Здравни рискове и проблеми на новото време

22 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

В света, в който живеем днес, много въздействия ни отдалечават от здравословния начин на живот и могат да доведат до живот, изпълнен с напрежение, болести и лошо общо здравословно състояние.
Няма съмнение, че напредъкът в модерната медицина и технологиите са увеличили средната продължителност на живот и са намалили детската смъртност, но се проявяват нови здравни рискове и заболявания. Ето някои от тях:

Слушалките за уши се свързват със загуба на слуха

Изследванията сочат, че слушалките, които са толкова популярни за слушане на музика през мобилни телефони, Ipod-и и други преносими музикални устройства, могат да доведат до загуба на слуха.
Слушалките за уши, поставени директно в ухото, могат да усилят звуковия сигнал с шест до девет децибела (еквивалентно на разликата в интензитета между звука от прахосмукачката и звука на двигателя на мотоциклет). Учените откриват, че тийнейджърите обикновено слушат преносимите музикални устройства на 110-120 децибела (еквивалентни на нивото на шума при рок концерти) - достатъчно високо, за да се причини загуба на слуха след само един час и 15 минути слушане.

Съвети

Използвайте MP3 устройствата, включително iPods, не повече от около един час на ден и на нива под 60 на сто от максималната сила на звука.
Намалявайте звука допълнително и използвайте различни видове слушалки (извън ушния канал), когато слушате музика по-продължително време.
Използвайте слушалки с шумоизолираща функция, за премахване на външния шум и за по-добър звук на по-слаба степен.

Синдром на компютърното зрение (CVS)

Синдромът на компютърното зрение е сериозен проблем за милиони хора, които прекарват часове пред компютъра всеки ден. Последните изследвания показват, че причината за появата на дискомфорт е  напрягането на очите и дългото взиране в екрана. Очите се фокусират по-трудно върху картината на монитора и човек прави по-малко мигателни движения за една минута, което предизвиква изсъхване на роговицата.
Синдромът се изразява в замъглено зрение, сухота и болки в очите, главоболие и повишена чувствителност към светлина.
Самият синдром не е заболяване, но ако не се обърне внимание, може да доведе до намаляване на зрителната острота.
Когато работят дълги часове пред компютърния екран, хората се концентрират и мигат три пъти по-рядко /6-8 пъти в минута/ от обикновено 16-20 пъти в минута. Последните световни изследвания доказват, че по-честото мигане спомага за овлажняване на очите и намалява риска от CVS.
Изчитането на информация от екрана на дисплея натоварва зрението по-малко, отколкото въвеждането на данни, а най-изморителни са работата в диалогов режим и компютърната графика.
Учени от Лабораторията по визуална ергономика в САЩ твърдят, че компютърният шрифт Verdana е най-безопасен за зрението.
Те смятат, че при четене и набиране на текст с шрифт Verdana очните мускули са подложени на най-малко напрежение. Според проучванията размерът трябва да е 10-12 пункта, за да няма излишно натоварване на очите.

Съвети

Поставете монитора пред себе си, а не встрани, за да сведете до минимум движенията на очите. Той трябва да е отдалечен на около 60-70 см от вас и наклонен леко напред, като горната част на екрана да е на нивото на очите.
Намалете яркостта му.
Регулирайте осветлението, за да отстраните всички отблясъци или отражения. Светлината в стаята/офиса не трябва да пада директно върху монитора, защото отблясъците вредят на очите.
Концентрирайте се върху мигането, когато започнете да долавяте симптоми на сухи или раздразнени очи.
На всеки 20-30 минути ставайте от компютъра и се съсредоточавайте върху далечен обект в продължение на 20 секунди или затваряйте очите си за 20 секунди на всеки половин час. Можете да следвате правилото 20-20-10: на всеки 20 минути да се прави 20-секундна почивка, през която да се взираме в обекти, отдалечени на разстояние поне 10 метра.

Генерализирано тревожно разстройство (ГТР)

Генерализираното тревожно разстройство се отличава с прекомерна тревожност, притеснение, безпокойство и напрежение, във връзка с всекидневни и обичайни дейности.
Страдащите от този вид нарушение са винаги негативно настроени, в очакване на нещо лошо и не могат да се преборят с чувството си на притеснение, относно здраве, пари, семейство или работа.
В повечето случаи няма ясна причина и/или конкретно събитие, свързано с повишената тревожност.
Страдащите от генерализирано тревожно разстройство знаят, че усещанията им са нереалистични, но не могат да ги контролират.
Симптомите включват умора, главоболие, мускулни болки, затруднено преглъщане, затруднено дишане, затруднена концентрация, треперене, потрепване, раздразнителност, изпотяване, безпокойство и безсъние.

Съвети

Опитайте се да се справите с тревогата и безпокойството по по-продуктивен начин - като позитивно мислене, когато се почувствате притеснени.
Направете всички необходими промени, редуциращи тревогата и безпокойството – като здравословна диета, упражнения и достатъчно сън.
Научете и практикувайте техники за релаксация - като дишане, медитация и т.н.

Венозна тромбоза

Повечето венозни тромби възникват на места с бавен кръвен ток, главно във вените на подбедрицата. Кръвни съсиреци /тромби/ могат да се образуват през период на продължителна неподвижност, например при пътуване със самолет на дълго разстояние и биха били фатални, ако преминат към белите дробове.
Хората, които работят или играят дълго време на компютър, без да се движат, са изложени на повишен риск от това заболяване.

Съвети

Уверете се, че столът, на който стоите, няма остри ръбове в предната си част.
Сядайте на фитнес топка, вместо на стол или табуретка.
Изправяйте се и се разхождайте по 5-10 минути на всеки час.
Избягвайте да седите с кръстосани крака.
Чести упражнения за стъпалата и краката, дори докато седите на бюрото си, ще помогнат много.

Социално тревожно разстройство /страх от общуване/

Социалното тревожно разстройство, известно още като социална фобия, включва силен страх от определени социални ситуации. В основата му е страхът от осъждане или критикуване от останалите.
Физическите симптоми, съпътстващи социалното тревожно разстройство, включват: изпотяване (хиперхидроза), прекомерно зачервяване, треперене, сърцебиене, гадене и заекване, често придружени с бърза реч. Пристъпи на паника може да възникнат и при силен страх и дискомфорт.
Въпреки че точната причина не е известна, социалното тревожно разстройство е вероятно да се дължи на комбинация от наследствени и фактори на околната среда.

Съвети

Когато усетите, че настъпва пристъп на тревожност, поемете няколко пъти дълбоко и бавно въздух/дъх/.
Занимавайте се с нещо, което ви доставя удоволствие.
От помощ би могло да бъде обучение по социални умения, за усвояване на подходящо поведение, както и психодинамична терапия.

Орторексия нервоза - мания за здравословно хранене

Доброто хранене е важна част от здравословния начин на живот. Въпреки това, за някои хора здравословно хранене може да се превърне в нездравословна мания и да доведе до хранителни нарушения, известни като оторексия.
Орторексия нервоза е термин, описващ състоянието на хора, които са обсебени от идеята за здравословно хранене. Макар да звучи парадоксално, орторексията въобще не е здравословна, дори напротив - застрашава здравето.
Страдащите са обсебени от идеята за определяне и спазване на перфектния режим на хранене. Те консумират само храни, които ги карат да се чувстват здрави и жизнени и всячески избягват други, които считат за нездравословни.
Симптомите на орторексия нервоза включват: мания за правилно хранене, мания към самата храна, отказ от прием на всякаква храна, различна от определения им хранителен режим, тежко чувство на вина при допускане на прегрешение, хранителен дефицит в резултат на рестриктивна диета, стремеж към перфектност /здраве, фигура, детоксикация/, асоциално поведение и критично отношение към хора, които не се придържат към такъв хранителен режим.
Подобно на хората с булимия или анорексия, орторексиците също могат да стигнат до етап, в който манията за правилно хранене може да наруши извършването на ежедневни дейности и задължения. Техните стриктни правила и убеждения относно храната, ги изолира от обществото и често е причина за панически атаки, безпокойство и дори депресия.

Съвети

Яжте здравословно, но с положителен ефект върху здравето.
Яжте разнообразна храна!
Потърсете емоционална подкрепа от близки и приятели.
Консултирането със специалист–диетолог, както и социалното подпомагане са ключови компоненти при лечението на orthorexia нервоза.
 

2962 | 22 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате