Пилатес – елегантната тренировка

27 окт 2013

Какво е пилатес?

        Пилатес е модерна в последните десетилетия система от упражнения за разтягане, сила и повишаване на издръжливостта. Тя включва различни упражнения от каланетиката, балета и йогата; дава гъвкавост и равновесие, подобрява кръвообращението, контролира стреса.

        Упражненията тук се изпълняват бавно, като специално внимание се обръща на правилното дишане и концентрацията. Обикновено се използват малки предмети, като топки, гирички и ластици, които помагат за допълнителното тонизиране на мускулите.

         Пилатес е отлична алтернатива на популярните силови тренировки и кардиото. Освен че щади ставите и връзките в тялото, този метод повишава еластичността. Много от упражненията тук са комплексни и включват няколко мускулни групи.

         Тъй като се изпълняват плавно и спокойно, упражненията в пилатес са подходящи за всеки и най-вече за възстановяващи се след раждане жени, след операции, при травми на ставите и гръбначния стълб, при наднормено тегло.

Историята на пилатес

           Методът е създаден от американеца с немски произход  Джоузеф Пилатес. Тъй като от малък той страдал от множество заболявания, за да ги преодолее, активно се занимавал с различни видове спорт – ски, гимнастика, плуване и др.

            В годините на Първата световна война Джоузеф е интерниран от Англия, където живее, тъй като е представител на вражеската Германия. В различните лагери, в които прекарва военните години, Пилатес започва да тренира останалите с упражненията, които бил създал специално за себе си.

           Когато приключва Първата световна война, Джоузеф Пилтес се завръща в родната Германия, където получава предложение да подготвя физически немската армия. Това силно го разстройва и през 1926 г. той емигрира в САЩ завинаги. В Ню Йорк, заедно със съпругата си Клара, отваря фитнес студио, което бързо добива огромна популярност, особено сред танцьорите.

Вариации на пилатес

          След смъртта на Пилатес един от учениците му – Флетчър, внася някои свои подобрения в метода и отваря свое студио в Лос Анджелис.

          През 1997 г. пък Джонатан Урла съчетава утвърдената вече система пилатес с упражнения от хата йога – така се ражда „йогилатес”. Урла комбинира правилното дишане, умението за концентрация и самоконтрол от йога с енергичността и силата от пилатес, за да достигне до перфектната и балансирана тренировка. Така йогилатес осигурява на трениращия, освен тонизирано тяло и добра гъвкавост, добър емоционален баланс и дълбока релаксация.

           Сред практикуващите новата система са някои изключително популярни личности – Дженифър Анистън, Хю Грант, Кери Ан Мос, Гуинет Полтроу, Сара Джесика Паркър и много други.

3159 | 27 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате