Стресът и неговото преодоляване

17 сеп 2013

Все повече бързаме в ежедневието си и все по-малко време имаме за себе си, затова и все по-често стресът ни изиграва лоша шега – губим почва под краката си... Как да диагностицираме стреса, да го неутрализираме и да вземем живота си в ръце?

Признаци на стресова умора:

• Лесна уморяемост, раздразнителност без основателна причина
• Липса на желание за социални контакти, нови дейности
• Чувство на постоянно напрежение
• Липса на желание за правене дори на любимите занимания, за контакти с любимите хора

Постоянният стрес е опасен, причина е за редица заболявания, но преди тях и за един неудовлетворителен живот. Ако усетите, че работата, задълженията и умората ви идват в повече, време е за една истинска антистрес терапия.

Психическата устойчивост

В живота ни се случват много неща: постоянно изникват нови проблеми в работата, в семейството, с приятелите; понякога искаме да се развиваме, а се усещаме сякаш стоим на едно и също място от много време; а понякога искаме просто спокойствие, каквото сред всички задължения изобщо няма. За да можем да реагираме на всяка ситуация, да се изправим пред всеки проблем и да намерим решение и на най-трудната житейска дилема, ни трябва истинска психическа устойчивост. Всеки ден нещо или някой се опитва да ни нарани, да ни върне назад, но ако сме достатъчно силни, можем да преодолеем всичко.
Така че трябва да тренираме устойчивостта си на външни въздействия чрез една безкомпромисна самоувереност. „Само аз съм отговорна за живота си. Само аз кова съдбата си. Само аз определям правилата в живота си.“ Никой и нищо не може да ни „извади от релсите“, ако сме достатъчно уверени и силни, за да кажем: „Спри!“. Така че това е и начинът за противодействие на стреса. „Много задачи се трупат – да, но аз мога да се справя с тях! Проблеми в работата – мога да ги реша!“. Стресовите ситуации не идват сами, ние им позволяваме да станат стресови.

Физическата устойчивост

Все повече се говори, че ежедневният стрес е причина за главоболие, разсеяност, от която може да има сериозни последствия, както и за редица смущения в храносмилателната система, проблеми със съня, проблеми с кръвното и ставите. Но преди това да ни се случи, трябва да сме наясно, че можем да противодействаме. Изключително важно е доброто здравословно състояние на организма, което се определя от постоянното здравословно и разнообразно хранене и постоянното движение.

Разнообразно хранене е най-силното оръжие, което имаме, за подобряване на общото състояние на организма. Липсата на витамин В, научно доказано, води до нервни разстройства и депресии. А набавянето му е лесно: съдържа се в големи количества в млечните продукти, яйцата, зелените зеленчуци, ядките, маята, бананите. Зеленчуците и плодовете трябва да заместят бисквитите, чипсовете и вафлите. А овесените ядки са сочени като незаменим помощник за преодоляване и предпазване от стресова умора. Оризът също е от храните, които се препоръчват – в него се съдържа комплекс от въглехидрати, които способстват за поддържане на хормона серотонин, така нареченият „хормон на щастието“.

Движението е друг доказан антидепресант. Дори 30-минутна тренировка на ден може да подобри емоционалното състояние и да ни накара отново да повярваме в себе си. За всички нередовно спортуващи е ясно обаче, че трудно се започва с редовните спортни занимания, ако не сме свикнали с тях. Затова, като за начало, е достатъчно и половин час ходене пеш с бързо темпо или упражнения вкъщи. След редовна практика ще се убедите, че имате нужда от движение. Защото движението подобрява концентрацията, стимулира кръвообращението и ни кара да се чувстваме по-уверени, а и по-слаби.

Време за себе си

За да бъдем в състояние да се справим с всички предизвикателства, проблеми и трудности, със сигурност имаме нужда от почивка, време за лични занимания и срещи с любимите хора. Една планувана ваканция например може да повиши настроението, както и един уикенд, прекаран сред природата. Истината е, че активността по време на почивните дни ни зарежда с настроение и воля, докато бездействието по-скоро ни кара да мислим за проблемите, справянето с тях и ни лишава от възможността да изградим една защитна стена между себе си и стреса. Затова трябва да прекарваме повече време с любимите хора, да посещаваме нови места и да предприемаме нещо ново, за да не изпадаме в рутината и сивотата на ежедневието. А от време на време трябва да намерим начин да поглезим себе си с нещо, което много обичаме, но рядко си позволяваме – било то екскурзия, посещение в скъп бар или спа процедура, за която все не остава време. Все пак, човекът, на когото най-много разчитаме, сме ние самите и трябва да умеем да се ценим.
 

3546 | 17 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате