Инфекции на синусите

21 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Причини и симптоми

Синузитът е възпаление на околоносните кухини (синуси). Причинява се най-често от вируси и бактерии, но може да бъде предизвикан от алергии, травми и в по-редки случаи - от гъбички.
Инфекцията на синусите най-често възниква като усложнение на остра хрема. При малък процент от хората се хронифицира.
Съществуват различни причини за възникване на инфекцията. Ето една голяма част от тях, които може да не са ви били известни досега.
Вирусна инфекцияОчевидно е, че при конгестия на синусите няма да бъдете в състояние да дишате правилно.
Вирусите причиняват подуване на носната тъкан и блокират преминаването на секретите към носа. Антибиотичните лекарства са неефективни срещу вирусите. Деконгестантите могат да помогнат за облекчаване на състоянието.

Прах и цветен прашец

Ако сте алергични към прах, полени, насекоми или други, трябва да ги избягвате, защото алергиите могат да провокират синузит. Носните лигавици набъбват при алергия - това спира нормалния дренаж на синусите и увеличава риска от инфекция в областта. При такъв проблем можете да използвате антихистамини и да избягвате алергените.
Бактериална инфекция
Обикновено бактериалните инфекции са вторични. Ако не се предприеме спешно лечение, състоянието може да се усложни. Лекарства за такива инфекции са, разбира се, антибиотиците.

Полипи в носния пасаж

Това е друг сериозен проблем. Полипите могат да причинят запушване на синусите и да ограничат дренажа на секрет, което да доведе до инфекция. Ефективното лечение е чрез хирургично отстраняване на полипите.

Замърсителите на въздуха

Различните замърсители на въздуха и силните миризми могат да доведат до дразнене в носа и подуване на носния пасаж, както и до инфекция в областта. Избягвайте използването на парфюми, които предизвикват раздразнение, използвайте маска и деконгестанти.

Хлор във водата

Хората с хронични проблеми на синусите трябва да избягват гмуркане и плуване в басейни с хлорирана вода. Хлорът може да причини дразнене в носа и да доведе до инфекция. Гмуркането, от друга страна, тласка вода в носните пътища, което също влошава състоянието.

Проблеми с пътуване по въздух

Проблемите със синусите се влошават по време на полети. Общото лечение при такива случаи е използането на деконгестанти преди да се качите на борда на самолета. Проблемите са най-чести по време на излитане и кацане.

Гъбична атака

Развитието на гъбички в носа обикновено се среща при хората със слаба имунна система. Ако не се лекуват правилно, гъбичките могат да причинят хроничен проблем.

Капки и спрей за нос

Назалните деконгестанти също могат да причинят проблеми, ако се използват редовно, тъй като предизвикват свиване на кръвоносните съдове. Освен това при прекалена употреба те могат да станат неефективни. Избягвайте продължителната им употреба.

Пури и цигари

Наред с другите неблагоприятни ефекти, пушенето може да причини неприятности и със синусите. Димът от цигарите може да предизвика дразнене и произтичащо от това възпаление. Отнася се както за активните, така и за пасивните пушачи.

Сух въздух

Сухият въздух често създава неприятности на хората, които имат проблеми със синусите. Влагата в областта на носа намалява, в резултат на което секретът се сгъстява и блокира преминаването в носа. Лекът за такъв проблем е консумацията на много вода, използване на стайни овлажнители и овлажняване на носа чрез физиологичен разтвор.

Анатомичен проблем

Патологиите в носната структура като цепнато небце, тесен проход, полипи или тумор в носните пътища, често водят до проблеми със синусите. Оперативното лечение е сред най-ефективните и най-често срещани методи на лечение.

Отслабен имунитет

Всяко медицинско състояние, което отслабва имунитета, може да доведе до инфекция на синусите.

Заболявания на зъбите

Инфекция от болен зъб може да премине в синуса – така нареченият одонтогененсинуит.

Освен обичайните симптоми като главоболие, болка в корена на носа, вътреочния ъгъл, челото, запушен нос и др., съществуват още няколко по-рядко споменавани:

Лош дъх

Ако сте имали проблем с лош дъх в последно време, то той може да се дължи на инфекция на синусите. При конгестия на синусите се задържа прекомерно количество секрет. За съжаление, този секрет може да бъде чудесно място за развъждане на анаеробни бактерии. Когато бактериите преминат към устата и гърлото ви, могат да предизвикат лош дъх, който няма да изчезне само с миене на зъбите.

Хъркане

Очевидно е, че при конгестия на синусите няма да бъдете в състояние да дишате правилно.

Лош вкус

Болните синуси могат да доведат до проблеми с обонянието и вкуса, както и да предизвикат лош вкус в устата.

Болки във врата

Проблемите със синусите могат да предизвикат също и болки във врата. Къде е връзката? Тежките инфекции на синусите оказват натиск върху нервите. Някои от тези нерви водят към врата и натискът може да предизвика силна болка в засегнатия район.
Можете да получите болки и в шията, тъй като конгестията може да причини подуване на лимфните възли.

2060 | 21 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате