Безсънието и какво ни причинява то

23 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Причини и последствия

Всички сме чували колко е важен 8-часовият сън, но колко от нас могат да си го позволят?

Та нали през деня все сме заети, все тичаме по задачи, а вечер, капнали от умора, трябва да погледнем домашните на децата, да приготвим вечеря, да направим планове за утрешния ден... Откъде време ли? Крадем от съня си, разбира се. Но това е в ущърб на здравето ни, предупреждават учените.
Повече от 51% от хората не могат да отпочинат пълноценно през нощта, твърди професор Колин Еспи от University of Glasgow. Екипът, ръководен от него, е провел проучването си сред 12 000 британци от всички възрасти.
Резултатите показват, че близо 52% от интервюираните имат проблеми със съня, като 3/4 от тях са жени и едва 1/4 – мъже.
Данните от изследването на хората в работоспособна възраст сочат, че 55% от тези, които не си доспиват, изпитват затруднения в социалните отношения с другите. В 77% от случаите се забелязва проблем с концентрацията, а понижената работоспособност е в пряка зависимост от безсънието при 64% от анкетираните. 83% от тях се чувстват в недобро разположение, а на 93% не им достига жизнена енергия.
Според професор Еспи, 25% от хората с безсъние страдат от него повече от 11 години, а това съществено увеличава риска от диабет и депресия.
В друго изследване, в което са участвали 3 000 души, бил зададен въпросът “Смятате ли, че спите достатъчно?”. 70% от анкетираните са отговорили, че не си доспиват, като 57% от тях стоят будни, загрижени за работата или семейните финанси.
Група учени от University of Chicago смятат, че една от причините за безсънието е самотата. Те стигнали до този извод след като анкетирали 100 човека на възраст над 40 години. Били задавани въпроси за депресивните им състояния, за качеството на съня им и за дневната сънливост.
На участниците в изследването били раздадени специални гривни, които отчитали съня и бодърстването им. Оказало се, че хората, които живеят сами, през нощта се будят много по-често от другите. Те споделили, че в тези моменти чувството за самота се засилвало особено много.
Изследователите са достигнали до извода, че хората, осъзнаващи социалната си изолация, страдат от разстройство на съня, като по този начин психологическият и социален фактор, какъвто е самотата, влияе пряко върху физическото здраве на хората.

Не е чудно, че всяко ново изследване върху съня на човека достига до очаквани резултати – безсънието вреди на организма и увеличава риска от заболявания.


“Проблемите със съня могат и трябва да бъдат отстранявани”, твърди доктор Ларс Ерик Лаугсанд от NorwegianUniversity of Science and Technology inTrondheim. “Много е важно хората да осъзнаят, че повишеният риск от сърдечен удар е вследствие от безсънието им”, продължава той.
Изследването му е публикувано в CirculationJournal of the American HeartAssociation и засяга риска от инфаркт при страдащите от безсъние и при тези, които рядко или никога не са имали този проблем.
Авторите открили, че при тези, които в последния месец почти всяка вечер са заспивали трудно, рискът от сърдечен удар е с 45% по-висок. При хората, които се будят постоянно в течение на нощта, цифрата е 30%. При тези, които се събуждат неотпочинали поне веднъж седмично, рискът е с 27% по-висок.
Изследването е проведено сред 52 610 норвежци, които, в рамките на национална здравна анкета, са отговаряли на въпроси, свързани със съня. Учените са анализирали болничните досиета и норвежкия Регистър за причини за смърт, където са разгледали 2 368 случая на инфаркт в последните 11 години. Анализирани били фактори като възраст, пол, семейно положение, ниво на образование, артериално налягане, холестерол, диабет, тегло, тренираност на организма, професия. Взети са предвид депресията и възбудимостта – две от причините, водещи до безсъние.
Според изследователите, около 33% от населението има поне един симптом на недоспиване (трудно заспиване, събуждане през нощта, събуждане неотпочинали и т.н.) Не е ясен точният механизъм, по който безсънието повишава риска от инфаркт, но както това, така и други изследвания доказват връзката между тях.
И американските учени, както и норвежките им колеги смятат, че за хората, които системно не си доспиват (спят по-малко от 5 часа на нощ), рискът да имат проблеми със сърдечносъдовата система и кръвното налягане е по-голям. Освен това, при тях е по-голяма вероятността от затлъстяване, диабет, депресия, алкохолизъм и да станат участници в ПТП.

Проблемите със съня могат да възникнат под влиянието на много фактори:

тревожност

неправилен режим

прекалено интензивен дневен график

някои заболявания (както психически, така и физически)

стрес и психологични травми.

Всички те водят дотам, човек да изпитва сънливост през деня, която затруднява нормалния му живот.

През 2007 г. изследване на University of Berkeley потвърди за пореден път фактите: безсънието влияе на мозъчните центрове, отговарящи за настроението и способностите за концентрация на вниманието, като по този начин недоспиването през нощта ни прави силно уязвими през деня. Ето защо е важно да се стигне до причините за безсънието и те да бъдат отстранени своевременно.

10072 | 23 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате