Спиране на менструацията

22 сеп 2012
Снимка: portal.acs.org


Видове и причини

Нормалният менструален цикъл продължава не по-малко от 21 и не повече от 35 дни. Продължителността на самата менструация трябва да бъде не по-малко от 3 и не повече от 7 дни. Има значение и нейната обилност: обемът на кръвозагубата в норма варира между 50 и 150 мл. При жени, които временно са спрели да менструират, проблемът е познат като вторична аменорея.


Спирането на менструацията може ли да е симптом на заболяване? Винаги ли е сигнал за неочаквана бременност?
Тези въпроси си задават всеки ден милиони тийнейджъри и жени. И повечето от тях не знаят верния отговор. Въпреки, че бременността е сред най-честите причини, има и други.
Какво може да доведе до прекъсване на менструацията?
Има различни причини за това, когато тестът за бременност е отрицателен.

Пубертет

Ако менструацията ви е започнала скоро, нередовният цикъл е много често срещан. Не се притеснявайте и бъдете търпеливи – тялото ви се нуждае от време за цялостно развитие на цикъла ви. При младите момичета в началото продължителността на цикъла може силно да се колебае. Това е нормално и няма повод за тревога. Смята се, че редовният менструален цикъл трябва да се установи една година след момента на първата менструация.

Стрес

Стресът може да бъде главна причина за спиране на цикъла. Ако имате драматична стресова ситуация в живота си, знайте, че емоционалният стрес може да бъде причината. Стресът може да попречи на нормалните хормонални сигнали в мозъка, може да промени хормоналния статус, да попречи на овулацията и да доведе до спиране на менструацията. Премахване на стреса обикновено предизвиква възобновяване на менструалния цикъл.

Хормонални дисфинкции

Женските хормони са много чувствителни към различни фактори и хормоналните дисфункции са често срещана причина за аменорея. Синдром на поликистозни яйчници /ПКЯ/ е често срещана форма на хормонален дисбаланс и липсващ цикъл е чест симптом за СПКЯ.

Преждевременна менопауза

При много жени, така наречената „преждевременна менопауза” започва с нередовна/липсваща менструация. Терминът „преждевременна яйчникова недостатъчност” описва спиране на нормалната яйчникова функция при жени, по-млади от 40 години.

Менопауза

На възраст 45-55 години интервалите между менструацията също могат да се променят, най-често да се увеличават. Нередовната менструация през този период също не трябва да се смята за патология. Но, ако се появи обилно кръвотечение, трябва задължително да се потърси съвет от гинеколог.

Хормонална контрацепция

Някои видове хормонална контрацепция /като Депо-провера, Мирена и др./ включват странични ефекти като липсващ цикъл. При някои жени приемът на орални контрацептиви нарушава редовността на цикъла и понякога са необходими от 3 до 6 месеца за неговото възстановяване.

Заболявания

Всяко сериозно заболяване може да бъде причина за спиране на менструацията, особено, ако засяга репродуктивните органи или хормоните. Срастванията на матката е нарушение, при което се образуват адхезии във вътрешния ù покривен слой, понякога след процедури като кюретаж, цезарово сечение или отстраняване на миомен възел. Нарушения във функцията на щитовидната жлеза често водят до прекъсване на менструалния цикъл.

Хранене

Смятате ли, че се храните здравословно и хранителният ви режим е добре балансиран?
Жените, които имат поднормено или наднормено тегло, често страдат от аменорея, както и жените с хранителни разстройства, като анорексия и булимия.

Проблеми с теглото

Наднормено или поднормено тегло могат да доведат до смущения в нормалния менструален цикъл - бързото увеличаване или загуба на тегло, може да доведе до спиране на менструацията. По-специално аменореята е свързана с недохранване или ниско съдържание на мазнини в тялото, причинени от хранителни разстройства.

Медикаментозна терапия

Някои лекарства, като например контрацептиви (орални, имплантирани, инжекционни), перорални кортикостероиди, антидепресанти, антипсихотици, лекарства за щитовидната жлеза, химиотерапия, лъчетерапия могат да доведат до аменорея.

Хронични заболявания

Имате ли хронично заболяване? Ако страдате от хронично заболяване или сте боледували в продължение на дълъг период, менструалният ви цикъл може временно да спре.

Интензивен спорт/физически натоварвания

При жените, подложени на значителни физически натоварвания - балет, бягане на дълги разстояния, гимнастика, аменореята е често явление, в резултат на ниско количество телесни мазнини, стрес и висок разход на енергия. Интензивното спортуване, често свързано с тежки диети, също може да бъде причина за липсваща менструация.

Кърмене

При кърмещите майки често липсва менструален цикъл, въпреки, че са възможни овулации. Макар да липсва цикъл, забременяването е възможно.

Пушене

В тежки случаи, пушенето може да бъде причина за аменорея. Пушачите вредят на репродуктивното си здраве – пушенето влияе на яйчниковата функция и намалява женския хормон естроген, който е отговорен за редовния цикъл.

Психично здраве

Психичното здраве и емоционалните разстройства /напр. депресия/ могат да бъдат причина за спиране на менструацията. При псевдосизис /pseudocyesis/ - ("фалшива бременност" - физиологично състояние, в което една жена проявява симптоми на бременността, но не е бременна), психологическият ефект е толкова силен, че менструацията може да спре.

Хиперпролактинемия

Макар и рядко, доброкачествените тумори на хипофизната жлеза, причинявайки свръхпроизводство на пролактин, могат да повлияят регулацията на менструалния цикъл.
 

18455 | 22 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате