Силанизиране. Какво е това?

14 ное 2013

Много родители за първи път чуват за силанизиране на зъбите и, разбира се, се чудят каква е тази процедура и дали е безопасна за техните деца. В тази статия ще се опитаме накратко да обясним какво точно е силанизирането на детските зъби, което освен, че е безопасно, безспорно е и много добър профилактичен метод за предпазване от кариес.


Силанизирането е много бърза и безболезнена профилактична дентална манипулация. Тя се извършва на деца от 7 до 13 годишна възраст. Силанизират се най-често шестите и седмите зъби до 2 – 4 години след тяхното пробиване. Веднага след пробива зъбите на децата са по-слабо минерализирани (с по-слаба структура). Това означава, че е по-вероятно те да развият кариес под въздействието на вредните микроорганизми в устата на детето, което все още не може да си мие зъбите пълноценно. Новопробилите зъби са с много добре изразен релеф по дъвкателната повърхност, което е допълнителна предпоставка за задържане на храна и тяхното разваляне.
При силанизирането точно този релеф се покрива със силант (фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор). Това не позволява задържането на храна по дъвкателната повърхност на зъбите и намалява риска от развитие на кариес на това място с до 70%. Поради факта, че силанизацията е лесен, достъпен и ефективен метод за предпазване на зъбите от разваляне, Министерството на здравеопазването за трета година провежда кампания за безплатно силанизиране на детските зъби в рамките на програма за орална профилактика на деца от 5 до 9 години. От 16 септември до 18 ноември можете да заведета Вашето дете при лекар по дентална медицина, сключил договор по програмата, където да му бъдат поставени силанти. На силанизация подлежат само здравите постоянни зъби на децата, затова преди манипулацията те се проверяват внимателно и се силанизират само здравите. Покриването на зъбите предпазва само участъка, който е силанизиран, така че не забравяйте да продължите с доброто миене на зъбите и почистването с конец.

 

Автор: Д-р Петър Кумитски  
Дентална клиника „Смайл Фактори“
www.smilefactorybg.com
02/8432143

3721 | 14 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате