Какво е Моември

09 ное 2013

На английски думата Movember е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак – „Mo“ и месец ноември (November). С други думи, това е месецът на мустака, в който всеки мъж не се бръсне и оформя своя мустак. Макар и да звучи лесно и много мъже да приемат забавния елемент, все пак това е предизвикателство.
Произлязъл от Австралия, „месецът на мустака“ добива бързо популярност в англоезичния свят. Макар и не винаги да се спазват точно формалните правила на австралийската фондация Movember – някои просто обръщат внимание на лицевото окосмяване, а не само на мустаците.
Жените също могат да участват понякога, стига да са готови да се отрекат от естетическата полза на обезкосмяването поне за един месец.  Laughing
Целта не е просто привличане на вниманието и забавление, а и благотворителна, в полза на обществото.
Задачата е да се насочи вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и конкретно върху най-тежкото и, за съжаление, най-типично мъжко заболяване – рака на простатата и други злокачествени заболявания, характерни за мъжете. Всяка година 1000 нови случаи на това заболяване се регистрират в България, а един от най-големите проблеми у нас, на фона на проблемите в здравеопазването, е късното диагностициране.
Това обаче не е български феномен, почти навсякъде по света от мъжете се очаква да бъдат силни, да не се оплакват, да не се поддават на слабост и… (абсурдно), дори да не се разболяват. По същата логика мъжете са склонни да не обръщат сериозно внимание на профилактиката и контролните прегледи – за повечето от тях това е признак на слабост.
За това именно е и този месец. Месецът, когато всеки мъж носи с гордост своя белег на мъжествеността, когато се обръща към своите братя по пол, за да покаже съпричастност и да покаже, че не се притеснява да се отнесе сериозно към собственото си тяло и че не смята, че това е признак на слабост. Поне за един месец.

Людмила Филипова – писател, Таня Боева – певица, Александра Феодорова – Мисис България 2013 участват в Моември, като се снимат с мустаци за календар, който не е обичаен, а от ноември 2013 до ноември 2014 г., и промотира голямата кауза. Останалите участнички в календара са Мария Вълканова – мениджър, Ива Дойчинова – журналист и Камелия Воче – певица.


По молба на Хил клиник и с грижа за своите близки мъже, те застават пред обектива на фотографите от Каре студио и позират за благородната кауза: превенция рака на простатата.

През ноември в Хил клиник се провеждат безплатни консултации на мъже с рак на простатата чрез прегледи и по документи от уролозите на клиниката и проф. д-р Уве Щолценбург от Университетска болница Лайпциг, за да се препоръча най-доброто възможно лечение.

Повече любопитна информация за Мовембър и за инициативата можете да прочетете ТУК и ТУК.

 

*Рекламна публикация

3761 | 09 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате