За мъжете и наднорменото им тегло

23 май 2013
Снимка: foter.com

Светът изобщо не е устроен справедливо! Освен всички други благини, мъжете са надарени и с по-добра обмяна на веществата в сравнение с по-нежната половина на човечеството. Те могат да унищожават такива огромни порции храна, че ако една жена се опита да се справи даже с четвърт от това количество, само за седмица ще наддаде поне с 10 кг. И не стига, че ядат, без това да се отразява особено на фигурите им, но и поливат храната с обилни количества алкохол, а там положението с килокалориите е направо страшно.

И така, докато страдаме, наблюдавайки с ужас как любимият ни мъж набива пържени картофки с бира, изведнъж забелязваме, че и при него процесът вече е започнал. Най-накрая цялото това гастрономично безобразие започва да се отразява и върху неговите телеса. В първия момент изпитваме известна радост, че ето на, все пак има някаква справедливост и възмездие във Вселената – който много папка, ще надебелее. Но след това се позамисляме… Мислим, мислим и ето до какви изводи стигаме:

Извод №1: Ех, най-после, вече ще си дебелеем задружно!

Когато мъжът започне да пълнее, на много жени „им се развързват ръцете“ (или устите, ако трябва да сме точни). Вече не е така страшно да се пълнее, не и на фона на закръгления мъж. По-важното е да са ма-а-алко по-слаби от него. Край на комплексите относно външния вид, вече са наравно!

Няма нищо лошо, ако историята свърши дотук. За много жени това даже е полезно – те ще станат много по-смели и разкрепостени в интимния си живот, взаимоотношенията в семейството ще се подобрят, самочувствието ще нарасне и ще престане да зависи от теглото.

Проблем може да има, когато жената се отпусне дотолкова, че престане да контролира храненето си, а и това на семейството като цяло (ако и двамата сме дебели, не е така страшно, както ако той е строен, а аз – необятна) и продължават да пълнеят заедно. Жертвите на такова хранене преди всичко се оказват децата. Ако те не се движат достатъчно и започнат да пълнеят от такава диета, обикновено се казва: „Ами това при нас е наследствено, всички в семейството сме пълни“, въпреки че на практика става въпрос за 5000 kcal дневно на човек. Накрая, естествено, всички задружно заплащат това със здравето си.

Извод №2: Не виждам какъв е проблемът!

Жените обичат своите мъже не заради плочките по корема (каквито повечето от тях никога не са имали), а за ума им, добротата им, златните им ръце… (тук можете да добавите в списъка своите лични основания и останалите „златни“ подробности от анатомията на любимия). Затова към промяната в обема и показанията на кантара много от тях се отнасят философски: „Е, какво пък, вече не е момче, а мъж, няма нищо обезпокоително“. Вярно, може да се шегуват понякога по въпроса, но без да взимат проблема на сериозно, нито пък да считат за нужно да променят менюто му. В такива случаи или мъжете сами след време се взимат в ръце и започват да следят за теглото си, или изпускат ситуацията извън всякакъв контрол.

Извод №3: Трябва да се вземат спешни мерки!

У жените, които водят непрекъсната борба с хранителните си навици в името на съвършенството на собствената им фигура, повишаването на теглото на любимия често предизвиква ужас и готовност за война: „Аз със себе си се справям, че с теб ли няма да успея!“ От емоционална гледна точка това е най-сложният случай. Понякога мъжът не е готов за активните действия на жена си, което силно я разстройва и дразни. Тя много добре знае, че чудодейно отслабване не съществува и че трябва да се предприемат някакви спешни мерки.

Когато мъжът и жената се намират на различни етапи от осъзнаването на проблема, това може да доведе до куп конфликтни ситуации.Затова е добре да си припомните предишните прегрешения, периодите, когато също не сте изглеждали перфектно и сте си позволявали нещата, от които сега се опитвате да откажете мъжа си. На вас също ви е било нужно време, докато вземете решението за промяна. Ако мъжът ви още не е достигнал до този етап, дайте му време.

И така, какво да правим?

Просто не се отпускайте, изберете втория начин за справяне с проблема и изчакайте да видите кое ще сполети по-напред мъжа ви: сериозните здравословни проблеми или осъзнаването, че е време да престане да си купува бирата на стекове и да се запъти към фитнес залата.

Да не забравяме, все пак, че мъжете са възрастни, самостоятелни хора и никой няма право да взема решение вместо тях дали да отслабват, или да дебелеят.

Но-о-о, това изобщо не означава, че нямаме право да изкажем своето мнение. След като вече успокоихме психолозите, че ще действаме миролюбиво, можем да направим следващата крачка и да започнем подмолна, партизанска война (съвсем немиролюбиво).

Как се води партизанска война

Започнете да готвите такива продукти, които съдържат по-малко количество мазнини, но без това да се отразява съществено на вкуса: не пържете, а запичайте месото във фурната. Варете или печете картофите, сервирайте всичко с по-голямо количество салата.

Ако мъжът ви е любител на сладкишите, правете му овесени бисквитки със сухи плодове. В сравнение с парче торта те са си направо диета!

Намерете статии за отрицателното въздействие на бирата върху потентността, по възможност със страшни примери как Иван/Петър/Драган изпивал по един литър бира на ден и само след година вече бил напълно импотентен. Но не замервайте с тях мъжа си в пристъп на: „Пак ли си се разплул на дивана с бира в ръка, мързеливецо???“, а му споменете в момента, когато и двамата си пийвате биричка – просто така, като любопитен факт, който ви е впечатлил. А следващия път, когато пазарувате и той посегне към наредените стекове бира, съвсем „случайно“ и „спонтанно“ му припомнете тези истории. Предложете му да не предизвиква съдбата и, за по-сигурно, да замени бирата с бутилка вино. Все пак се надявате той още дълго време да бъде ваш сексуален партньор, а и женската фигура не се нуждае от бира, нали? (Виното да бъде сухо!)

И изобщо, опитвайте се да пробутвате от време на време различни решения, но не само за него, а за вас двамата: „О, каква промоция! Две карти за фитнес на цената на една! Хайде да си вземем, а? И без това ако ходя сама, бързо ще се откажа…“.

Пробвайте тези методи, но не прекалено често и ако мъжът ви в началото се дърпа, не забравяйте, че това е негово свещено право. Е, право, че и свещено, но само до момента, в който някое (а защо не и всичките?) от вашите предложения му хареса.

Обичайте се един друг и се хранете здравословно!

2345 | 23 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате