Най-странните състезания с животни в света

05 сеп 2013
Снимка: sxc.hu

        Наред с популярните гонки с коне и испанската корида, съществуват и други, не толкова разпространени състезания с изключително необичайни участници и правила. Ето някои от тях:

         КОСТЕНУРКИТЕ СПРИНТЬОРИ   Надбягванията с  водни костенурки са традиция в Азия от векове, а напоследък набират популярност и в Америка. Северноамериканското пристанище Марина дел Рей край Лос Анджелис организира ежемесечни надпревари с костенурки с интересни правила – не се допуска невъзпитано поведение на собствениците на животните, а за състезателите има специален допинг контрол.

          Подобно събитие за костенурки се провежда от 45 години и в щата Минесота. Тук изискванията са главно към участниците – дължината на черупката им трябва да е не по-малка от 12,7 см, а на възраст да са от 3 до 6 години.

            ГОНКИ С КУЧЕТА  Този вид турнири са нещо като неофициален национален спорт в Азия. Състезателните животни са старателно отглеждани, а залозите за победителя са невъобразимо високи.

             БЯГАЩИТЕ ПРАСЕТА  В Спрингфийлд, щата Илинойс, американецът Ейбъл от няколко години организира надбягвания с прасета, които се радват на голям интерес. Ексцентричният свинар открил и как да подобри резултатите на грухтящите претенденти – на финала за всеки от тях има вкусна награда – купичка с шоколадов пудинг.

             МуууууДНИТЕ БИВОЛИ  Тези животни са предпочитани за развъждане в Азиатските страни заради голямата си устойчивост на различни болести и непретенциозността си към лошите условия на отглеждане и по-грубите храни. Надпреварите с биволи са разпространени предимно в Индонезия и Тайланд. Участниците се яздят от специални „жокеи“ и развиват наистина висока за вида си скорост.

               ХЛЕБАРКИТЕ СПРИНТЬОРИ  Точно така! Става въпрос за малките противни гадини, скитащи смело из кухните и от които жените пищят като луди.

               В Австралия тези гнусни инсекти са на почит, а националните празници се честват с надбягвания с хлебарки още от 1982 г. насам. Състезанията се радват на огромен медиен интерес и на голям брой спонсори, на всеки ъгъл се предлагат лакомства, а много от изгряващите австралийски музиканти държат да свирят именно там.

               Сред по-любопитните дисциплини можем да споменем бягането с препятствия, спринта на 2,45 м и плуването. Специални съдии пък следят строго за спазването на правилата по време на събитието.

1436 | 05 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате