Какво е Юмейхо

15 май 2013

Наричат го божествен масаж, лечебна терапия, изцелителна практика. Юмейхо е всичко това, защото дава на тялото ни най-важното - възможността да се самолекува, която е заложена в човека.
За Юмейхо ни разказва Стефан Божилов – единственият българин, притежател на VI дан (степен) в Юмейхо терапията. 

 

Какво е Юмейхо – масаж, терапия или начин на живот?

– Юмейхо е философия за постигане на пълен баланс и хармония на човека със себе си и заобикалящия го свят. Юмейхо е създадена през 1978 г. от Масаиуки Сайонджи – япоски терапевт и есперантист. През 1975 г. той се среща с Оно Хидеказу, който е живял повече от 20 години в манастирите Шао Лин и там е научил специални техники за хармонизиране на тялото. Така създават  метод за увеличаване на жизнените сили на организма, който използва техники от дзен ти фа, от шиацу и от тайландския масаж. Първоначално терапията е наречена "източен специален божествен масаж".

Каква е основната цел на тази терапия?

– Съвместяването на енергийния център с центъра на тежестта е в основата на Юмейхо. Когато центърът на тежестта на тялото съвпадне с енергийния център, човек е в хармония, леко му е, приятно му е да се движи, в добро настроение е. Когато обаче този център на тежестта се измести вляво или вдясно, се получава хълбочинно разместване. При хората с дясно хълбочинно разместване например цялата дясна половина на тялото е предразположена да не работи както трябва и да се появяват различни заболявания в тази половина. При разместване вляво важи същото, само че за лявата половина.

Човек може ли сам да разбере дали е с ляво или с дясно разместване?

– В най-ранния етап това разместване е почти незабележимо и може да се установи единствено от специалист. С течение на времето човек сам може да разбере, например като си гледа отдолу токовете на обувките. Започне ли едната обувка да се износва значително повече от другата, значи има разместване на тази страна. При по-тежките случаи може да се стигне дори до два-три сантиметра разместване, единият крак става по-къс и човек започва леко да накуцва. Тогава вече нуждата да се вземат мерки е крещяща.

Вследствие на какво се получава такова разместване – на неправилен начин на живот, след травми или е вродено?

– При всеки човек е различно. На някои хора им е заложено да са с леко разместване вляво или вдясно, при други се получава по време на самото раждане, при трети тези размествания са придобити – при неправилен начин на живот, обездвижване, вследствие на травма и т.н. Факт е, че 95% от хората имат неправилно позициониран таз още след раждането. Повечето от нас с течението на времето стават с ляво или с дясно хълбочинно разместване. Съществуват съвсем малко хора -  едва 0,01%, които са напълно симетрични.

Може ли с правилен начин на живот да предотвратим разместването?

– Донякъде може с гимнастика и йога да се поддържа тялото, но е добре все пак да се прави юмейхо и наместващи техники от време на време от специалист, защото, както вече казах, много малко са тези, които са идеално симетрични.

Самото наместване с какви техники се прави?

– По време на терапията се работи винаги върху цяло тяло, като се обръща специално внимание върху проблемните области. Използват се притискащи, разтягащи, разтриващи, изтласкващи и наместващи техники. Ефектът е както на физическо, така и на енергийно ниво.

В какво се изразява този ефект?

– По време на самата процедура пациентът усеща топлина, изпълва се с енергия, намаляват се болките му. В продължителен план Юмейхо повишава имунитета, прави тялото по-издължено, по-подвижно, подобрява походката, подобрява се сексуалната функция.

Но има ефект и на психично ниво – това е силно антистрес средство, хармонизира се енергията, подобряват се настроението и психичните функции.
Усилват се жизнените сили и възможностите на тялото да се възстановява и самолекува. Над 190 болести могат да се стопират благодарение на Юмейхо: костно-ставни, лумбаго, ишиас, болки в тазобедрените стави, коленете, глезените, краката, ребрата, раменете, гърба, кръста; освен това мигрена, нервно напрежение, запек, диария, менструални болки, нередовен цикъл, безплодие, високо кръвно налягане, ревматизъм. Ефективно е срещу затлъстяване също, защото една процедура от около 45 минути се равнява на 1,5 км бягане, тъй като се изгаря един килограм баласт.
Трябва да подчертая обаче, че някои проблеми се повлияват, само ако не са вродени – като високо кръвно налягане и безплодие например.
В замисъла си Юмейхо е създадено като профилактика, но повечето хора стигат до него, когато вече имат сериозни проблеми и го използват като последна мярка за намаляване на силни болки. А не бива да е така.

Има ли възрастови ограничения на кого може да се прилага?

- За тези 15-16 години, през които се занимавам с Юмейхо, съм направил над 30 хиляди терапии. Най-малкият ми пациент е на 5 месеца, а най-възрастният – на 92 г. С децата и възрастните, разбира се, трябва да се работи изключително внимателно.

А има ли все пак някакви противопоказания?

- Не е добре да се прави на бременни жени в първите месеци на бременността. След третия даже е желателно, защото се променя центърът на тежестта и много жени страдат от силни болки в кръста и гърба. Не може да се прилага също, когато пациентът има обриви по тялото или висока температура.

Важно е да подчертая също, че когато има ракови заболявания, трябва да се обясни на пациентите, че стимулирайки здравите клетки, се стимулират и болните. Затова при такива случаи може да се работи единствено с цел облекчаване на болки, но има рискове и пациентът сам трябва да реши.

Вие самият как стигнахте до Юмейхо?

- От дете имах желание да помагам на хората. Моят дядо, когато се върнеше от работа, много обичаше да го разтривам. Качвах се върху неговия гръб и “ходех” отгоре му, така с крака го масажирах. Когато започнах да работя, винаги се намираше някой да поиска да му разтрия гърба. Винаги съм имал здрави ръце.
Самият аз имах проблеми с дискова херния и търсех алтернативни методи. Попадна ми книга за Юмейхо и веднага се впечатлих, още тогава реших, че искам не просто да го използвам за облекчаване на болки, но и да го практикувам. Срещнах се с моя пръв учител – Димитър Ников през 1998 г. Започнах да ходя по семинари, като няколко от тях са били под личното ръководство на самия създател на Юмейхо - Масаиуки Сайонджи. Явявал съм се на изпити при него за ІІ и ІІІ дан. За съжаление, той загина в автомобилна катастрофа през 2005 г. По-късно много силно влияние върху развитието ми оказа Ига Сорин – румънец, който е помогнал на много българи да израснат в Юмейхо. Сега се явих на изпит за VI дан в Япония при Китами Тошихаро и четири други майстори в Юмейхо от времето, когато е бил жив Масаиуки Сайоджи. В Юмейхо степените са седем, като в Европа само един човек - Мачей Длушки  има VІІ дан (най-висока степен).
Повече от десет години самият аз съм учител – водя курсове за І и ІІ дан и правя изпити за ІІІ и ІV дан. Някои хора го учат, за да работят върху свои близки, върху децата си, а други искат да стават терапевти. Истината е обаче, че не всеки човек може да го работи, трябва да имаш желание да помагаш на хората и да си готов да полагаш всекидневни усилия за това.

3328 | 15 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате