Придвижването с велосипед – голямата малка стъпка към по-добро здраве

16 ное 2012
Снимка: Манол Дончев

Какво му е специалното на карането на колело и предпочитам ли го пред други типове физическа активност? Не го предпочитам и като движение не е нещо по-особено. Предимството му е в това, че можем да го вършим продължително време, без да се преуморяваме. А и че ни придвижва от едно място на друго. Лесно се вписва в живота ни и се отплаща.
Има разлика между стремежа към високи спортни постижения и поддържането на здрав организъм. Особено в дългосрочен план. Възхищаваме се на телата на любимите си атлети, но сме наясно, че това е нещо изключително. Изисква специално посвещаване.

Тогава какво?

Имаме джогинг, стречинг, йога, каране на колело и други подобни практики, които се препоръчват заради трайни постижими ефекти и сравнително ниското натоварване. Това е необходимо на организма – постоянна физическа активност. Някои от изброените са постижими, но изискват промяна на режима, отделяне на време, воля. Привърженик съм на всякакво движение. Опитвал съм различни и ми харесват. Да, трябва да призная, че тичането в парка или разтегателните упражнения водят до нещо чудесно. Поне като усещане, което придобивам за себе си.  А съм се учудвал как се схващат прасците ми при първите десет минути бягане, след като месеци преди това не съм спирал да въртя педали. Различни мускулни групи се раздвижват при различните практики. Постоянството... Хубаво, но как? По една или друга причина прекъсвам всеки ритъм след седмици или месеци.
Ето защо започнах с мисълта, че придвижването с велосипед е малка стъпка – то може да замести част от ежедневието ни, а няма нужда да търсим къде да го вмъкнем. Имам предвид използването на велосипеда за транспорт в градски условия. Ежедневно. Вместо автомобил, автобус, трамвай и т.н. – всеки път, когато условията го позволяват. И това изисква промяна, но е долу-горе толкова проста, колкото изглежда и на хартия. А ни дава поне добър мускулен тонус и добър сърдечен ритъм, които губим иначе без да усетим, докато ги имаме за даденост поне в младините.


Но както споменах, натоварването при ходене, тичане и въртене на педали е различно и ако сега започвате, свиквайте да щадите коленете си. Те поемат най-тежката работа. Може да помислите и за еластични превръзки или за специални стягащи и подкрепящи наколенници. Възможни са и натъртвания от седалката, затова потърсете подходящ модел. По-неразумните се опитват да свикнат като мен. Също работи поне до момента, в който от десетина или двадесетина километра дневно в градски условия се опитате да покарате петдесетина в извънградски. Тогава има нов период на свикване. Но това вече е друга тема. Връщаме се на придвижването с велосипед до работното място, до университета или до училището, до магазина, до киното или театъра, до игрището, до дома на приятел. Е, не забравяйте да ходите и пеш, ако отивате наблизо.
Притесняват ни автомобилният трафик, лошото време, кражбите? Искаме да возим децата си на топло и безопасно? Да, съществуват тези проблеми, но някои от тях имат решения. Други са обективен фактор в даден момент да изберем друг транспорт. Но нужно ли е да го избираме всеки път или го правим само по навик? Започнете да карате през топлите сезони или през топлите зимни дни, колкото и да са малко. Използвайте подходяща екипировка. Ако не знаете каква е, потърсете съвет. Проучете за безопасни маршрути през паркове и тихи улички, откъдето можете да минете и с децата си. Бъдете сигурни, няма да загубите самочувствие – ще ви води мисълта, че правите нещо правилно. Ще си представяте идеалния град по нов начин.

Ако все още не знаете за тях, ще научите – в България има неправителствени организации, които работят за изграждането на по-добра инфраструктура и за създаването на правилни навици при желаещите да пътуват в хармония със себе си и с околната среда. Провеждат масови обиколки, курсове, велошествия. Координират нуждите на велосипедистите с плановете за преустройване на дадени общини. Всичко това с надеждата след години да имаме по-здравословна среда с чист въздух, повече свободно пространство, желание да се движим със собствени сили.

Галерия

1778 | 16 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате