14 ноември - Световен ден за борба с диабета

14 ное 2013

На 14 ноември отбелязваме Световния ден на диабета, който се чества ежегодно от 1991 година насам под егидата на Световната здравна организация. Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който, заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

На 14 ноември от 11.00 часа БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ДИАБЕТ и НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ДЕЦАТА С ДИАБЕТ ще отбележат датата със събитие на стълбите на подлеза, които излизат до ЦУМ, което ще премине под мотото "Каква стъпка ще направиш днес?".

Посланик на информационната кампания "Открито за диабета" в София е актьорът Владимир Карамазов. Той, заедно с организаторите на "Открито за диабета", символично ще изкачи стълбите в знак на съпричастност с каузата на кампанията. Целта на "Открито за диабета" е ранната диагностика на заболяването и превенцията, в основата на която са здравословен хранителен режим и достатъчна физическа активност.

Във втора специализирана АГ болница за активно лечение "Шейново" от 10.00 часа ще бъдат изнесени няколко лекции, с които се цели да бъде насочено вниманието към бъдещите майки, при които рискът за развитие на диабет нараства значително и профилактиката и превенцията са напълно задължителни за здравето на родилката и плода.

Лекции по време на събитието ще изнесат д-р Татяна Абаджиева от "Шейново" на тема: "Диабет и бременност"; д-р Донка Узунова на тема: "Педиатрични проблеми при новородени с гестационен диабет". Председателят на националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котова ще говори за "Диабет и бременност – гледната точка на пациента", а д-р Румен Велев на тема: "Хранене – мост между минало и бъдеще". Официални гости на събитието ще бъдат министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Освен в София, ще се състоят събития и във Варна и Пловдив. Посланици на кампанията "Открито за диабета" в Пловдив ще са двата местни футболни отбора Ботев и Локомотив, а във Варна – баскетболната легенда Тодор Стойков, чиято бележита спортна кариера започна именно там.

/БГНЕС

1178 | 14 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате