Цветовият тест на Люшер в интериора на вашия дом

03 юни 2013
Снимка: sxc.hu

Тестът на Люшер се използва широко за цветова диагностика в психологията. Въз основа на предпочитанията и личните пристрастия към определен цвят, може да се направи заключение за душевното състояние на човека. Този тест е много прост и затова се използва широко от психолозите.

Сигурно за много от вас ще бъде интересно да узнаят по какъв начин интериорът на вашия дом влияе върху възприятието ви и обратно, базирайки се на резултатите от теста, можете по-добре да подберете интериора на вашия дом. Затова нека да разгледаме основните цветови типа и какъв интериор е подходящ за хората, които се отнасят към тях.

Ако спадате към хората от синия тип, за вас е важно да се чувствате защитени и в безопасност в собствения си дом. За вас са подходящи помещения със закръглени стени и ниши, в които да можете да се уедините. За предпочитане е да заспивате в стая, чиито прозорци са засенчени с плътни щори. „Сините“ хора предпочитат да украсят дома си с кафяви тонове, използвайки естествено дърво и текстил.

 

Към червения тип спадат активните хора. Те се чувстват комфортно в издължени стаи, в жилище с дълги коридори. Предпочитат кожените мебели в класически стил.

Упоритите представители на зеления тип много харесват правоъгълните помещения с високи тавани, което им позволява да се наслаждават на собствената си значимост и достойнство. Те предпочитат камък, мрамор и метал.

Човекът от жълтия тип е общителен и отзивчив. Повече му подхождат широките, квадратни помещения. Обича прозорците „от стена до стена“. Харесва всичко прозрачно и блестящо. Хората от този тип предпочитат да украсяват дома си с много огледала, хром и сребро.

 

Ако искате да проверите доколко са верни тези твърдения, направете си тест на Люшер (може много лесно да се открие в интернет) и помислете върху резултатите.

 

„Цветовият тест на Люшер“ е психологически тест, разработен от швейцарския психолог Макс Люшер. Цветовата диагностика на Люшер позволя да се измери психофизиологичното състояние на човек, неговата устойчивост на стрес, активността и комуникативните му способности. Тестът на Люшер позволява да се определи причината за психологическия стрес, който може да доведе до появата на физически симптоми.

Макс Люшер установява, че възприятието за цвета е обективно и универсално за всички, но индивидуалните предпочитания за избора на цвят са субективни. Това различие позволява да се измерят субективните състояния с помощта на тестови цветове.  

От Уикипедия

3821 | 03 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате