За тълкуването на сънища

17 ное 2013
Снимка: scx.hu

Ако сънищата ви са достатъчно приятни, нямат нужда от тълкуване... Изживейте хубавото чувство на следващия ден. Нали сте чували израза за щастливо преживяване: „Беше като в сън!”?

Полезен ли е съновникът?

Със сигурност търсенето в него не е най-сериозният начин да се интерпретира един сън. В психотерапията интерпретацията се прави в контекст. Бистрата вода не значи непременно неприятности, нито мътната – спокойствие и благополучие.

Как да тълкуваме правилно?

При интерпретирането на един сън не е задължително участниците в съня да бъдат самите себе си. В този смисъл тълкуването не е много просто. Ако е буквално и повърхностно, може да ни вкара във филми, които нямат нищо общо с истината. Логиката на рационалното не е в съня.

Ние не сънуваме наведнъж, а няколко пъти през нощта. Сънят ни има няколко фази и се сънува само в т.нар. РЕМ-фаза. Тя се повтаря няколко пъти през нощта. Сънищата се забравят много бързо. Ако държите да ги запаметите, дръжте си тефтерче и химикалка до възглавницата.

Реалност и сън, реалността на съня

Някои учени считат, че  сънуваме през деня, а нощем е нашата истинска реалност. Всеки сън е една малка смърт. Тялото е в пълен покой, а вътре нещо работи. Нематериалното се активизира, а материята замира.

Осъзнаваме ли, че сънуваме?

Ако не се събудим в РЕМ-фазата, няма да си спомним съня. Има хора, които казват: „Аз не сънувам”. Това означава, че те не се събуждат в РЕМ-фазата. РЕМ е съкращение на rapid eye movement, тоест – бързи движения на очите. Когато на един заспал човек очните му ябълки се движат много бързо, това значи, че той сънува в момента. По принцип всички хора сънуват.

Необходимост от повече сънуване

По-емоционалните хора сънуват повече в напрегнати моменти от живота си. Разбира се, сънят е свързан и с това, което се случва наяве, но ние не виждаме връзката, защото езикът на действителността говори конкретни неща, а сънят говори със символи и метафори. Когато човек се опита да освободи въображението си и само го следва, образите след това може да се интерпретират.

Защо повтаряме някои сънища?

Това означава, че имат някакво непреработено съдържание, че има нещо неосмислено. Сънят ни изпраща посланието многократно, тъй като не е разтълкувано, не е стигнало до ума.

Посланията на съня

В съня сме винаги честни и истински. Там няма лицемерие и фалш. Въпросът е да се разбере посланието, което не винаги е възможно. Понякога сънят представлява една буквално непреработена през деня емоционална реакция, която през нощта си пробива път до пластовете на съзнанието. Ние упражняваме свръхконтрол на спонтанността, а после се чудим защо сънищата ни са странни и неразбираеми за нас самите.

Пророческите сънища

Всички потенциални, хипотетични възможности за развитие на едно събитие са налице в пространството, но онова, което ще се реализира в нашето материално измерение, е една от всички тях. Човек може да сънува една или друга от тези потенциални възможности. Когато той е сънувал тази, която се реализира след това, той си казва: „Сънят ми е бил пророчески”, ако не – казва: „Сънят ми не е бил пророчески.”

Най-разумно е сами да си тълкуваме сънищата

Вярно е, че ако дълбоко се вслушаме в интуицията си, тя няма как да ни излъже, но е важно човек да има контакт с тази интуиция. А в света, в който живеем, и за начина, по който живеем, ни е необходима тренировка. Защото много пъти ние чуваме гласа на притеснението и смущението и си казваме: „Ето, това е интуицията”. Необходимо е време, за да сме сигурни, че контактуваме с истинския си вътрешен глас, а не с гласовете на разума, които се залъгваме, че са на интуицията. Ако човек е практикувал, ако дълго е седял със себе си в тихото – да, вероятно той е по-осъзнат и би могъл да интерпретира сънищата си сам, без компетентна помощ.

Има ли универсални символи?

Има, но когато трябва да се конкретизира какво означават в съня зависи от сюжета и от човека.

В заключение ви пожелаваме да сънувате сънища, които означават здраве, радост, спокойствие, любов. И нека те се сбъдват!

4603 | 17 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате