Кандидоза (млечница)

22 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

От кандидоза страдат три от всеки четири жени. Кандидозата лесно се поддава на лечение и затова е необходимо да се знаят възможните симптоми на тази инфекция, за да се определи заболяването в ранен стадий.

Млечницата е заболяване, предизвикано от кандиди, съществуващи и размножаващи се във влагалищната среда. Поради киселинността на тази среда обикновено гъбичните организми не се размножават, но вследствие на определени фактори като прием на стероиди, орални контрацептиви или бременност, нивото на киселинност във влагалището може да се наруши. В резултат се получава кандидоза, която се характеризира с нарушения баланс на бактериите във влагалищната среда и появата на инфекция. Тя може да бъде причинена и от стрес, както и от други заболявания, отслабващи имунната система. Чест причинител на това заболяване е и тясното, впито бельо, защото идеалната среда за развитието на гъбичните организми е топлата и влажна среда.

Симптоми на кандидозата:

  • Анормални влагалищни течения с бял цвят
  • Усещане за сърбеж и парене
  • Подуване на вулвата
  • Болезнени усещания по време на полов акт

Кандидоза при мъжете

При мъжете това явление е често разпространено: понеже инфекцията се предава при непосредствен контакт, сексът без предпазни средства можа да стане причина за поява на кандидоза. Освен това продължителният прием на антибиотици може да повлияе на бактериите в областта на половите органи и да доведе до инфекции на пениса.  Особено изложени на риск от поява на млечница са мъжете, страдащи от диабет. Най-разпространените симптоми са зачервяване, обрив, усещане за сърбеж или парене в областта на главичката на половия член. Най-разпространените методи за лечение са противогъбичните - маз или крем.

Лечение на кандидоза при жените

То включва влагалищни кремове и свещички, които, разтваряйки се, убиват инфекцията и облекчават неприятния сърбеж. Самолечението не е желателно, задължително се консултирайте с лекар!
Трябва да се уточни, че анормалните влагалищни течения и усещането за дискомфорт могат да бъдат свързани не само с кандидозата, но и с други гинекологични заболявания – хламидоза, трихомоназа и гонорея. По време на лечение от кандидоза е добре да се откажете от използването на тампони.

Причини за кандидозата

В някои случаи причина за появата на кандидоза може да стане носенето на тясно синтетично бельо или дрехи, създаващи благоприятна среда за нарастването и размножаването на гъбичките. Освен това тя може да бъде предизвикана от дефицита на определени хранителни вещества или рязка промяна в менюто. Може да се появи също в периода на определени хормонални изменения – пубертет или бременност.
Повишеното ниво на хормони по време на бременност или в резултат на приема на орални контрацептиви правят влагалищната среда уязвима за гъбичките. В периода на менопауза появата на млечница може да бъде свързано с изтъняването на влагалищните стени или увреждане на влагалищните тъкани. Появата на кандидоза може да се предотврати чрез избора на долно бельо от естествени тъкани (памук) и отказ от тесните, впити дрехи. Освен това е по-добре да се откажете от ароматизираните средства за лична хигиена.

Кандидоза по време на бременността

В периода на бременност нивото на хормона естроген се повишава, което предизвиква повишено производство на гликоген. Това от своя страна прави влагалищната среда по-уязвима за нарастването на гъбичките. Най-често канидозата се среща през втория триместър на бременността. Ако не бъде излекувана навреме, е възможно да бъде предадена на новороденото под формата на кандидозен стоматит.

3319 | 22 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате