Колпит

22 сеп 2012
Снимка: .koraorganics.com

Причини, видове и диагностика

Възпалителните заболявания на женската полова система се срещат много често. Понякога те протичат остро и предизвикват много неприятности, но много често тези заболявания са почти без симптоми и жената дори не подозира, че е болна. Такива продължително протичащи заболявания могат да станат причина за безплодие. Затова е необходимо да се посещава редовно гинеколог, за да могат те своевременно да бъдат открити.
Колпитът е възпаление на лигавицата на влагалището, което може да бъде предизвикано от различни болестотворни микроогранизми: стафилококи (рядко – стрептококи), Ешерихия коли, гъбички от вида Кандида, трихомонади, гонококи, хламидии, микоплазми, уреаплазми и др. Инфектирането обикновено става по полов път.
Колпитите могат да бъдат остри или хронични.

Фактори, които благоприятстват заболяването

Това са тези фактори, които предизвикват спад в защитните сили на организма (имунитета). В този случай микробите безпрепятствено се размножават и проникват в тъканите, докато в организма на здравата жена те в повечето случаи загиват в процеса на самоочистване на влагалището.
Спадът в имунитета се предизвиква от нарушените функции на яйчниците, хроничните заболявания на вътрешните органи, инфекциозните заболявания, несъблюдаването на лична и полова хигиена, различните аномалии в половата сфера, травмите на влагалището (механични, термични или химични), дисбактериозата (бактериална вагиноза), възникваща при често инжектиране и прием на антисептични средства и др.

Остър колпит

Острият колпит започва внезапно. Появява се болка в областта на влагалището, обилно слузесто-гнойно или гнойно течение с кръвенисти примеси, усещане за тежест в долната част на корема, понякога – парене и сърбежи във влагалището и при уриниране. Възпалителният процес може да се разпространи върху шийката на матката и прилежащите и органи. Особеностите на течението при колпит зависят от възбудителя на инфекцията, имунитета и възрастта на жената. Например, обилното гнойно-пенливо жълто-зелено течение с неприятен мирис е характерно за трихомонадния колпит. При микотичния колпит е свързан с белезникаво течение с вид на пресечено мляко.
Острият колпит е неприятно заболяване, но то кара жената да се обърне навреме към лекаря си и да предотврати възможните усложнения.

Хроничен колпит

Понякога жени с остър колпит не се обръщат към лекар и се лекуват самостоятелно у дома. Това е много опасно, защото инфекцията може да се „притаи” и заболяването да премине в хронична форма с бавно протичане на възпалителния процес и периодично обостряне. За хроничното възпаление е характерно също постепенното му разпростиране върху други органи – матка, маточни тръби, яйчници.

Особености на колпита при младите момичета и по-възрастните жени

Възпалението на лигавицата на влагалището при момичетата често се нарича вагинит. Обикновено то се съпровожда с възпаление на вулвата и се нарича вулвовагинит, който често има или алергичен произход, или се развива на фона на остри инфекциозни, в това число вирусни, заболявания, а също и при попадането на чуждо тяло във влагалището.
При възрастните жени колпитът възниква на фона на възрастовото изтъняване на лигавицата на влагалището. Тя лесно се травмира и възпалява, предизвиквайки сърбежи и гнойно течение с кръвенисти примеси.

Диагностика на колпита

Диагностиката на колпита включва лабораторни изследвания на секрет от влагалището, шийката на матката и уретрата, за да се изолират причинителите на заболяването. В процеса на изследване обикновено се определя и чувствителността на микроорганизмите към един или друг антибиотик.

2145 | 22 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате