Защо носим маски

31 мар 2013
Снимка: sxc.hu

Всеки от нас носи някаква маска – на работа, на улицата, сред приятелите и познатите, някои не свалят своята даже у дома. Понякога тези маски почти не се различават от самите нас, други пък са напълно противоположни на реалността. Защо носим своите маски, какви психологически нужди задоволяват те и води ли това до някакви проблеми?

     Защо изобщо са ни нужни маски? Може би, защото в различните жизнени ситуации играем различни роли и те ни помагат за това? Ако на работа сте строг началник, добре е, когато се приберете вкъщи, да свалите „строгата“ маска, за да не си позволите да се държите така и със собственото си семейство. Или обратното. Да оставите маската на грижовната майка на закачалката вкъщи, за да не досаждате на колегите си и да не ги гоните по коридорите, опитвайки се да им избършете носовете.
     Така погледнато, в носенето на маски няма нищо лошо, даже напротив. В определени житейски ситуации те са дори много необходими. Нима има нещо лошо в това да се усмихвате, докато душата ви страда? Или да поддържате духа на любимия човек, когато самите вие сте примрели от ужас?
     Нещо друго – с помощта на маските могат да се решат куп психологични проблеми. В психологията е позната даже такава терапия – ролевата терапия, по време на която хората се вживяват в различни роли, за да преодолеят своите страхове.
     Сами по себе си маските са просто едни инструменти, които могат да се използват и за добри, и за лоши цели. Ако се използват само за добро, какъв е проблемът? Психолозите обаче предупреждават, че и тук се крият някои капани, които е добре да бъдат избягвани.

Натрапените маски

     Понякога се получава така, че някои маски или модели на поведение се ползват не защото човек ги харесва, а защото са му натрапени – от колегите, от близките, от приятелите. Ако например родителите възпитават у детето лидерски качества, то свиква да носи маската на лидер. А много често изобщо не иска да става лидер, но държи този модел на поведение по навик. Когато действията са в разрез с истинските желания, това неизбежно оказва негативно влияние върху психичното състояние на човека. Направете ревизия на „домашната си гримьорна“ и помислете от кои точно маски нямате нужда и с чиста съвест можете да изхвърлите на боклука.

Трябва ли всички да ни харесват?

     Много често слагаме маски, за да се харесаме на другите хора, особено пред новите си познати. Чудно ли е тогава, че при по-продължително запознанство повечето хора на практика губят значителна част от своето обаяние? Естественото им желание да се харесат ги е карало да скриват някои свои недостатъци и да подчертават положителните си черти. Но с времето маската на перфектността се пропуква и… Отдолу проблясва голата истина.
     На пръв поглед, това е напълно нормално и в него няма нищо лошо. Случва се с всеки от нас. Но ако се замислим, на практика се получава така, че околните харесват не нас самите, а нашите маски, които, естествено, не можем да носим постоянно. Тогава какъв е смисълът да губим толкова време и сили, за да се харесаме на хора, на които не допада истинското ни Аз? Все пак приятелите и близките ни обичат такива, каквито сме – с всичките ни достойнства и недостатъци.

Искаме ли да бъдем наистина добри, или само да изглеждаме такива?

     Ето още една причина, поради която хората слагат маски – те искат да станат по-добри, отколкото са. Всеки от нас иска да бъде добър, мил, отзивчив. При някои това е по-лесно, при други се получава по-трудно, но на практика всички искат да изглеждат добри хора. Така че, може би си струва да променим в себе си това, което не ни харесва, вместо по навик да се крием зад „добрата“ маска?

Проблемът с искреността

     А къде остава въпросът за искреността? Обикновено откритото, искреното поведение е много по-привлекателно, отколкото най-симпатичната маска. Затова, ако можете да си позволите да бъдете искрени и естествени, бъдете.
     Но и да не забравяме думите на Салвадор Дали: „Ако през цялото време си мислиш, че си гений, в края на краищата ставаш гений!“. Е, поне при него това работи. И наистина, когато свикнем да изобразяваме някакви качества, те често се превръщат в част от нашия характер. Така на практика има какво да научим от собствените си маски.

А вие носите ли маски? Какви?

2307 | 31 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате