Детоксикацията – превенция, лек и начин на живот

08 окт 2013
Снимка: Zsuzsanna Kilian

Всеки ден организмът ни е изложен на огромно количество токсини, част от които е способен да изхвърли, но други се натрупват с течение на времето. Външни признаци на затрупването на организма с токсини са целулитът, торбичките и тъмните кръгове под очите, запушените пори, лющещата се кожа, проблемни коса и нокти, без основателни причини за това, промяна в цвета на лицето. Всичко това е признак, че в тялото има натрупани крайни продукти на обмяната на веществата, които не би трябвало да са там.

Как се натрупват токсините в организма ни?

  • Чрез лошо хранене, в което присъстват повече мазни храни и наситени мазнини
  • След боледуване и при недостиг на витамини
  • При неприемане на достатъчно количество вода
  • При спазване на тежка диета много токсини се разграждат, но в повечето случаи остават в организма ни.
  • При заседнал начин на живот и липса на достатъчно движение 

За да се пречистим, е нужно да се активира действието на основни органи, като за целта съществуват различни начини.

Детоксикация на кожата

Чрез масаж с мед
Масажът с мед е постижим и в домашни условия, макар че е нужна повече практика, за да овладеем необходимата техника. Взема се малко мед и с потупващи движения в продължение на 8 – 10 минути се нанася на проблемен кожен участък – особено подходящо за масаж на лицето с изключение на очния контур. В началото медът застава като слой върху кожата, след това се абсорбира, масажът продължава докато върху кожата не се появи бяла маса, това е вече отработен мед, поел токсини и мазнини от кожните слоеве.

Пречистване във ваната
Известно е благотворното действие на ваната с глина върху състоянието на кожата. 300 – 400 грама глина се разтварят в топла вода, а времето на потапяне не трябва да надвишава 15 – 20 минути. След това се взема душ, без използване на козметични средства.

Вътрешно пречистване

Макар че някак си сме свикнали под пречистване да разбираме глад, това далеч не е здравословният еквивалент на детоксикацията.

Пречистване с ориз
Това е метод, водещ началото си от йогите. За премахване на натрупаните отпадни вещества те правели 40-дневна оризотерапия два пъти в годината. Това, разбира се, е строг аналог на съвременната представа за прочистване с ориз, което продължава около 7 – 10 дни. През това време задължително условие е основна храна да бъде сварен, безсолен, неовкусен по друг начин ориз, месото е забранено. Към менюто е добре да се прибавят сварени небелени картофи, кайсии, стафиди, банани, за да се компенсира изхвърлянето на калиеви соли.

Пречистване с билки
Билките са прост и ефективен начин за детоксикация, ако се приемат редовно. Най-известните прочистващи билки са цветовете на лайката, листата на касиса, ягодите, червените боровинки, стръковете и плодовете на копъра, стръковете мечо грозде. Редица фитотерапевти са доказали, че сместа от тези билки действа изключително тонизиращо и прочистващо на организма. Чаят от тези билки се пие два-три пъти дневно половин час преди храна, като е задължително постоянната му е системна употреба за постигане на добри резултати.

Чаша топла вода сутрин
Това е метод, известен ни от много отдавна, но малко от нас го пробват. Чашата топла вода сутрин, особено в комбинация с няколко капки лимон, активира обмяната на веществата, изчиства стомаха от предния ден, а в същото време пречи на трупането на излишни килограми. Организмът е по-свеж и готов за новия ден.

Пречистващи сокове
Те са истински помощник на тялото в процеса на изхвърляне на токсините. Има различни комбинации, като всички варират между следните плодове и зеленчуци: моркови, целина, цвекло, кисели ябълки, магданоз, спанак. Според вкусовите предпочитания соковете могат да бъдат различни, но да комбинират поне 3 от тези продукти, да са прясно изцедени и без добавени захар или сол. Пият се най-добре на гладно и преди храненията.

Вода
Също проста техника, която малко хора използват – вода около 2 литра на ден. Добре е да се редува вода с различна минерализация.

Общата детоксикация подобрява значително състоянието на кожата, вътрешните органи и най-вече ни дава самочувствието, че правим нещо наистина ценно за себе си. Ако имаме воля, резултатите са видими още след първите няколко дни, като се започне с избистрен тен на лицето. Според редица учени – специалисти, а и потърпевши, цялостната детоксикация, която е коплексен метод и включва лечебен глад, влияе много добре на болести, които не се повлияват от лекарства. Понятието „лечебен глад“ стана популярно напоследък, но с него не бива да се спекулира и методът не бива да е самолечение, тъй като може да доведе до много тежки последици.

5177 | 08 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате