Аднексит

02 дек 2012
Снимка: .moremashup.com


Причини, симптоми и лечение

Под аднексит се разбира възпаление на придатъците на матката – маточните тръби, яйчниците и свързващия ги апарат

То може да бъде предизвикано от най-различни болестотворни микроорганизми, като се започне от стафило- и стрептококи и се завърши с гъбички. Инфекцията може да проникне както от страна на външните полови органи (възходяща инфекция), така и по кръвоносен или лимфен път от страна на друго възпалително огнище в организма (низходяща инфекция).
Областта на външните полови органи обикновено е населена от определено количество микрофлора, в това число и потенциално патогенна, тоест способна да предизвика заболяване, но при достатъчно силен имунитет тези микроорганизми не могат да проникнат навътре. Това може да се случи при срив в имунната защита, причинен от стрес, хронична преумора, неправилно хранене, рязко преохлаждане, различни заболявания.

Аднекситът може да бъде остър и хроничен.

При острия андексит са характерни резки болки в долната част на корема, които могат да се разпространят към кръста и правото черво и да се усилят при натоварване или при естествените физиологични нужди. От половите пътища се отделят кръвенисти или гнойни секрети. Заедно с локалната симптоматика се появява и обща: рязко повишаване на температурата, влошаване на общото самочувствие, слабост и преумора, неспокоен сън, раздразнителност. Понякога може да се появят гадене и повръщане. При това в маточната тръба се натрупва инфилтрат, който провокира вътрешни сраствания и блокира естествения ход на яйцеклетката, като по този начин и пречи да се спусне в матката. В резултат може да настъпи извънматочна бременност. Натрупването на възпалителна течност и гной в маточната тръба може да премине и към яйчника, което предизвиква и възпалението му. Опасността на този процес се състои в това, че в яйчника се образуват абсцеси, които, разширявайки се, се сливат помежду си и причиняват гнойно стопяване на тъканта на яйчника. А това води до безплодие. Освен това, гнойното съдържимо пробива капсулата на яйчника и се излива в коремната кухина, което води до перитонит.

Хроничният аднексит се образува най-често в резултат на неправилно или недовършено лечение, за което нерядко е виновна самата пациентка. При първите признаци на подобрение, жените често самоволно прекратяват лечението. Такива необмислени действия могат да доведат до хронифициране на процеса. Ето защо острият аднексит трябва да се лекува до пълно оздравяване, като терапията завършва само тогава, когато лекарят каже.

При прехода към хронична форма периодите на ремисия се редуват с такива на обостряне, когато пациентката започва да получава тъпа, дърпаща болка в долната част на корема, оскъдни или обилни болезнени менструации. Сраствания могат да се образуват между всички органи на малкия таз. Редовните обостряния могат да повлияят на психо-емоционалното състояние на пациентката, тя изпада често в лошо настроение, става нервна, депресивна и раздразнителна. В течение на времето може да спадне рязко и либидото и.

За диагностика на аднексита се използват най-вече такива методи на изследване като УЗИ (ултразвукова диагностика) и лапароскопия. Общият анализ на кръвта позволява да се открие наличието на инфекция в организма. Общият анализ на урината също показва различни стойности извън нормата, които също свидетелстват за развитието на възпалителен процес.

В зависимост от възбудителя, за лечение се използват терапия с антибиотици, физиотерапия, лечебна гимнастика, рационално витаминозно хранене, закаляващи процедури (след консултация с лекар!). В никакъв случай не се занимавайте със самолечение и не прекратявайте назначения терапевтичен курс! В случаите на сериозни усложнения може да се прибегне и към оперативно лечение.

2908 | 02 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате