Как да победим хроничното недоспиване

21 сеп 2012
Снимка: .stockfreeimages.com


Спите ли достатъчно?

В стремежа си да успеем с всичко, ние спим все по-малко и по-малко, обещавайки си, че през почивните дни ще се наспим. За жалост невъзможно е да се навакса пропуснатото. Както и да си отспим. Благодарение на прогреса, работното темпо през последните сто години се е увеличило, а времето, което всеки от нас отделя за сън, е намаляло с два часа, в сравнение със средностатистическия човек преди един век. Лишавайки се от сън, на практика ние крадем от себе си живот.
Специалистите твърдят, че трябва да се спи точно толкова, колкото може да ни осигури при пробуждане чувството на пълно обновяване и отпочиналост. Някои от нас успяват да се възстановят за 6 часа, а на други не им стигат и 8.

Днес в сомнологията са описани над 80 нарушения на съня.

Най-коварното от тях е сънната апнея – синдромът на спиране на дишането по време на сън. От апнея страдат почти половината от хората със сърдечносъдови заболявания. Освен това, спиране на дишането по време на сън се наблюдава, според различните данни, при 10-30% от населението на Земята.
Към рисковите фактори за развитие на сънна апнея спадат затлъстяването, пушенето, висококалоричните храни, алкохолът, УНГ-патологиите, недостатъчната физическа активност, хормоналните нарушения и неправилната захапка. Най-тежките форми на този синдром се развиват във възрастта 35-55 години.
Прекъсването на дишането по време на сън води до много неприятни последици: хронична умора, бързо прогресиращи сърдечносъдови заболявания, хипертония. Ако човек победи апнеята, рискът от сърдечни проблеми веднага се снижава 10 пъти. Типични признаци на страдащите от този синдром са: силно хъркане, желанието да подремнат през деня, повишено кръвно налягане сутрин, стенокардия и неколкократни посещения на тоалетната нощем.
Борбата с дневната сънливост е много проста – няколко резки движения, разходка из стаята и желанието за дрямка отминава.

Какво да правите, ако ви мъчи безсъние:

 

  •  За начало опитайте да се настроите правилно за сън, без да прибягвате към лекарствени средства. В никакъв случай не мислете за проблемите през деня или какво трябва да свършите на сутринта. Постарайте се „да изключите” тези мисли.
  •  Ако сте свикнали вечер да си лягате по едно и също време, не променяйте биологичния си часовник през почивните дни с повече от 2-3 часа. За съжаление, в капана на безсънието попадат все повече хора. През уикенда те рязко променят времето за сън и събуждане с 4-5 часа. А след това цялата седмица отчаяно се опитват да преминат на друг часови пояс. После отново идва дългоочакваната петъчна вечер и историята се повтаря.
  •  Не забравяйте, че от безсъние не страдат здравите духом и телом. Физическата активност разрушава стресовите хормони. Освен това, заниманията със спорт, особено плуване, понижават мускулната напрегнатост. Но не се отдавайте на спортни развлечения от време на време, а 3-4 пъти седмично.
  •  Установяването на определени ритуали помага за изработването на условен рефлекс за съня. Например, вземате душ, миете зъбите, четете 15 минути и след това благополучно се потапяте в света на сънищата.
  •  Но понякога се случва така, че не може да се мине без лекарства. Консултирайте се с вашия лекар какъв медикамент би бил най-подходящ за вас.

Някои факти за съня

Много известни хора са се задоволявали с кратък сън. Леонардо да Винчи, Йохан Волфганг фон Гьоте, сър Уинстън Чърчил са спели по 4 часа на денонощие. Томас Едисон – 5 часа. Изключение прави само Алберт Айнщайн, който имал нужда от 12 часа сън.
През 1964 година 17-годишният РендиГарднър бодърствал в продължение на 264 часа и 12 минути, което представлява световен рекорд. След това той спал 15 часа поред. Наскоро неговият рекорд беше подобрен от 42- годишният Тони Райт, който издържал без сън 11 дни и 11 нощи, въпреки твърденията на представителите на Гинес, че повече няма да регистрират опити за подобряване на този рекорд, тъй като те биха представлявали заплаха за човешкото здраве.
Следобедният сън – сиеста, не е само елемент от културата на много южни народи, но и напълно полезен навик. Неотдавнашно изследване, проведено от Медицинското училище към Атинския университет и Харвардския университет, доказва, че половинчасовата дрямка три пъти дневно понижава риска от смърт при сърдечен удар с 37%.
В САЩ ежегодно стават над 100 000 автомобилни катастрофи поради заспиване на водача зад волана.

7669 | 21 сеп 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2013 02 18 #1
    Panajot Marinov   

    Сън се лекува с секс.....ама минимум час и нагоре. после всеки спи като бебенце.  grin))) пробваите, това е доказана терапия. аман от хапове и алкохол срещу съм, само задълбочават проблема. единствения негативен страниен ефект е ако сте обвързани и го правите с друг/а.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате