Ако искате тяло като на Нина Добрев, ходете на хот йога

17 окт 2013

Още отсега ще ви призная, че не съм от най-сериозните спортуващи – обожавам спорта, но да ходя на едно и също място бързо ми омръзва. Години наред съм го смятала за недостатък, но всъщност си дадох сметка, че може и да го погледнем от положителната страна. Хубаво е, че обикалям различни спортни центрове и ходя на какви ли не занимания – пилатес с топки, зумба, ориенталски танци, дервиш йога и какво ли още не, защото мога да ви разказвам за всички тях. Така че, вместо да се обвинявам, че съм несериозна, ще превърна дефекта в ефект и ще ви описвам плюсовете и минусите на различните спортни занимания, които са привлекли интереса ми.

От години се каня да отида на хот йога – звучеше ми много интересно и, разбира се, много hot. Когато прекрасната Нина Добрев разкри в интервю, че именно с хот йога поддържа перфектната си фигура, това за мен бе капката, която преля чашата – съвсем в позитивен смисъл, защото най-накрая отидох на хот йога.
Честно да ви кажа не очаквах кой знае какво. Според описанието в сайта на клуба, който си избрах, хот йога е система от йога упражнения, които се изпълняват в затоплено до 37 градуса помещение. Какво толкова – 37 градуса не са чак толкова много, така че ми се виждаше като съвсем обикновена физическо натоварване. После си се смях сама на себе си!
Повярвайте ми – това е всичко, но не и нормално физическо натоварване. Елементарни асани на пръв поглед, изпълнени при температура от 37 градуса, натоварват тялото толкова много, че само след 15 минути ми се искаше да се полея с кофа с лед. И това не е защото аз съм мързелива, трудно е! Неслучайно се извайва такова тяло с хот йога (на Нина Добрев тялото имам предвид, не моето).

Всъщност истината е, че ако решите да ходите на хот йога, трябва да подходите много по-сериозно от мен и да се подготвите добре преди първия си час.

По принцип се смята, че хот йогата е подходяща за всеки и не изисква специална физическа подготовка. Не е точно така – със сигурност не се препоръчва, ако сте бременна, ако имате проблеми с кръвното или със сърцето. А колкото до физическата подготовка, истината е, че ще имате най-вече нужда от психическа подготовка – че може да ви е много трудно, че ще ви е невъзможно да направите половината от асаните и то дори и ако ги изпълнявате в „нормална“ среда, че може и да си полягате от време на време и да се борите с чувство за виене на свят. Всички тези реакции са нормални за дебютанти в хот йогата, но те отшумяват след няколко тренировки. Поне така ми обеща собственичката на клуба и инструкторка Гана Цанова.
Задължително трябва да си носите вода – не ледена обаче и по-добре не в малка бутилка, защото няма да ви стигне. Освен това трябва да сте пили достатъчно течности през целия ден преди тренировката, защото жажда и хот йога не са добра комбинация. Другият ключов момент е храненето. По принцип йога трябва да се практикува на гладно, тоест да не сте яли поне няколко часа преди това. В никакъв случай не отивайте  на хот йога, след като сте се натъпкали, защото рискувате да ви прилошее. Аз лично отидох съвсем гладна и, да ви кажа честно, и това не беше добър вариант, защото ми се зави свят, така че първия час дори права трудно стоях, защото комбинацията от ниска кръвна захар и горещина ме довърши. Затова втория път, преди часа, хапнах няколко блокчета черен шоколад и този път вече нещата бяха доста по-добре.
Много важно е и как сте облечени. Забравете за модните спортни екипчета, които ви стягат или още по-зле – неопренови клинове за отслабване – това ще ви убие. Трябва да сте преди всичко с удобни дрехи, по възможност оскъдни – не за радост на мъжете в групата (о, да, и много мъже практикуват хот йога), а за да може тялото ви да диша – и това не е метафора. Буквално ще чувствате как дишате с всяка пора на тялото си.


Най-хубавото е, че ако успеете да преборите усещането за трудност, за умора, за безсилие, накрая ще се почувствате така добре, както не сте се чувствали отдавна. И това е защото хот йогата има безброй предимства – освен първосигналното, че много лесно се отслабва с нея (което си е важно за много от нас), тя благоприятства детоксикацията на организма, помага ни много по-лесно и бързо да станем гъвкави, защото, когато са загрети, мускулите ни се разтягат по-лесно, засилва имунитета и способността на тялото да се самолекува. Но йогата не е просто физическа активност и това важи също и за хот йогата – всичко трябва да има и духовно измерение. Така че, освен за да направите тяло като на филмова звезда, практикувайте хот йога, за да намерите себе си.
 

4485 | 17 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате