За какви проблеми може да разкаже менструацията

21 сеп 2012
Снимка: plantationgastro.com


Симптоми и патологии

Менструацията е отражение на женското здраве, а нейните нарушения сигнализират, че нещо в организма не е наред. Контролът и дава широки възможности за самодиагностика и своевременно откриване на различни гинекологични и общи заболявания. Затова е особено важно за всяка жена да води редовно менструалния си календар.
Менструацията представлява циклично излющване и изхвърляне на функционалния слой на ендометриума (лигавицата на матката), съпроводено с маточно кръвотечение. За нормален се счита цикъл с продължителност от 21 до 35 дни (най-често 28), като кървенето трае между 3 и 7 дни с умерена кръвозагуба (80-100 ml) без съсиреци. При здравите жени менструацията не предизвиква никакви съществени промени в здравето и настроението, не нарушава обичайния начин на живот и не снижава работоспособността.
Не всяка жена знае кой менструален цикъл се счита за нормален. Понякога разстройствата в него възникват още от самото му начало и тя даже и не подозира, че нещо не е наред.

Нека разгледаме тези случаи, в които може би има повод за безпокойство:

 •  Промяна в продължителността на менструалния цикъл: удължаване - над 35 дни (опсоменорея) и съкращаване – под 21 дни (пройоменорея).
 •  Изменение в продължителността на менструацията: по-малко от 3 дни (олигоменорея) и повече от 7 дни (полименорея).
 •  Изменение в обема на кръвозагубата: оскъдно (хипоменорея) или твърде обилно течение (хиперменорея).
 •  Пълно отсъствие на менструация повече от 6 месеца (аменорея).
 •  Болезнена менструация (алгоменорея).
 •  Нередовна менструация и междуменструални кръвотечения (метрорагия) .

 

Причини за нарушение на менструалния цикъл:

 •  Физиологично разстройство на менструалния цикъл може да се наблюдава: по време на установяването на менструалните функции (11-15 години), в климактериума (45-50 години) и по време на бременност (аменореята е нормална) и лактация.
  Във връзка с хормоналното пренастройване на организма в тези периоди е възможно да има някои от изброените по-горе нарушения, които постепенно влизат в норма или съвсем се прекратяват в менопаузата.
 •  Една от основните причини е нарушение на неврохуморалната регулация на менструалните функции.
  Това нарушение може да възникне на ниво хипоталамус, хипофиза, яйчници, матка. Понякога причината се дължи на дисфункция на щитовидната, надбъбречните или задстомашната жлези.
 •  Нарушения на менструалния цикъл могат да възникнат при анатомични изменения и генитални лезии: вродени малформации, инфантилизъм, след наранявания и инфекции, при наличие на доброкачествени или злокачествени новообразувания, ерозии на шийката на матката и др.
 • Чести причини за срива на нормалния менструален цикъл стават: стрес, умствено и физическо претоварване, силни климатични въздействия, неблагоприятни социално-битови условия и др.
  Силно негативно отражение имат отслабването или затлъстяването, недостигът на витамини, микро- и макроелементи. 
  Особено уязвими към тези фактори са младите момичета, чиято хормонална система още не е напълно формирана.
 • Да предизвикат разстройство в менструалния цикъл могат също: възпалителните процеси (инфекциозни заболявания, усложнения след аборти, травми, оперативни вмешателства, венерически болести), както и някои общи заболявания (хронични патологии на сърдечносъдовата система, черния дроб, кръвоносната система).
 •  Вредни условия на труд (въздействие на химически вещества, радиация и др.)
  Обикновено на менструалните функции оказват влияние множество фактори и е сложно да се изясни кой точно от тях предизвиква нарушенията. Но има група най-силно изразени симптоми, които могат да ни наведат на мисълта за определена патология:

Симптоми и патологии

Менструацията е нередовна, идва рядко, обикновено е оскъдна, кратка или отсъства съвсем.
Това разстройство може да възникне на фона на преумора, стрес, изтощение на организма, тежък възпалителен процес, общо или психично заболяване.

 • Съпътстващи симптоми: отпуснатост, сънливост, отслабване на паметта и работоспособността, увеличаване на теглото, отоци, забавен пулс, понижаване на телесната температура.
  Възможна патология: хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза).
 • Съпътстващи симптоми: минало възпаление на матката, аборти, хирургически интервенции.
  Възможна патология: недоразвит ендометриум, синехии (сраствания) на маточната кухина или десенсибилизация на матката към хормонално въздействие.
 • Съпътстващи симптоми: силно главоболие, повишено артериално налягане, прогресиращо отслабване на зрението, затлъстяване, стрии, прекомерно окосмяване и др.
  Възможна патология: заболявания на хипоталамуса, хипофизата, надбъбречните жлези, яйчниците, автоимунни или инфекциозни заболявания, тумори, ензимна недостатъчност.
 •  Съпътстващи симптоми: преждевременен климакс или подобни симптоми при жени под 35-37 години.
  Възможна патология: преждевременна яйчникова недостатъчност, която често бива наследствена. Ролята на отключващ фактор може да изиграе силен стрес или инфекциозно заболяване.
 • Съпътстващи симптоми: нередовна менструация, понякога отсъстваща с месеци, която може да бъде и болезнена. Характерно е наддаването на тегло, прекомерното окосмяване, акне, прекомерно омазняване на кожата и косата.
  Възможна патология: СПКЯ (синдром на поликистозните яйчници).

Прекалено обилна и продължителна менструация (придружена от съсиреци)
Най-честата причина е хормонално разстройство, особено в млада възраст. То може да бъде свързано с нарушения в яйчниковите функции (преждевременно съзряване на яйцеклетката и ранна овулация и др.), патология на хипоталамо-хипофизарната система и др.
Обилните и продължителни менструации могат да бъдат страничен ефект от действието на вътрематочниконтрацептиви.

 • Съпътстващи симптоми: повишена честота на кървене - от носа или от венците по време на миене на зъбите, лесно се получават хематоми, кръвоизливи в очите и др.
  Възможна патология: заболявания на кръвта или повишена чупливост на кръвоносните съдове.
 • Съпътстващи симптоми: менструацията е съпроводена от болки в долната част на корема или в областта на кръста, междуменструални и контактни кръвенисти течения, понякога придружени с болки по време на полов контакт.
  Възможна патология: ендометриоза, полипи или миома на матката, смъкване на матката, ерозии на шийката на матката, възпалителни заболявания.

Кървенето възниква внезапно след забавяне, съпроводено от силни болки в долната част на корема, побледняване, студена пот, възможна е загуба на съзнание.
Трябва спешно да се извика Бърза помощ, като не забравите да съобщите на лекаря за предшестващото забавяне. Възможно е разкъсване на маточните тръби в резултат на извънматочна бременност, съпроводено от масивен вътрешен кръвоизлив, шок и заплаха за живота.

 

Силно болезнена менструация, съпроводена със загуба на трудоспособност, световъртеж, гадене, повръщане, чревно разстройство и др.

 • Съпътстващи симптоми: болката се появява в ранна възраст с идването на първата менструация.
  Възможна патология: първична алгодисменорея. Причините могат да бъдат: аномалии в развитието на матката, понижаване на прага на чувствителността към болка, хормонален дисбаланс, инфантилизъм.
 • Съпътстващи симптоми: нарушението възниква на възраст 30-40 години. Съпроводено е с междуменструалникръвенисти течения.
  Възможна патология: миома на матката, ендометриоза.
 • Съпътстващи симптоми: в първите дни на менструацията се наблюдава диария или запек.
  Възможна патология: синдром на раздразненото дебело черво (СРДЧ), дисбактериоза.

Липса на всякаква менструация

 • Съпътстващи симптоми: възраст 11-15 години. Циклично всеки месец възникват характерните за менструация и ПМС признаци: напрягане на млечните жлези, лабилност на настроението, обща слабост, придружена с болки в корема.
  Възможна патология: срастване на девствената ципа или влагалищна атрезия.
 • Съпътстващи симптоми: малформации на половите органи, недостатъчно развитие на вторичните женски полови белези или развитие на мъжки, понякога и малформации на вътрешните органи.
  Възможна патология: генетични заболявания (вроден адреногенитален синдром, първична хипофункция на яйчниците и др.)

 

Какво да правите, ако имате нарушения в менструалния цикъл

Всяко нарушение на менструалния цикъл налага да се потърси медицинска помощ, защото може да бъде причинено от такива сериозни заболявания като злокачествени тумори, извънматочна бременност, спонтанен аборт и др.
Проблемите с менструалния цикъл могат да причинят желязодефицитна анемия, загуба на трудоспособността, понижаване, а понякога и загуба на репродуктивните функции на жената.
Не трябва да се заблуждавате, че нарушенията на менструалния цикъл трябва да се лекуват само тогава, когато планирате бременност. Колкото по-рано започне лечението, толкова е по-голяма вероятността за оздравяване и благоприятна прогноза.

65592 | 21 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате