Лесни трикове за повишаване на концентрацията

07 окт 2013

Има дни, в които работата не върви. Разсеяни сме, имаме усещането, че времето минава бавно, а задачите не намаляват. Обикновено към края на седмицата, в навечерието на празник, преди или след отпуск става все по-трудно да задържим вниманието си над текущите задължения. Влизаме в интернет, за да проверим какво е състоянието на входящата кутия на пощата, но паралелно с това посещаваме и някой новинарски сайт или отваряме имейл, приканващ към нови сезонни разпродажби. При това положение малко остава да проверим профила си във Facebook или Pinterest и първоначалната концентрация вече се е изпарила. Добрата новина е, че това е нормално състояние, в което всеки изпада в определен момент. Няма нужда да се ходи до аптека, за да се купуват таблетки за оросяване на мозъка и повишаване на концентрацията. Често решението на проблемите се крие в малките неща. Чувството на разсеяност може да бъде преодоляно и само като се следват няколко прости правила от общ характер. 

Музика

Слушането на музика помага за постигане на вътрешно успокоение, излизане от стреса и повдигане на духа. Тези, които работят в офис с много хора, неизбежно се сблъскват с шум, който е честа причина за смущаване на концентрацията. Специалисти препоръчват слушане на музика със слушалки. Това ви помага да изградите около себе си една виртуална стена, която изолира шума и дистанцира от суматохата. Така концентрацията се поддържа по-лесно и съответно ефективността на изпълнение на задачите се повишава.

Разходка

Една най-обикновена разходка бързо откъсва от напрежението и зарежда ума с енергия. Ходенето пеша изразходва калории, освен това създава чувство за отпочиналост и вътрешна удовлетвореност. Затова, ако имате и най-малка възможност, използвайте обедната си почивка за кратка разходка извън работното място. Когато се върнете, ще усетите как умът ви работи на по-бързи обороти и по-лесно успявате да се концентрирате. 

Хидратиране

Всеки диетолог, нутриционист и лекар е на мнение, че пиенето на вода е от изключително значение за здравето. Препоръчва се прием на 1,5 – 2,0 литра вода на ден. Тогава няма да има опасност от дехидратиране. Водата е източник на живот. Тя е най-мощното оръжие за борба срещу токсините, които приемаме в организма си всеки ден. Пиенето на вода избистря ума, докато дехидратирането става причина за поява на главоболие и чувство за отпадналост. Забележка: газираните напитки и сладките натурални сокове не са заместители на водата.

Физически упражнения и/или йога

Физическото натоварване винаги носи полза за хората от всяка възраст. Чудесно начало на деня е след ставане да направите малко упражнения за разгрявка. Това е по-добрият начин за разсънване, отколкото посягане към чашата с кафе. Йогата е другото мощно средство срещу стреса и натрупаната умора. Тя внася спокойствие, зарежда тялото с енергия и прояснява ума. Базисните йога упражнения са универсални, могат да се научат от всеки и да се практикуват в домашни условия.

Временно информационно и технологично затъмнение

Ежедневието на повечето хора е почти немислимо без функциите на смартфоните, таблетите, компютрите, принтерите, копирните машини и пр. Всички те създават шум, който се загнездва в съзнанието и пречи на концентрацията. Постоянният информационен поток, който получаваме от интернет чрез телефоните и компютрите, допълнително натоварва ума и увеличава умората. Затова, ако има възможност, старайте се в обедната почивка да изключите мобилните телефони и да не стоите пред компютъра и всякакви машини, които натоварват съзнанието. Храненето пред компютъра също се определя като вреден навик, защото умът продължава да работи и организмът не може да усвои храната пълноценно. Има опасност от недояждане или преяждане, което нарушава естествения ритъм на храносмилателните процеси, а това от своя страна намалява продуктивността и пречи на концентрацията. По същата логика комбинирането на хранене и гледане на телевизия или зачитате в документи/книги/учебници/листовки не е добра идея. 

Суперхрани

Ползата от тях е неоспорима. Приемът на храни като спанак, авокадо, ябълки, цвекло, орехи и други не само води по повишаване на концентрацията, но и подобряване на паметта, когнитивните функции на мозъка. Суперхраните правят кожата по-красива, а косата – по-блестяща. Консумацията на кафе е спорен въпрос от гледна точка на здравето. Едни специалисти я отричат, други я препоръчват. При повечето хора кафето въздейства тонизиращо и повишава продуктивността, от което следва, че пиенето на кафе е въпрос на личен избор. 

Вдъхновение

Всеки черпи вдъхновение от различни неща. Чудесно е, когато работодателите позволяват на служителите си да украсяват работното място по свой вкус и да се обграждат с неща, които ги успокояват и помагат да се концентрират по-лесно. Картините и цветята внасят красота на работното място и разчупват атмосферата, а и те са признати като най-силните източници на вдъхновение. Малки снимки с лика на любими личности: писатели, философи, предприемачи, изобретатели – хора, които сами са постигнали голям успех в живота си - също създават мотивация за работа. Снимка на близките, поставена на работната маса, също оказва благоприятен ефект. 

3221 | 07 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате