Остър бронхит

23 сеп 2012
Снимка: .stockfreeimages.com

Полезни съвети и народни рецепти

Острият бронхит е възпалително заболяване на бронхите и възниква под въздействието на същите подбудители, които причиняват инфекциите на горните дихателни пътища. В болшинството от случаите кашлицата е основният симптом, като тя може да се съпровожда от болки в горната част на гърдите, температура и свистящо дишане.

Какво се случва в бронхите?

Стените на бронхите са покрити с власинки, които постоянно се движат, изтласквайки бронхиалната слуз навън. Заедно с нея, в същата посока се отправят бактерии, вируси и прах, попаднали в бронхите с въздуха, който дишаме.
При бронхита защитният секрет става лепкав, качествата му се променят и количеството му се увеличава. В резултат на това ресничките не могат да го изтласкват нагоре и движението им се забавя дотолкова, че попадналите в него бактерии и вируси проникват в клетките, предизвиквайки възпаление. Невъзможността да се изхвърлят лепкавите, жилави храчки затруднява дишането и предизвиква характерната кашлица.

Не потискайте кашлицата!

Тя е защитна реакция на дихателната система, която цели да отстрани секрета от дихателните пътища. С него ще бъдат изведени и патогенните микроорганизми, предизвикващи заболяването. Затова не сподавяйте кашлицата и не пийте лекарства, които я потискат. Приемайте муколитици, които втечняват бронхиалния секрет и по този начин облекчават отделянето на храчките.

Не посягайте веднага към антибиотиците!

Някои хора смятат, че заболяването се провокира от бактерии и започват прием на антибиотици. Но в 80% от случаите острият бронхит се причинява от вируси или е последица от раздразнение на бронхите от попаднали в тях отровни изпарения, дим или прах. В тези ситуации антибиотикът е излишен -  пациентите в добро общо състояние приемат муколитици, антипиретици (в случаите на температура), пият повече течности и спазват режим “на легло”, поне през първите няколко дни. Излишно е да напомняме, че пушачите трябва да преустановят този навик.

Профилактика

 

За да избегнете бронхита:

Не пушете.

Избягвайте контакта с болни от простудни заболявания или остър бронхит.

Ако работите с химикали или в запрашена среда, ползвайте предпазна маска.

Ако имате бронхиална астма или алергия, обсъдете с лекаря си допълнителни мерки по укрепване на организма и профилактика на бронхита.

 

Народни средства при остър бронхит

Настойка от лечебна ружа: 2 супени лъжици изсушени, ситно накълцани корени от ружа (Althaeaofficinalis) се заливат с 1 чаша студена преварена вода и се накисват за 30 минути, като периодично се разбъркват. След това течността се прецежда през марля, без да се изстисква, и се долива до 200 ml с гореща преварена вода. Приема се по 1 с. л. три пъти дневно след хранене.
Отвара от сладък корен: 1 супена лъжица сладък корен (Glycyrrhizaglabra) се залива с 1 чаша вряла вода, захлупва се с капак и се вари на водна баня 15 минути, като периодично се разбърква. След това съдът се оставя на стайна температура за 45 минути, течността се прецежда и се допълва с преварена вода до обема на чашата. Приема се по 1 с. л. 3-4 пъти дневно.
Бял бор за инхалации: 3 супени лъжици връхчета от бял бор (Pinussylvestris) се слагат в чайник, заливат се с 2 чаши вряла вода и се оставят да поврат 3-4 минути, след което се отстраняват и на чучура на чайника се слага фуния от картон. Горещите пари се вдишват в продължение на 5-10 минути.
Внимавайте да не изгорите дихателните пътища!
Не предприемайте инхалации, ако имате температура!

2983 | 23 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате