Превенция на мастопатията и стъпки за самоизследване

18 сеп 2012
Снимка: .stockfreeimages.com

Женските гърди са много чувствителен орган. Ние знаем това, но продължаваме да игнорираме болките и спазмите в гърдите (така млечната жлеза реагира на хормоналните промени в организма), особено във втората половина на цикъла. Мислим си, че така и трябва да бъде. Но такова мислене е погрешно, защото здравата гръд не трябва да боли, особено след края на цикъла. Напълно е възможно това да са прояви на първите признаци на мастопатията – доброкачествено заболяване на млечната жлеза, от което страда всяка втора жена. Но въпреки широкото и разпространение, не трябва да се мисли, че ще отмине от само себе си, тя трябва да се лекува, защото може да причини непоправими вреди на здравето.

Тайните на женските гърди

За най-разпространената причина за мастопатия се счита хормоналният дисбаланс в организма на жената – преобладаването на едни хормони над други (основните хормони са три: естрадиол, прогестерон и пролактин). Това води до нарушаване на баланса между жлезистата и съединителната тъкани, отоци, уплътнения, болезненост на млечната жлеза във втората фаза на менструалния цикъл. В зависимост от съотношението на тези хормони може да се развие един от двата вида мастопатии – дифузна или възлова. При дифузната форма можете да чувствате уплътнения, втвърдявания и болка непосредствено преди менструацията, при възловата в млечната жлеза възникват плътни възелчета, които са съпроводени със силни болки.
Лечението на мастопатията е предимно с консервативни методи – лекарствени препарати, кремове, хомеопатия. Лечението на възловата мастопатия е по-сложно, при нея често се стига и до хирургични методи. Точната диагноза се поставя само от лекар-мамолог след мануален преглед и УЗИ (мамография). Тези изследвания трябва да се правят редовно и след оздравяване. Важното е да не забравяте, че запуснатата мастопатия може да прерасне в рак.

6 правила против мастопатия

Ограничете стоенето под слънцето. Сам по себе си загарът (както естественият, така и от солариум) не предизвиква мастопатия, но тя може бурно да се прояви след обилни слънчеви бани, ако преди това е протичала безсимптомно. Работата е там, че загарът стимулира ендокринната система, което може да доведе до хормонален дисбаланс и да засили проявите на заболяването.

Отпуснете се. Стресът съществено влияе на секрецията на женските хормони. Всичко, което може да снеме нивото на стрес, може също така да намали неприятните усещания в гърдите. Изберете метод, който ви допада най-много: медитация, фитнес, плуване, психологически тренинги, седативни препарати.

Избирайте правилно сутиените си. Млечните жлези могат лесно да се травмират от твърде тесни сутиени или от тяхното отсъствие въобще, което само увеличава дискомфорта. Избирайте за ежедневна употреба памучно бельо, желателно без банели, в което гърдите ще се чувстват свободно.

Избягвайте хормоналните кремове. Напоследък е много популярно да се увеличава размерът на гърдите с помощта на кремове с фитоестрогени, което е по-евтино от операциите. Но с тези кремове трябва да се внимава: изкуствено добавените в млечната жлеза хормони могат да доведат до отоци, болки и мастопатии.

Заменете кафето с билков чай. Има основания да се счита, че кофеинът подпомага развитието на съединителната тъкан и появата на кисти. Въздържането от кафе има и друго основание: то възбужда нервната система, което може да провокира хормонален дисбаланс.

Яжте бразилски орехи. Веществото селен играе особена роля в профилактиката на мастопатията. То влияе на работата на щитовидната жлеза и без него не може да се усвои йодът. А това води до промяна в хормоналния фон. В резултат имаме проблеми с гърдите или невъзможност да се справим с мастопатията. А селен се съдържа най-много в бирената мая и бразилските орехи.

Да се научим да изследваме гърдите си самостоятелно

Освен ежегодното посещение при мамолог, вие трябва да си създадете навика за елементарно самоизследване. Нека това става всеки месец на 7-8-я ден от цикъла.

  •  Започнете с оглед на бельото на тези места, където се допира до зърната и се убедете в отсъствието на каквито и да било петна.
  • Огледайте зърната и ареолите и се убедете, че няма зачервявания, обриви, белене, хлътвания, язви или други изменения.
  • Застанете пред огледалото, вдигнете ръце над главата, огледайте кожата и обърнете внимание на формата на млечните жлези, наличието на хлътнали или изпъкнали участъци по кожата в отделните части на гърдите.
  •  Легнете на леглото, под лопатката от страната на изследваната жлеза сложете възглавничка, за да може да се повдигне гръдния кош, а млечната жлеза да бъде разстлана възможно повече по него. Опипайте дясната гърда с върховете на пръстите и двете фаланги на три-четири пръста от лявата ръка. С кръгови движения, сантиметър по сантиметър, придвижвайте пръстите по гърдата, опипвайки всички зони. По същия начин изследвайте и лявата гърда.
  • Правете такова опипване и с насапунисани ръце под душа.

Веднага се обърнете към мамолог, ако в резултат на изследването откриете болезнени участъци или „възелчета”, които нямат отчетливи граници. Петната по бельото и секретите от зърната също трябва да наострят вашето внимание.

7040 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате