Митове и факти за антибиотиците

21 сеп 2012
Снимка: .stockfreeimages.com


Какво не знаем за тях?

Антибиотиците спират размножаването и убиват микроорганизми като бактерии, гъбички, протозои.
Учените са разработили повече от 150 вида.
Способността им да лекуват фатални инфекциозни болести е довела до представата, че са лекарства „чудо” с възможности, значително надвишаващи тези, които могат да бъдат отнесени към действителните им фармакологични свойства.

Въпреки че са спасили милиони човешки животи, неправилната им употреба може да предизвика проблеми.
В повечето страни антибиотиците са вторият най-широко употребяван клас лекарства след аналгетиците.
На практика всички те действат само върху размножаващите се бактерии и са малко ефективни срещу латентните бактерии.
Антибиотиците не могат да правят разлика между „добрите” и „лошите” бактерии. Балансът между тях в храносмилателния тракт е много деликатен. Бифидобактериите в дебелото черво и ацидофилус в тънките черва и влагалището, предпазват от кандидоза и други инфекции. Освен това, „полезните” бактерии по кожата предпазват от бактерии, дрожди и гъбични инфекции.
Продължителната употреба на антибиотици, особено на широкоспектърните, може сериозно да наруши нормалната  микрофлора в тялото и да направи организма по-податлив към патогенни (причиняващи заболяване) бактерии, дрожди, вирусни и паразитни инфекции.

Най-лошото нещо, което можете да направите, е да прекъснете употребата на назначения антибиотик.

Веднага щом се почувстват по-добре, хората често забравят да вземат медикамента или го спират умишлено по-рано, защото мислят, че инфекцията им е излекувана. Съкратеният курс позволява на сравнително устойчивите бактерии не само да оцелеят, но и да променят структурата си така, че да изградят устойчивост. Неправилното и повторното използване на антибиотиците са сред основните причини за антимикробнатарезистентност.
Бактериалната резистентност се получава поради промени в ДНК на бактерията – т.н. мутации. Една оцеляла бактерия с мутация може за няколко часа да възпроизведе още милиони със същата резистентност.
Антибиотиците не се метаболизират напълно в организма и се освобождават в околната среда като активни съединения.
Много малко се знае за възникването, ефектите и рисковете, свързани с освобождаването им в околната среда.
Учените са открили няколко щама бактерии, които се хранят с най-мощните антибиотици. Този феномен показва, че тези неподатливи детерминанти могат да допринесат за повишаване нивата на резистентността на много патогенни бактерии.
Антибиотиците могат да действат като стимулатори на растежа. Увеличаването на човешкия ръст и затлъстяването на населението се наблюдават приблизително от тогава, когато са навлезли за масова употреба.
Приемът на зелен чай по време на лечението ги прави три пъти по-ефективни и намалява устойчивостта на бактериите.

Антибиотиците могат да повлияят на имунната система.

При децата, на които се дават широкоспектърни антибиотици преди двегодишна възраст, рискът от астма нараства до 3 пъти, в сравнение с тези, на които не са давани.
Използването на антибиотици с изтекъл срок на годност може да причини сериозно увреждане на органите.
Преди да бъде открит пеницилинът, инфекциите са били водеща причина за смърт. През 1900 г. пневмонията, туберкулозата, диарията и ентерита (заедно с дифтерията) били причина за една трета от смъртността.
И в същото време ...
Пеницилинът е на първо място сред причинителите на животозастрашаващото състояние анафилактичен шок.
Заедно с цефалоспорините, антибиотиците държат най-високия процент от алергични реакции, в сравнение с всяко друго лекарство.
Анафилаксията е бърза и тежка алергична реакция и едно от най-страшните спешни състояния.
Антибиотиците се използват повече при животните, отколкото при хората. Според СЗО, повече от половината от световното производство се използва при селскостопанските животни. През последните 30 години употребата на пеницилините се е увеличила с 600%, а на тетрациклините с 1500%. Основната им употреба в селското стопанство е при прасетата и пилетата.

1938 | 21 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате