Кислородните коктейли

11 ное 2013
Снимка: vk.com

Здравословният начин на живот придобива все по-голяма популярност. Той включва не само спорт и правилно хранене, но дори и такива вкусни и полезни напитки като кислородните коктейли.

За да се възстанови кислородният дефицит в организма на съвременния градски човек, водещ предимно заседнал начин на живот, се използва един много ефикасен метод – кислородната терапия. Една от нейните разновидности е употребата на кислородни коктейли. Те заемат все по-голямо място в лечението и профилактиката на различни заболявания на храносмилателните органи, повишават имунитета и съпротивителните сили на организма в борбата им със сезонните заболявания. Ускоряват образуването на колаген и еластин, които са ключът към младостта на кожата. Понижават глада, изгарят мазнините бързо и ефективно в борбата със затлъстяването. Подобряват обмяната на веществата и пречистват организма от шлаката и токсините.

Кислородните коктейли могат да се приемат независимо от възрастта и пола на човека. Особено полезни са за спортистите, защото отстраняват умората. Те подобряват съня, премахват синдрома на хроничната умора, въздействат добре върху нервната система.

Според научните изследвания този ефект се дължи на факта, че кислородът постъпва в тъканите не само чрез алвеолите на белите дробове, но и чрез капилярите на стомаха. В резултат на приема на кислородния коктейл в стомаха се създава "депо" от мехурчета кислород и други компонети, които в течение на 8 – 16 часа (в зависимост от количеството на погълнатата пяна) поддържат повишено съдържанието на кислород и другите компоненти в кръвта. Това води до засилено действие на обменните процеси с участието на кислород в главния мозък и тъканите, което повишава имунитета и работоспособността, а също така подпомага логическото мислене, което е много важно в процеса на работа и учене.

Кислородният коктейл представлява пенливо-въздушна смес от кислород с натурални сокове, богати на витамини, билкови отвари и др. съставки.

Приготвянето на кислородни коктейли в домашни условия се постига без особени трудности, стига да имате необходимото оборудване – кислороден коктейлмейкър (oxygen cocktail maker), кислороден концентратор (бутилка с кислород) и специален прах – пенообразувател. Това позволява бързо и лесно да си организирате малък кислороден бар вкъщи, в офиса, в училище или в детската градина.

Не забравяйте преди приема на напитката да обсъдите тази терапия с лекуващия ви лекар!

Лекарите съветват кислородните коктейли да не се употребяват повече от 3 пъти дневно, в порции от по 250 – 300 мл. За децата са достатъчни 2 порции – сутрин и вечер. Курсът на обогатяване с кислород трае около 1 месец. След това е нужно да се направи малка почивка в рамките на 2 – 3 седмици.

Ползата от кислородните коктейли се забелязва веднага – кожата на лицето става свежа и чиста, човек усеща прилив на сили и енергия, подобряват се сънят, паметта и работоспособността. При тийнейджърите се забелязва намаляване или изчезване на акнето. Благодарение на големия обем на коктейла и ниската му калоричност неговата употреба понижава глада и активизира изгарянето на мазнините, затова с успех се включва в борбата за отслабване, особено в разтоварващите дни.

Приемът на кислородни коктейли трябва да се съгласува с лекуващия лекар, защото стопроцентова панацея не съществува и дори те имат своите противопоказания като: заболявания на стомашно-чревния тракт или други органи, както и алергия към някои от съставките на коктейла.

Наздраве!

3356 | 11 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате