Как да успокоим нервите

21 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Лошо настроение, раздразнителност и чувство на неудовлетворение – познати емоции, с които се борим непрекъснато.


Една мъдра пословица ни съветва да пазим нервите си, защото от тях произхождат всички болести. Но добрите намерения да съхраним спокойствието си, често се разбиват в непрекъснатата върволица от стресови ситуации.
Затова за много хора въпросът „Как да успокоя нервите си?” е от голямо значение, а отговорът му може да върне вътрешното равновесие, радостта от живота и способността да се противопоставим на несгодите.

Контрол над негативните емоции

Често не можем да разберем от какво са предизвикани постоянната раздразнителност, неудовлетворението и лошото настроение. Такива негативни емоции могат да бъдат породени от завишените изисквания към себе си или околните.
Едно просто правило може да помогне в този случай – необходимо е всеки ден да откриваме малките удоволствия в незначителните неща – събития, предмети, хора. Спокоен е не този, който притежава богатство, а този, който знае как да бъде благодарен на съдбата за всичко, което има. Контролирайки негативните емоции, завистта, прекалената самокритика и неудовлетвореността от себе си, можем да се научим да реагираме спокойно дори в ситуациите, в които не постигаме желаното.

Личното пространство

Често влошеното състояние на нервната система се провокира от неуважението на околните към личното ни пространство. Подсъзнателно човек чувства, че просто се губи в желанията на близките и роднините, колегите и приятелите, а за самият него не остава време. Това го заставя да нервничи и постепенно го вкарва в низ от стресови ситуации.
За да успокоите нервите си е важно да се научите да насочвате вниманието върху себе си, даже за 10-15 минути на ден. Семейните грижи, проблемите в работата – всичко това може да отстъпи на втори план за кратко. Необходимо е човек да отдели време на това, което му харесва или много му се иска да направи. Дали ще е шопинг, среща с приятели, посещение на изложба, четене на книга в парка, топла вана с ароматна пяна или час в спа-салона, няма значение. Важното е да прави точно това, което иска и да осъзнае, че го прави само за себе си.

Дихателни практики

За успокоение на нервите помагат различни дихателни практики. Действието им е насочено към хармонизиране на общото състояние на организма - нормализиране на функциите на всички органи и системи, в това число и нервната. Честите занимания помагат за постигане на спокойствие, повишават съпротивителните сили на организма към различни заболявания и настройват човек на позитивна вълна.

Едно от най-простите и ефективни дихателни упражнения е забавянето на ритъма на дишане. В стресова ситуация трябва да вдишате дълбоко и да издишате бавно. Може мислено да си представите, че по време на издишането надувате гумен балон. Всички проблеми, дразнения и негативни емоции, сякаш се издишват заедно с въздуха навън. След това мислено пуснете въображаемия балон в небето, а с него нека отлетят и всички поводи за безпокойство.

Силата на лечебните треви

Ако не можете да се справите с нервното напрежение, обърнете се за помощ към билките. Може да си купите готови смеси за подобряване функциите на нервната система или да ги съчетаете сами според съветите на народната медицина.
Най-често използваните билки са дяволска уста (leonurus cardiaca l.), дилянка (Valeriana),  маточина (Melissa officinalis L.), хмел, глог и други проверени през вековете успокояващи треви.
Билковите настройки може да се използват не само за вътрешен прием, но и за отпускащи вани. Това също спомага за укрепване на психичното и емоционалното здраве, за сваляне на напрежението и подобряване на настроението.
 

18461 | 21 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате