Как да оставим цигарите, без да напълнеем?

24 окт 2013
Снимка: Foter / CC BY-NC-ND

Страхът от напълняване е една от причините, поради която пушачите се страхуват да откажат цигарите, особено жените. Има много предположения защо хората започват да пълнеят, след като спрат да пушат. Списъкът с възможните причини включва такива неща като: повишен апетит, увеличено количество храна в резултат на нуждата да се занимават с нещо ръцете и устата, забавяне на метаболизма, който при пушачите е ускорен. Но дали това важи винаги и при всеки човек?

Защо някои хора напълняват, след като откажат цигарите?

Като за начало нека разгледаме въпроса как цигарите въздействат на човешкия организъм. Проблемът е там, че в състава им производителите добавят специални вещества, които потискат апетита. Някои от тях – например амфетамин и азотен оксид – притъпяват усещането за глад у пушачите до такава степен, че те изпитват чувството, че цигарата може да замени пълноценното хранене. Постепенно започват да се хранят все по-рядко и рядко, замествайки яденето с цигара и кафе. Естествено, отказвайки се от пълноценно хранене, човек започва да отслабва.

Но нима пушенето е единственият начин, по който можете да се избавите от излишните килограми? Медицинските специалисти твърдят, че „обядването“ с никотин е най-страшният начин за отслабване, при който се получава пълно изтощаване на организма. Човек не само не получава хранителни вещества, но и на всичко отгоре трови организма си с никотин.

При пушачите се понижава чувствителността на рецепторите, ето защо храната не им изглежда така вкусна, както по-рано, а това води до понижаване на апетита. Когато човек се отказва от цигарите, той се връща към „вкусната“ борба с депресията, от което килограмите започват бързо да се покачват. На всичко отгоре апетитът рязко се повишава, подобрява се и обонянието. Обикновените храни придобиват нов, ярко изразен вкус и организмът, получил порция хранителни вещества и витамини, започва да изисква все повече и повече от тях.

При първите признаци на стрес непушачът потиска тревогата със сладки храни, а пушачът запалва цигара. Пушенето придобива някакво сакрално значение, превръща се в средство, което помага на човек да се ободри или успокои. Но най-често то просто образува верига от обичайни и привични действия: ваденето на цигарата, запалването ѝ, пушене. Затова, когато нямат възможност да запалят след ядене, пушачите продължават да ядат, за да се справят със стреса.

Но да се пуши само заради страха от напълняване е глупаво. Освен това, ако по природа сте склонни към напълняване, цигарите няма да ви направят слаби като модели. Затова, вместо да продължавате с вредния навик, просто категорично и изведнъж оставете цигарите, като се придържате към следните съвети:

Как да оставим цигарите, без да напълнеем?

• Ако сте решили, че с цигарите е свършено, погледнете в хладилника и веднага изхвърлете всичко мазно и вредно. След това го напълнете с плодове и зеленчуци. Щом организмът ви разбере, че сте го лишили от никотин, той ще започне да изисква да го заместите с нещо друго. Ето тук в борбата се включват вашите хранителни запаси.
• Естествено, много по-лесно е да потиснете апетита с нещо сладко, но вие се държите здраво в ръце и ще наблегнете на продуктите с високо съдържание на фибри. Само така ще успеете да оставите цигарите, без да напълнеете. В началото ще ви се стори, че никотиновият и хранителният глад са едно и също чувство и затова зависимостта от цигарите може да се превърне в зависимост от храната. За да не се получи така, започнете да се храните по-често, но с по-малки количества храна.
• За да оставите успешно цигарите и да не напълнеете, трябва да занимавате не само устата си, но и ръцете. За тази цел е най-подходящо да пиете сок със сламка. Но трябва да наблегнете на нискокалорични зеленчукови сокове, без да добавяте сол или захар.
• Някои хора се опитват да заменят цигарите с бонбони. Но това е много грешен подход. Първо, ще си развалите зъбите, и второ, килограмите, от които толкова много се боите, могат да се натрупат за сметка на бонбоните.
• Следете количеството калории, които поемате. Може даже на първо време да си водите дневник, в който да записвате всичко, което сте изяли след спирането на цигарите. Това ще ви помогне да държите теглото си под контрол.
• Минус цигари – плюс спорт. Сега е времето да повишите физическото натоварване на организма. Още повече че движението помага за изработването на ендорфини не по-зле от сладкишите. Освен това, по време на тренировките се засилва работата на белите дробове, а това ускорява метаболизма. С други думи, по този начин организмът по-бързо изхвърля остатъците от токсините. Нещо повече, ако вие непрекъснато се движите, просто няма да имате време да мислите за пушене. Бягането в парка, колоезденето, плуването или друг, подходящ за вас спорт, ще ви подпомогнат в борбата с тютюнопушенето.

И още:

• Кажете "не" на интоксикацията. Включете в менюто си повече продукти, богати на антиоксиданти, каротин, витамин С. За тази цел яжте голямо количество моркови, цитрусови плодове, зелени зеленчуци.
• Пийте много вода – 8 – 10 чаши на ден. Избягвайте кафето и ако можете, по-добре се откажете от него на този етап. Заменете го с билков или зелен чай.
• За занимавка на устата вече знаем, че не трябва да се използват бонбони. Даже ядките и семената, които преди години се считаха за панацея, днес спадат към забранените продукти. Но сухи плодове и ябълки можете да ядете в произволни количества.
• Съобразявайте се с менструалния си цикъл. Ако сте решили да оставите цигарите, направете го след края на ПМС и менструацията. В този период организмът на жената и без това не се намира в най-спокойното си състояние, а и много жени точно тогава леко повишават теглото си.

Сега вие знаете как да оставите цигарите, без да напълнеете. Достатъчно е само да се престрашите да опитате и старателно да се придържате към указанията.

Успех в борбата с цигарите!

4650 | 24 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате