Кои болести наследяваме от майките си

22 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu/profile/Gronvik


Възможно ли е да се предскаже здравето ни, поглеждайки в здравния картон на майките ни? На тези въпроси отговарят изследователи от няколко страни.
Неотдавна учените изчислиха съвсем точно: при 57% от девойките първата менструация настъпва в същата възраст, както при майката, с разлика от плюс-минус 3 месеца. При предишните поколения ключов фактор е било храненето – в частност – употребата на месо. Но сега наследствеността е определяща.

Мигрена

Генетична връзка: От 70 до 80%

Причина: Неотдавна е открит ген, предизвикващ мигрена. Ако той работи неправилно, то факторите на околната среда (кофеин, шум, дим и др.) лесно могат да раздразнят центровете в мозъка, „отговарящи” за отключването на мигрената.
Какво да правим? Следете какво предизвиква мигрената ви и по възможност избягвайте тези фактори. Много от хората, страдащи от мигрена, са чувствителни към някои храни: шоколад, кафе, сирене, цитруси, червено вино. Хормоните също имат значение – повишени или понижени нива на естроген и прогестерон предизвикват мигрената.

Ранна менопауза

Генетична връзка: 70-85%

Причина: За този процес отговарят цели четири гена. Възрастта, в която настъпва менопаузата, е средно 51 години. Но при някои жени тя може да настъпи и много по-рано – около 46 години.
Какво да правим? За съжаление, този процес може да се контролира само с хормонални препарати, които да отложат менопаузата. Или, ако вашият избор е ранна менопауза, съществуват редица способи, които да я направят по-поносима за организма.

Физическа форма

Генетична връзка: до 50%

Причина: „Лекотата, с която развивате мускулите си и влизате във форма, зависи от наследствеността” – смята Луиза Сътън от Университета в Лидс.
Какво да правим? 30 минути физическа активност на ден – това е стандартната препоръка на медиците. Всекидневните упражнения ще ви помогнат да поддържате физическото си състояние и да укрепите мускулите си, но няма да променят силуета ви кардинално. За целта поне три пъти седмично трябва да се занимавате с нещо по-сериозно.

Пълнотата

Генетична връзка: Само 4% от момичетата със стройни майки имат излишни килограми. А тези с пълни майки – 41%.

Учените твърдят, че, ако и двамата родители са пълни, рискът от пълнота на детето достига 70%.
Причина: Тя се крие в особен ген, присъствието на който увеличава риска с 30%. Едно от изследванията в тази област отбелязва забележителен факт: пълнотата се предава от майка на дъщеря и от баща на син. Т.е. – ако бащата е с излишни килограми, но майката е в нормата, дъщерята не е заплашена от напълняване. Но, ако и майката е пълна, се стига до посочените вече 70% вероятност.
Какво да правим? Лекарите обвиняват не толкова неправилното хранене, колкото обездвижването. Телевизорът и компютърът са врагове на стройната фигура!

Сърдечни заболявания

Генетична връзка: 20%

Причина: Изследване на Университета в Оксфорд е дало следния резултат: ако майката е претърпяла сърдечен удар, то нараства рискът дъщерята да има проблеми със сърцето. Наследственото заболяване на съдовете влияе на коронарната артерия в сърцето и на церебралната артерия в мозъка. Всъщност, на въпроса кое влияе повече на сърцето – наследствеността или околната среда – учените не могат да отговорят еднозначно.
Какво да правим? Да се грижим за себе си и да живеем здравословно – банални, но винаги верни съвети. Да сведем солените и мазни храни до минимум, да пием по-малко алкохол и да не пушим.

Депресия

Генетична връзка: 10%

Причина: Психическите заболявания, в това число и депресията, са семейни заболявания. Учените са открили ген, за който предполагат, че играе роля в развитието на депресията. Той лишава мозъка от серотонин – хормонът на щастието, който регулира нашето настроение.
Какво да правим? Да избягваме хроничната умора, стреса и алкохола – това са все фактори, отключващи депресията. Но лекарите успокояват – дори да имате този ген, вероятността да ви заплашва депресия е твърде малка.

Рак на гърдата

Генетична връзка: 3%

Причина: Мутиращ ген. Рискът за наследяване е по-голям, ако майката е заболяла в ранна възраст.
Какво да правим? В някои страни жените, в чиито семейства има болни от рак, се подлагат на изследвания за мутиращи гени. Понякога тези жени избират възможността за отстраняване на млечните жлези.
Трябва да помните, че на развитието на рака на гърдата оказват влияние хормоналните препарати и контрацептиви, но и алкохолът и тютюнопушенето. Според изследване на британски учени, пушенето носи вина за повече от 25% от смъртните случаи, вследствие на рак. Употребата на алкохол, даже нередовната, увеличава риска от рак със 7%.
 

35723 | 22 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате