С изключение на цифрите, няма нищо по-измамно от фактите

30 мар 2013

Всяка сутрин един и същ екшън – има време, ще поспя още 5 минути. В следващия момент се оказва, че тези 5 минути са станали 45! Скачам от леглото и изпадам в див ужас – зъбите, кафето, какво да облека, да не забравя документите, парите, ключовете ми къде са? Все пак излизам по някакъв начин от вкъщи, със смелата идея да се дооправя по пътя за работа и идва още по-голямата веселба – градски транспорт, трафик, задръствания. „Утре ще стана 30 минути по-рано!!!” си мисля.

 

Животът ни, ежедневието ни, очакванията ни – всичко е цифри. Ще ставам в 8 ч., ще намаля цигарите – ще пуша само по 7 на ден, имам 2 важни срещи, ще престана да се ядосвам за „единстевения” и най-накрая, вече наистина, от 20.01. съм на диета и ще сваля тези 5 кг, които качих през 2011 година.

Жените сме интересни същества – правим, мислим и планираме по 238 неща едновременно. Организирани сме – да! Точно така! Бях предвидила, че мога да закъснея с около 15 минути, защото трябваше да изпратя 2 служебни имейла и не, в никакъв случай закъснението ми няма общо с това, че в магазина до офиса има намаление с 25%! Абсолютна случайност е, че нося 3 торби, а вътре в тях има 1 рокля, 2 блузи и 1 чифт обувки, които са много практични, отиват си с всичко, просто не съм сигурна кога ще имам подходящ повод да ги сложа.

Имаме си поне по една най-добра приятелка, с която да споделяме, поне един мъж, от когото да се оплакваме на най-добрата приятелка, поне един шеф, който е с възможно най-големият умствен дефицит (от него може да се оплакваме и на приятелката, и на мъжа, и на всички евентуални хора, които имат желание да ни слушат и не го/я познават).

Живеем в модерно, динамично и забързано ежедневие. Свободни сме да мислим, говорим и правим, каквото си искаме. Всички списания, сериали, блогове и т.н. ни го казват! Това е факт! Свободни ли сме наистина, или не сме?

Роби ли сме на обществото, което изисква да имаш (поне) 1 мъж, 2 деца, куче или котка – (по) 1. Това ако може да стане до 27 години, за това време поне 1 висше да има и 4 години стаж по специалността. Роби ли сме на модата „Ооо, това е толкова в стил 2010!”? Или на Фън Шуй например. Според китайската традиция за управление на заобикалящата ни среда чрез подреждане на пространството в дома или офиса трябва да имам калинка с 6 точки на гърба , за да е всичко страхотно и невероятно около мен (в интерес на истината я имам, купих си я като студентка)!
 
От лъскаво списание ми предлагат да посетя магазин „Последен Писък”. Уникално намаление, единствено за читателите, предлагат сет (колко е модерна тази дума) само за 245лв. Само за мен. Почувствах се важна. Нищо, че заплатата ми е 500лв. Примерно. Чудя се кой е по-циничен - аз или те? Или може би не само размерът няма значение?!

Факт е, че оцеляваме в това време. Факт е, че сме в плен на цифрите. Факт е, че никога няма да бъдем свободни. Факт е, че това май е по-добрият вариант!

Сещам се за една история, бях я чела в интернет. Става въпрос за цар, който дава на мъдреците си един златен пръстен и ги кара да му измислят надпис за гравиране, който да му дава кураж в лошите моменти и да го мотивира в хубавите. Мислили, мислили мъдреците и написали: „И това ще мине!”.

Май нито цифрите, нито фактите са истински. Единственият, който го е разбрал, е Айнщайн с „Всичко е относително”. Интересен казус, но вече е 23:49ч, а утре трябва да ставам в 7:31!

1832 | 30 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате