Осъзнавайки реалността, тя е предприела крайната мярка, за да предпази и децата си от страданието по загуба на родител. Анджелина Джоли е майка на три свои биологични деца и на още три осиновени. В писмото си изтъква, че получава безрезервна подкрепа от Брад Пит, който не престава да е нейна твърда опора.

Според лекарите шансът ѝ да развие рак на млечната жлеза вече е спаднал под 5%.

„Давам си сметка, че направих нещо, което ще намали моята женственост. Казвам това, за да могат жените да знаят, че имат опции да не стигат до фатален край”, пише Джоли.

Носителката на „Оскар” е отдадена на много хуманитарни каузи. Тя е специален пратеник на ООН. По време на 8-седмичния следоперативен период е намерила време да посети срещата на външните министри на Г-8 в Лондон и да постави въпроса за сексуалното насилие над жени по време на военни конфликти.

4879 | 14 май 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2013 05 17 #1
    sivila   

    Добре е направила А.Джоли. Вчера слушах един професор и завеждащ на онко-патологично отделение в Атина,който препоръчва на всички жени с фамилна обремененост на рак на гърдата да си направят пълни изследвания. Цената на тези изследвания обаче се плаща от пациента, тук е около 1000-1200 евро и не се поема от осигурителните каси, за разлика от САЩ, където пациента не плаща нито цент. Наистина е добре всяка жена,ако има средства да си направи тези изследвания за риск от рак на гърдата, след  което да следва напътствията на лекаря си.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате